Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
RELATII DE CALCUL LA INTINDERE COMPRESIUNE


RELATII DE CALCUL LA INTINDERE COMPRESIUNE


RELATII DE CALCUL LA INTINDERE COMPRESIUNE

Calculul la Intindere respectiv la compresiune se face pe baza conditiilor de rezistenta si rigiditate utilizind relatiile ( 2 . 7 ) si respectiv ( 2 . 9 ).

a)Calculul de dimensionare consta in determinarea ariei minime a sectiunii transversale care sa satisfaca conditia de rezistenta sau pe cea de rigiditate :

( 2 . 12 )

sau

( 2 . 13 )

In formulele ( 2 . 12 ) respectiv ( 2 . 13 ) , N reprezinta valoarea maxima a efortului axial ( in valoare absoluta ) din diagrama de forta axiala .

In functie de materialele standardizate ( a caror sectiune transversala au aria fixa ) solutiile tehnice constructive se adopta astfel incat :

( 2 . 14 )

Dimensiunile sectiunii , in functie de forma ei geometrica se adopta din considerente de ordin constructiv .

b)   Calculul de verificare consta din determinarea tensiunii efective din bara respectiv , a lungirii efective si compararea cu valorile admise :( 2 . 15 )

si:

( 2 . 16 )

Valoarea efortului N se ia din diagrama de eforturi axiale ca fiind valoarea cea mai mare in modul . Se tine seama de semnul efortului axial in cazul materialelor care au o comportare diferita la intindere fata de compresiune . In acest caz , se cunosc doua valori pentru σa una pentru tractiune , care se va compara cu valoarea efectiva a tensiunii calculata cu valoarea maxima pozitiva din diagrama de eforturi axiale si una de compresiune care se va compara cu valoarea efectiva calculata cu valoarea maxima negativa a efortului axial ( din aceeasi diagrama de eforturi axiale )

c) Calculul efortului capabil . Pentru un element de rezistenta dat , ale carui dimensiuni sunt cunoascute , si materialul din care este confectionat cunoscut , deci σa si ∆la se cunosc; trebuie calculata valoarea maxima a efortului axial la care poate fi solicitat elementul de rezistenta, respectind conditia de rezistenta ( 2 . 6 ), respectiv conditia de deformabilitate ( 2. 10 ) , ( efortul astfel determinat se numeste efort capabil ) :

( 2 . 17 )

( 2 . 18 )Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate