Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contabilitate


Index » legal » Contabilitate
Delimitari privind imobilizarile necorporale


Delimitari privind imobilizarile necorporale


Delimitari privind imobilizarile necorporale

Imobilizarile necorporale sunt active imobilizate fara existenta fizica si ale caror avantaje economice viitoare comporta un grad inalt de incertitudine.

Valoarea lor provine dintr-o protectie legala (dreptul de proprietate industriala, comerciala, literara etc.) si din privilegii.

Aceste elemente de activ presupun un grad mare de risc. De asemenea, ele presupun dificultati, deloc de neglijat, referitoare la evaluare. Durata lor de viata utila este dificil de determinat, existenta lor depinzand de intreprinderea care le poseda.

Importanta acestui tip de imobilizari fluctueaza in functie de o serie de factori precum: conjunctura economica, evolutia pietei, progresele tehnologice etc.

Delimitarile imobilizarilor necorporale se pot realiza pe baza mai multor caracteristici:

in functie de posibilitatea de a le identifica : cele care pot sa faca obiectul unei identificari distincte si cele care nu pot sa fie disociate de intreprindere ;

in functie de modul de intrare : cele care au fost achizitionate de intreprindere, separat sau in bloc si cele care au fost create sau dezvoltate de intreprindere insasi;

in functie de durata prevazuta pentru avantajele pe care le procura : cu durata fixa prin lege sau prin contract, cu durata ce deprinde de factorii umani sau economici si cu durata nedefinita sau nelimitata;in functie de dependenta lor fata de intreprindere : cele ale caror drepturi sunt transferabile , cele care sunt negociabile si cele care sunt inseparabile de intreprindere sau de o parte importanta a acesteia.

In sistemul contabil romanesc, imobilizarile necorporale sunt delimitate pe obiecte de evidenta: cheltuieli de constituire, indiferent de marimea lor; fiecare categorie de lucrari sau obiective de cercetare si de dezvoltare; fiecare brevet, licenta, concesiune, marca de fabrica sau de comert sau oricare alt drept similar; fondul comercial in totalitatea sa; fiecare program informatic.

Acele imobilizari necorporale aflate in diferite faze de executie sau finalizate, dar nereceptionate, constituie imobilizari necorporale in curs.

Ca si imobilizarile corporale, imobilizarile necorporale fac obiectul amortizarii(in principiu) sau al provizionarii, pentru constatarea deprecierilor definitive, respectiv temporare.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate