Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
Principiile managementului public


Principiile managementului public


Principiile managementului public

Ca specializare a managementului, managementul institutiilor publice si-a conturat deja principiile (legile) ce guverneaza activitatea de conducere in organizatiile publice.

Evident, este vorba de principiile generale ale stiintei managementului adaptate la specificul domeniului propriu de activitate, a caror respectare asigura cadrul general de desfasurare normala a activitatii de conducere in institutiile publice.

In categoria principiilor generale a managementului public specialistii includ:

1 - principiul legalitatii - este fundamental pentru managementul public, intrucat infiintarea, organizarea si functionarea institutiilor publice si a altor structuri organizatorice publice se efectueaza doar intr-un cadru legal conferit de Constitutie si sistemul legislativ.- pentru fiecare institutie publica prin acte normative se stabilesc in mod expres atributiile, competentele si sistemul de relatii etc.

- in baza cadrului legal managerii institutiilor publice au obligatia de a stabili obiectivele si de a identifica cele mai potrivite mijloace si cai de atingere a acestora in conditii de eficienta.

2 - principiul conducerii unitare - impune coordonarea ansamblului de activitati deosebit de diverse ce se desfasoara in institutiile publice pentru infaptuirea obiectivelor propuse de la nivelul Parlamentului prin subordonarea institutiilor unele fata de altele, din treapta in treapta, asigurand coeziunea si unitatea de actiune, ordinea si disciplina.

3 - principiul conducerii autonome - face posibila adaptarea mai rapida a activitatilor din institutiile publice la particularitatile si specificul acestora, la conditiile concrete;

- stimuleaza initiativa, operativitatea si intareste responsabilitatea in adoptarea celor mai potrivite decizii;

- consacra libertatea de actiune in limitele legii;

- se coreleaza si interconditioneaza cu principiul conducerii unitare, facand posibila realizarea in cele mai bune conditii a activitatii fiecarei organizatii.

4 - principiul flexibilitatii - solicita adaptarea rapida la modificarile permanente ale mediului in care activeaza organizatia, dar si la sistemul legislativ aflat in proces de transformare in conformitate cu tendintele de evolutie a societatii.

5 - principiul restructurarii - urmareste crearea unui aparat institutional si administrativ cat mai eficient, atat sub aspect organizatoric cat si functional, corespunzator nevoilor generale, dar si verigilor intermediare, pentru sporirea operativitatii intregului aparat:

- dimensiunea si structura acestui aparat trebuie sa tina seama de numarul, varietatea, complexitatea si dificultatea problemelor ce trebuie rezolvate;

- trebuie evitata supradimensionarea care genereaza cheltuieli suplimentare si paralelisme, dar si subdimensionarea care provoaca dificultati in realizarea activitatilor ;

- vizeaza atat restructurarea interna la nivelul fiecarei institutii pentru asigurarea flexibilitatii structurii, cat si restructurarea externa la nivelul sistemului institutional de ansamblu.

6 - principiul perfectionarii continue - a formelor, metodelor, tehnicilor si instrumentelor de conducere este o necesitate ce decurge din schimbarile permanente ce au loc in viata economico-sociala:

- acestea trebuie sa corespunda fiecarui obiectiv si structuri , a realitatilor din fiecare organizatie si moment al evolutiei;

- de asemenea, trebuie sa permita adoptarea unor masuri de urgenta pentru inlaturarea disfunctionalitatilor cand acestea apar.

Respectarea tuturor acestor principii care se afla in stransa interdependenta confera institutiei publice capacitatea de a-si indeplini misiunea pentru care a fost creata in cele mai bune conditii.

Particularitatile administratiei publice din tara noastra au impus si o serie de principii specifice managementului public din administratie pe care specialistii le-au structurat in urmatoarea formula:

1 - principiul autonomiei locale - confera posibilitatea organelor locale de a adopta o serie de decizii, intrucat ele cunosc mai bine si nevoile si resursele de care dispun;

2 - principiul descentralizarii serviciilor publice - asigura o relatie mai directa cu cetateanul si posibilitatea de a satisface mai bine nevoile acestuia;

3 - principiul consultarii cetatenilor - in probleme de interes local deosebit, le ofera beneficiarilor de servicii publice posibilitatea de a-si aduce contributia la gasirea celor mai bune solutii de rezolvare a problemelor;

4 - principiul eligibilitatii autoritatilor locale - este supus influentelor politice, dar poate oferi sansa celor mai buni gospodara sa ajunga in functii de conducere.

Experienta practica a evidentiat necesitatea de a respecta o serie de conditii, pe care unii le considera principii in administratia publica si care vizeaza respectarea unei anumite ordini in desfasurarea actiunilor, cum ar fi:

diviziunea muncii,

ierarhie, ordine, unitate de comanda,

corelarea autoritatii si a responsabilitatii,

solidaritatea in actiuni,

unitate de orientare si decizie,

corelarea intereselor de grup cu cele individuale,

initiativa,

echitate,

echilibrul centralizare-descentralizare etc.

Respectarea lor asigura un cadru propice de aplicare a principiilor generale si a celor specifice in administratia publica cu rezultate cat mai bune.C. Petreanu, A.G. Simionescu - Management public si administratie, Ed. Independenta Economica, Pitesti, 2001, p. 16-17.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate