Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Studierea aparatajului hidraulic


Studierea aparatajului hidraulic


Studierea aparatajului hidraulic

Continutul lucrarii

1. Destinatia, executia si codificarea distribuitoarelor hidarulice.

2. Distribuitoarele hidraulice de tipul G (PG)

3. Distribuitoarele hidraulice de tipul B si P (Pn)

4. Cerintele generale care distribuitoarele.

5. Continutul raportului.

Destinatia, executia si codificarea distribuitoarelor hidraulice.

Distribuitoarele hidraulice pentru reversarea, pornirea si oprirea organelor de lucru ale masinilor-unelte si a altui utilaj tehnologic se efectueaza prin schimbarea directiei miscarii fluxului lichidului de lucru al sistemului hidraulic, deschidera si inchiderea sistemului, schimbarea directiei.Directia fluxului de lichid se poate schimba prin deplasarea axiala a plungerului distribuitorului hidraulic (fig.1) sau prin rotirea robinetului distribuitorului hidraulic (fig.2.)

Distribuitoarele hidraulice cu deplasarea axiala a plungerului sunt tehnologice la confectionarea si comode pentru aotomatizarea dirijarilor, deacelea ele au capatat cea mai larga raspindire.

Lichidul este admis spre distribuitor (fig.1.) prin canalul 1, canalele 2, 3 se conecteaza cu cilindru hidraulic (motorul hidraulic), canalele 4 si duc spe rezervor.

Fluxul de lichid este rezervat numai pe portiunea dinre distribuitor si motoarele hidraulice. Canalele 4 si 5 pot fi unite cu scurgerea aparte sau printr-o iesire comuna asa cum este aratat aratat in fig.3.1. În primul caz distribuitoarele sint numite pentacanale (de cinci curse), in cazul al doilea - tetracanale (de patru curse).

Penru scurgerea fluxului de lichid plungerul (sertarul) distriborului hidraulic trebuie sa se deplaseze in interiorul corpului dintr-o pozitie externa in cealalta pozitie extrema. Cu alte cuvinte, ele ocupa in interiorul corpului pozitii fixe. Astfel de distribuitoare sint numite bipozitionale. De rind cu ele o raspindire larga au capatat distribuitoarele hidraulice tripozitionale, in care pozitia a treia a plungerului este pozitia medie. Aceasta pozitie este folosita pentru oprirea organului de lucru a masinii-unelte.

Oprirea organului de lucru prin intermedilul distribuitorului hidraulic poate fi efectuata prin diferite metode: prin micsorarea fluxului de lichid la intrarea in cilindru prin inchiderea fluxului la lichid la iesirea din cilindru si a.m.d. În corespundere cu aceasta distribuitoarele hidraulice sint confectionate dupa diferite scheme de executii, care sint date in tab.1 si 3

Fig. 1. Schema reversarii fkuxului distribuitorului hidraulic cu plunger: 1- admisiunea fluxului de lichid; 2,3 - canalele spre cilindru; 4,5 - evacuarea.

Fig.2. Schema reversarii fluxului prin intermediul distribuitorului hidraulic cu robinet.

Tab.1.

Executia distribuitoarelor conform schemelor hidraulice (dupa clasificarea ENIMS)

Tabelul 2.

Conform clasificarii ENIMS indicele de codificare a disribuitorului de constructie a ENIMS consta din:

  1. Numarul de executie dupa schema hidraulica (vezi tab.1)
  2. Executia dupa numarul de canale.
  3. Inicele literal, daca distribuitorul este o modifictie a tipului de baza.
  4. Indicele executiei dupa metoda de racordare - fara semn pentru distribuitoarele cu racordare cap-la-cap.
  5. Indicele tipului distribuitorului:

tipul 74-2 - cu ditrijare manuala;

tipul 72-3 - cu dirijare hidraulica;

tipul 73-1 - cu dirijare electromagnetica;

tipul 73-2 - cu dirijare electrohidraulica.

  1. Numarul executiei dupa trecerea conventionala conform tab.3.

Exemplele de codificare a disribuitoarelor hidraulice de tipurile C (PG), V si R(Rn) sint expuse in fig.3. si fig.

2. Distribuitoarele hidraulice de tipul G (PG)

Distribuitoarele hidraulice G (PG) se produc hi- si tripozitionale cu racordare prin filat si cap-la-cap.

Ditribuitoarele de tipul G(PG) de impart in:

distribuitoare cu dirijare manuala de tipul G (PG) 74-2;

distribuitoare cu dirijare hidraulica de tipul G (PG) 72-3;

distribuitoare cu dirijare electrica de tipul PG 73-1;

distribuitoare cu dirijare ectrohidraulica de tipul PG 73-2;

distribuitoare VPG73 -11; VPG73-12; VPG73-24; VPG73-26; cu dirijare pneumatica; ele sunt conectate cu actionari pneumatice, avand dimensiunile de gabarit si cele racordate analogice cu cele ale magnetilor electrici, care intra in componenta cu distribuitoarele PG73-11; PG73-12; PG73-24; PG73-25.Fig 3. Schema discifrarii idicilor de codificare ale distribuitoarelor de tipul G(PG)

Fig.4 Schema descifrarii idicilor de codificare a distribuitoarelor P102.

Fig.5. Schema principala a distribuitorului PG73-2;

1-pompa; 2-supapa de siguranta; 3-distribuitor de tipul PG73-2;

4-supapa de presiune; 5-cilindru hidraulic.

În fig.5. este aratata principala a distribuitorului hidraulic cu dirijare electrohidraulica PG73-2.

Deplasarea plunjerului in potitia externa are loc in momentul conectarii unuia dintre magneti electrici si sertarului de comanda. În acest caz una din camere ramine unita cu conducta de refulare,iar cea opusa se uneste prin drosel cu scurgerea instalatiei de comanda.Viteza miscarii plunjerului si viteza miscarii distribuitorului sunt determinate de reglarea droselului.

Parametrii de baza ai distribuitoarelor tuturor executiilor dupa modul de dirijare si schema hidraulica sunt dati in tabel.

3. Distribuitoarele de tipul Bsi P(Pn).

Aceste distribuitoare sunt executate numai cu racordarea cap-la-cap,avind dimensiunile de racordare corespunzatoare recomandarilor CAER 3598-72.

Parametrii de baza ai distribuitoarelor tuturor executiilor dupa modul de dirijare si schema hidraulica sunt dati in tab. 5

Distribuitoarele B6,B10 cu orice mod de comanda cu aceeasi constructie a sistemului de sertare si se deosebesc numai prin constructia blocului de comanda.

Distribuitoarele de tipul (P1) se produc bi- si trippozitionale cu modul de racordare cap-la-cap.Executia de baza este cea a distribuitoarelor cu comanda electromagnetica (1) cu patru sau cinci canale.

Distribuitoarele cu comanda pneumatica (P) sau mecanica (M) sunt produse numai in executia tetracanala.Distribuitoarele cu comanda mecanica sunt produse numai cu revenirea prin arc a plunjerului .

4 Cerintele generale fata de distribuitoare .

Distribuitoarele hidraulice trebuie sa corespunda urmatoarelor cerinte:

Corpul distribuitorului trebuie sa fie trainic si rezistent la uzura.El trebuie sa fie confectionat din fonta.

Plonjerul distribuitorului trebuie sa fie rezistent la uzura si sa nu aiba tensiune interna .El se confectioneaza din otel 20x cu cimentare si calirea brielor de lucru sau din otel 40x cu calirea brielor de lucru prin curenti de inalta frecventa.

Pierderile interne din distribuitor prin jocul inelar dintre plunjer si corp,determinate de caderea presiunii dintre canalele de refulare si evacuare trebuie sa fie neinsemnate.

Forta necesara pentru comutarea plonjerului distribuitorului, trebuie sa fie neinsemnata,pentru a realiza dirijarea cu ajutorul magnetilor electrici de dimensiuni mici.Asupra marimii acestei forte influenteaza forta laterala cauzata de distribuire neuniforma a presiunii in jocul inelar,care apasa plunjerul spre corpul distribuitorului si creaza incastrarea lui hidraulica.

Calitatea suprafetei trebuie sa fie cel putin de clasa 10-11.Plunjerele si orificiile in corp trebuie sa aiba suprafetele de lucru strict cilindrice:ovalitate si conicitatea plunjerului nu trebuie sa depaseasca 0.002 mm iar ovalitatea si conicitatea orificiilor conjugate din corp-0.003mm.

Pierderile de presiune la trecerea lichidului prin distribuitor trebuie sa fie neinsemnate(sa nu depaseasca 0.2 MPa)Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate