Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Terminologie, definitii - sudare


Terminologie, definitii - sudare


Terminologie, definitii - sudare

Sudarea este operatia de realizare a unei imbinari nedemontabile a pieselor metalice utilizand incalzirea locala, presiunea sau ambele, cu sau fara folosirea unui metal de adaos, similar cu metalul pieselor de imbinat.

Metalul sau aliajul supus operatiei de imbinare prin sudare se numeste metal de baza, iar metalul sau aliajul de adaos, sub forma de sarme sau granule, care se topeste in procesul de sudare, se numeste metal de adaos. Topirea metalului de adaos in amestec cu metalul de baza topit formeaza sudura.

Metalul depus este materialul provenit din topirea metalului de adaos, care contribuie la formarea cusaturii. Cusatura este sudura de imbinare de-a lungul pieselor sudate, obtinuta prin solidificarea materialului de baza si a materialului de adaos, realizata prin aplicarea unui procedeu de sudare.

La procedeele de sudare prin topire, sudura este formata din depunerea prin topire a unui metal de adaos, iar la procedeele de sudare prin presiune sudura este formata, in general, numai din materialul de baza.

Metoda de sudare inseamna modul practic de executie a unei suduri, tinand seama de grosimea piesei, de pozitia ei si de natura metalului de sudat, pentru obtinerea unei imbinari de calitate.

La aplicarea unei metode corespunzatoare, se recomanda sa se tina seama de consumul de material de adaos si de consumul de energie, care trebuie sa fie cat mai reduse, iar viteza de sudare cat mai mare.

De asemenea, este necesar ca tensiunile si deformatiile care rezulta dupa folosirea unei metode de sudare sa fie cat mai reduse, iar sudura si zonele influentate termic din jurul sudarii sa fie lipsite de pori, fisuri sau alte defecte.In prezent, notiunea de sudare se extinde si la imbinari de materiale nemetalice sau la imbinari de materiale metalice cu nemetalice. Sudura realizata se mai numeste cusatura sau cordon de sudura.

In jurul sudurii, partea de material de baza care nu a ajuns in stare de topire, dar care a suferit transformari structurale din cauza incalzirii puternice, formeaza zona influentata termic. Portiunea compusa din sudura cu zonele influentate termic si marginile invecinate acestora formeaza imbinarea sudata a pieselor sudate .

Sudarea pieselor sau ansamblurilor se executa prin diferite procedee. Prin proceedee de sudare se intelege totalitatea operatiilor tehnologice si a metodelor folosite, in vederea obtinerii de imbinari sudate.

In cadrul unui procedeu de sudare, cu aceleasi operatii tehnologice, in multe cazuiri este necesara folosirea diferitelor metode de sudare, in special la schimbarea grosimii pieselor de sudat .

Aplicarea celei mai corecte metode la sudarea unei piese are o influenta hotaratoare nu numai asupra calitatii sudurii, ci si asupra productivitatii si costului.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate