Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
Munca in echipa


Munca in echipa


MUNCA IN ECHIPA

Pentru a edifica comportamentul orientat spre echipa, trebuie clarificate elementele individuale ale acestuia.

In special, lumea economiei occidentale este confruntata cu aceasta problema. Ex. industriei constructoare de masini, arata ca salariatii japonezi reactioneaza mult mai eficient si mai rapid in orice eveniment, lucreaza cu o productivitate foarte mare, ofera calitate peste medie- si toate acestea la costuri reduse. Se poate concluziona cat de eficiente sunt echipele.

Acest exemplu, arata foarte clar ca trebuie sa invatam si sa facem multe, pentru a presta cu adevarat o munca in echipa, putand influenta si pe altii prin schimbarea propriei noastre atitudini.Pentru instaurarea unui veritabil spirit de echipa sunt necesare eforturi considerabile din partea tuturor participantilor, trebuie schimbate nu numai modelele, relativ puternic fixate, ale comportamentului uman, ci si rezultatele unui proces social, orientat individualist, care dureaza cel putin pana la inceperea vietii profesionale, dar de regula chiar si mai mult.

Echipele sunt sisteme sociale, care se modifica permanent, aceste modificari fiind denumite dinamica de grup. Modificarile pot aparea, la membrii echipelor, la relatia lor reciproca, in rolurile lor, in mediul echipelor,, in situatia lor interna-deci, nu se poate decide formarea instantanee a unei echipe.

Structura de grup, configuratia sarcinilor si a relatiilor trebuie sa se dezvolte, fiecare echipa parcurgand diferite stadii de dezvoltare, care pot reprezentate in patru faze (valabile pentru echipele binominale-subaltern/sef), cat si pentru echipe mai mari:

  • faza de formare,
  • faza de conflict;
  • faza de normare,
  • faza de lucru.

FAZA DE FORMARE - membrii echipei verifica situatia comuna, descopera, testeaza si evalueaza modurile de comportament reciproc. Cele mai importante obiective din aceasta faza sunt: stabilirea propriei pozitii in cadrul echipei, clarificarea si gasirea rolurilor.

FAZA DE CONFLICT - aceasta faza trebuie parcursa cu succes, pentru ca grupul, echipa sa poata lua nastere si sa poata lucra, mai tarziu, productiv . Obiectivele importante din aceasta faza sunt: rezolvarea respectuoasa a conflictelor; reactii deschise, oneste; formarea imaginii proprii/a imaginii celorlalti.

FAZA DE FORMARE - daca membrii a depasit cu succes faza a doua, relatiilor lor reciproce se destind, conflictele se sting, iar atmosfera devine mai degajata. Exista disponibilitatea de a coopera si de a participa la lucrul echipei, aparand incet senzatia de colectivitate. Obiective: gasirea rolurilor definitive; convenirea regulilor colaborarii.
FAZA DE LUCRU - Echipa este capabila de lucru si este in stare sa faca fata conflictelor si tensiunilor. Grupul s-a structurat, iar rolurile distribuite si relatiile de comunicare formate se folosesc in folosul rezolvarii sarcinilor. Cel mai important obiect al acestei faze este rezolvarea constructiva si cooperanta a sarcinilor.

In practica, s-a dovedit ca parcurgerea acestor faze poate dura un an sau mai mult. Important este ca echipa sa parcurga fiecare faza, cea mai importanta fiind cea de conflict. Daca aceasta faza nu este parcursa cu succes, echipa nu mai are nici o sansa.

ROLUL CONDUCATORULUI ECHIPEI -

  • conducatorii echipelor sunt puternic solicitati, ei trebuind sa fie capabili sa conecteze sentimentele membrilor echipelor cu capacitatea de prestatie necesara rezolvarii sarcinilor;
  • toti membrii echipelor trebuie sa se identifice cu obiectivele si intentiile acestora si trebuie sa le sustina;
  • calificarile tuturor membrilor echipei, pentru munca lor, constituie o premisa importanta pentru reusita;
  • gasirea cailor corecte, de catre echipe, pentru stapanirea si tratarea conflictelor.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate