Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
TRANSMISII AUTOMATE SPECIALE


TRANSMISII AUTOMATE SPECIALE


TRANSMISII AUTOMATE SPECIALE

1. Transmisia DSG (Direct Shift Gearbox) Tiptronic

Conceputa de catre compania BorgWarner si implementata pe modelele Volkswagen si Audi la inceputul anului 2003, transmisia DSG s-a dovedit a fi revolutionara in industia automobilistica prin avantajele pe care le confera: performante dinamice deosebite, confort sporit in conducere, etc.In prima varianta, DSG foloseste doua discuri de ambreiaj - primul selecteaza rapoartele impare iar al doilea rapoartele pare. Datorita acestor doua ambreiaje nu mai exista o pierdere de putere la schimbarea vitezelor ca la cutiile obisnuite. Acest lucru duce si la economii de carburant, precum si la schimbarea mai rapida a vitezelor.

La schimbarea unei viteze, treapta urmatoare este deja preselectata, fara a fi insa cuplata. In trei pana la patru sutimi de secunda, unul dintre ambreiaje se decupleaza, in timp ce celalalt se cupleaza. Astfel, schimbarea treptelor de viteza se realizeaza fara a fi observata de catre conducatorul auto si fara intreruperea fortei de tractiune . Prin sistemul inteligent de comanda, in functie de stilul de condus, se poate obtine o reducere a consumului de carburant cu pana la 10 procente in comparatie cu o cutie de viteze manuala cu acelasi numar de trepte. Conducatorul auto poate actiona transmisia DSG in modul manual sau automat. In regim automat, suplimentar fata de setarea echilibrata, confortabila, este disponibil si un program sportiv. Cuplarea manuala se poate realiza prin intermediul levierului schimbatorului, respectiv al padelelor de comutare de la nivelul volanului.

Prin introducerea comenzii cutiei de viteza pe volan (la modelele SEAT Leon FR si Altea FR) se sporeste semnificativ confortul si siguranta soferului, prin faptul ca mainele nu mai trebuie ridicate de pe volan in timpul condusului. Inspirat din motorsport, sistemul se regaseste si pe prototipurile SEAT Leon Supercopa.

De exemplu, modelul Seat Leon FR 2.0 TFSI 200 CP cu transmisie DSG Tiptronic atinge o viteza maxima de 259 km/h si accelereaza de la 0 la 100 km/h in 7.2 secunde. Consumul mediu este de numai de 7.8 l / 100 km.

Acelasi motor cuplat la cutia de viteze DSG Tiptronic pe Altea FR permite obtinerea unei viteze maxime de 220 km/h si atinge 100 km/h in 7.7 secunde. Consumul mediu pentru Altea FR 2.0 TFSI 200 CP DSG Tiptronic este de 7.9 l / 100 km.

Avantajul acestei solutii consta in posibilitatea de a schimba vitezele fara intreruperea puterii. In schimb aparea dezavantajul ca cele doua ambreiaje operau intr-o baie de ulei care avea rolul de a mentine temperaturile la un nivel scazut iar uleiul avea nevoie de pompe de injectie mari care sa mentina fluiditatea lichidului in sistem.

Pentru a inlatura acest dezavantaj, noua generatie a pachetului BorgWarner se bazeaza pe discuri de ambreiaj umede care au nevoie de pompe mai mici si deci de lubrifiere mai scazuta. In plus, materialele din care sunt construite discurile de ambreiaj au fost si ele modificate pentru a permite schimbul de temperatura. Acestea nu se degradeaza la frecare, permitand o durata de viata sensibil mai lunga.

Un alt exemplu de utilizare a acestui tip de transmisie il constituie modelul SUV Q7 care are o transmisie in 7 trepte DSG. Q5 este dotat cu o cutie de viteze semi-automata S-tronic cuplata la un propulsor montat longitudinal. Transmisia se va monta si pe alte modelel ale grupului Audi.

Acest lucru este posibil deoarece DSG-ul poate suporta cupluri de peste 600 Nm si turatii de aproximativ 8,5 mii de ture.

Se poate constata faptul ca tehnologie DSG este mai rapida, mai economica din punct de vedere al consumului de carburant si mai sportiva decat orice alta tehnologie pentru transmisie. Combinatia deosebit de eficienta intre tehnologiile TSI si TDI si transmisia super automata DSG reprezinta unicul sistem de acest fel, pe plan mondial

   Transmisia DSG, care este o transmisie mecanica cu axe fixe automatizata, reprezinta un caz aparte. Acest tip de transmisie imbina caracteristicile celor doua tipuri de transmisii, manuala si automata, si se remarca prin sportivitate (caracteristici dinamice foarte bune), eficienta, consum aproximativ identic cu cel al unei transmisii cu actionare manuala, confort ridicat si schimbarea treptelor fara intreruperea fluxului de putere.

Autoturism Audi Q7

Descriere: In principiu, cutia de viteze cu dublu cuplaj este alcatuita din doua transmisii partiale independente. Prin intermediul dublului cuplaj, prin doua cuplaje umede intr-o carcasa comuna, se realizeaza cuplarea alternativa cu contact fortat cu motorul a celor doua transmisii prin doi arbori cotiti de antrenare, in functie de treapta de viteza. In acest sens, transmisia 1 este destinata cutiei partiale cu vitezele 1, 3, 5 si marsarierul, iar transmisia 2 este destinata celei de-a doua cutii partiale, cu treptele 2, 4 si 6. Fiecarei cutii partiale ii este repartizat un arbore de antrenare, care transmite cuplul motor prin intermediul diferentialului catre rotile propulsate.

Prin utilizarea dublului cuplaj, randamentul obtinut de DSG il depaseste semnificativ pe cel oferit de transmisiile automate obisnuite cu convertizor de cuplu hidraulic. Aceasta situatie, precum si greutatea mai redusa, alaturi de sistemul inteligent de control al transmisiei, reprezinta conditia pentru ca autovehiculele echipate cu cutie de viteze cu dublu cuplaj, in functie de stilul de condus, sa prezinte acelasi consum de carburant, ba chiar un consum mai mic in comparatie cu vehiculele echipate cu cutie manuala.

Transmisie DSG

2. Transmisia Powershift

Volvo a pus la punct o noua transmisie, Powershift, destinata motoarelor diesel, care functioneaza pe acelasi principiu cu cutia DSG de la VW.

Noua transmisie este de fapt o cutie manuala cu dublu ambreiaj, care poate opera si in mod complet automat, principiul fiind asemanator cu al cutiei DSG produsa de Volkswagen. Volvo a dezvoltata aceasta cutie, cu ajutorul celor de la Getrag, pentru propulsoarele sale turbodiesel. Cutia Powershift dispune de 6 trepte si doua discuri de ambreiaj care functioneaza in baie de ulei. Unul din discuri raspunde de cuplarea treptelor 1,3 si 5, iar cel de-al doilea se ocupa de treptele 2, 4 si 6. Avantajul este ca, dupa ce este cuplata prima treapta, celalalt disc de ambreiaj preselecteaza a doua trepta, astfel ca, atunci cand se face trecerea in trepta a doua, acesta poate fi cuplata foarte repede. Acelasi lucru si intampla cu toate celelalte trepte de viteza, minimizandu-se astfel pierderile de putere (si implicit de acceleratie) la schimbari. Mai mult, cutia Powershift reduce consumul propulsorului cu aproximativ 8%, dupa masuratorile facute de constructorul suedez.

Pentru inceput cutia este oferita in combinatie cu turbodieselul de 2 litri (136 CP, 320 Nm) de pe modelele C30, S40, V50.

Fluxul de putere la transmisia Powershift

Transmisie Powershift

3. Transmisia Outlander

La ultimele modele ale crossoverul-ui Mitsubishi Outlander se aplica o versiune mai ecologica, obtinuta prin dotarea masinii cu transmisia cu ambreiaj dublu prezenta pe Lancer Evo X.

Noua transmisie este conceputa astfel incat ofera performantele unei cutii manuale cu functionabilitatea unei transmisii automate. Transmisia Sports Shift cu dublu ambreiaj schimba mai repede decat o transmisie manuala si nu pierde putere in momentul schimbarii. Folosirea acestei transmisii duce la reducerea consumului de carburanti si, automat, la emisii mai mici de noxe.
Varianta Outlander echipata cu transmisia cu dublu ambreiaj va fi scoasa pe piata in prima parte a anului 2009

Mitsubishi Outlander XL 2007

Transmisie cu dublu ambreiaj Outlander

Comanda transmisiei Outlander

4. Transmisia Subaru

Autoturismele Subaru, modelul Forester sunt prevazute cu o combinatie de transmisie manuala, transmisie automata si sistem AWD

Autoturism Subaru Forester

Transmisia manuala consta intr-o cutie de viteze cu 5 trepte, cu un diferential central cu alunecare limitata, cu viscocupla. Aceasta combinatie creeaza o senzatie accentuata la schimbarea treptelor de viteza odata cu tractiunea, ceea ce permite modelului Forester sa aiba o aderenta extrem de buna la suprafata de drum.

Comanda transmisiei manuale Forester

Transmisia automata este de tip SPORTSHIFT cu 4 trepte de viteza, controlata electronic.

Comanda transmisiei automate Forester

Sistemul AWD este de tip activ, cu cuplu partajat. Utilizand senzori de mare sensibilitate instalati pe fiecare roata si in autovehiculul Forester, tehnologia de prelucrare avansata este capabila sa analizeze conditiile de deplasare, in totalitate si in orice moment. Aceste informatii sunt transmise apoi ansamblului ambreiajului, care regleaza distributia cuplului pe cele patru Maneta selector de viteze roti, asigurand astfel nivele optime de aderenta.

Sistemul AWD

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate