Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
TENSIUNI ( ASPECTUL STATIC AL PROBLEMELOR DE REZISTENTA MATERIALELOR )


TENSIUNI ( ASPECTUL STATIC AL PROBLEMELOR DE REZISTENTA MATERIALELOR )


TENSIUNI ( ASPECTUL STATIC AL PROBLEMELOR DE REZISTENTA MATERIALELOR

Pentru a studia problemele rezistentei materialelor sub aspect static , s-a introdus notiunea de : tensiune , sau efort specific , sau efort unitar .( Sunt trei denumiri ce definesc aceeasi marime fizica .)

Tensiunea reprezinta intensitatea solicitarii unui sistem de forte inrt-un anumit punct al sectiunii transversale a elementului de rezistenta .

Se considera un element de rezistenta , din care , prin metode sectiunilor se seectioneaza cu un plan imaginar in locul in care se doreste determinarea tensiunilor . Se considera partea din dreapta sectiunii de arie An , caracterizata de vectorul normalei si al tangentei ( continute in planul sectiunii transversale ) . Pe aceasta sectiune , se considera un element de arie ∆ An pe care actioneaza forta interioara ∆Fn , de directie oarecare ( diferita de cea a normalei )- figura 1.9 .

Valoarea raportului :

. 1 )

se numeste tensiune medie ( efort unitar mediu )

Trecand la limita se obtine :

. 2 )

vectorul tensiune totala ( efort unitar total ). Unitatea de masura in sistem international este N/m2. O unitate de masura mult mai convenabila in practica este N/mm2 , sau mega pascalul ;. 3 )

Tensiunea totala pn se poate descompune dupa normala la sectiune in tensiune normala sau efort unitar normal σ - cu efect de intindere sau compresiune a fibrelor elementului de rezistenta , si dupa tangenta la sectiune , in efort unitar tangential sau tensiune tangentiala τ- cu efect de taiere sau forfecare. Astfel intre aceste marimi se poate scrie relatia vectoriala :

. 4 )

(1.4) fiind o ecuatie vectoriala,

sau scalar :

. 5 )

In cazul in care se considera un sistem cartezian cu originea in punctul considerat , astfel incat , axa Ox sa coincida cu normala la sectiune ( ) ( figura 1.9-c ), se poate scrie:

. 6 )

In jurul unui punct se pot duce o infinitate de suprafete elementare . Totalitatea tensiunilor care actioneaza in jurul unui punct al unui element de rezistenta reprezinta starea de tensiune din jurul acelui punct .

OBSERVATIE : Toate ecuatiile de echilibru static ( ecuatiile de echivalenta statica ) , de proiectii sau de momente se scriu cu forte ( eforturi ) nu cu tensiuni ( eforturi unitare ).Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate