Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
» Pompe volumice cu suruburi


Pompe volumice cu suruburi


Pompe volumice cu suruburi

1. Constructia si principiul de functionare

Pompele cu suruburi sunt recomandate de avantajele mari pe care le au fata de alte tipuri de masini volumice:

- realizeaza presiuni mari pe refulare, la gabarite mici si randamente inalte;

- functioneaza fara cavitatie la turatie inalta si au o umplere buna;

- permit realizarea unor sarcini mari pe aspiratie;- sunt sigure in functionare si au o debitare uniforma;

- sunt fiabile si usor de intretinut;

- variatiile de presiune pe conducta de refulare sunt mici datorita constantei debitarii;

- au o functionare silentioasa si pot fi antrenate direct de motoarele electrice.

Cu toate acestea, pompele cu surub prezinta si unele dezavantaje:

- sunt sensibile la impuritatile din fluide;

- tehnologia de executie este complicata.

La rotirea suruburilor, lichidul din camera de aspiratie umple golurile dintre flancurile suruburilor si carcasa, patrunde intr-un spatiu inchis miscandu-se in lungul canalelor elicoida­le, dupa care este impins in camera de evacuare.

Pompele cu suruburi, construite fie in varianta verticala fie orizontala, au un numar de doua pana la cinci suruburi. Suruburile pompei din fig. 8 sunt unul cu pas dreapta, celalalt cu pas stanga, unul este condus, celalalt conducator. Lungimea suruburilor trebuie sa fie mai mare decat pasul filetului. Miscarea de la surubul conducator este transmisa prin intermediul rotilor dintate de sincronizare. La pompele cu mai mult de doua suruburi, rotile dintate de sincronizare pot sa nu mai apara. Racordurile de aspiratie si de evacuare ale pompei pot sa se afle in zona centrala in aceeasi sectiune transversala (in scopul anularii reciproce a impingerilor axiale), sau la cele doua capete. Dupa un prim ciclu de functionare (dupa prima umplere cu lichid) masinile cu surub sunt autoamorsabile. Pentru evitarea deteriorarilor subansamblelor pompei datorita cresterii accidentale a presiunilor, pe zona de evacuare a fluidului se dispune o supapa de siguranta care poate dirija vana de fluid in galeria de aspiratie la atingerea presiunii maxime reglate. Randamentul volumic al pompei depinde direct proportional de lungimea suruburilor.

In practica se intalnesc si masini cu un singur surub. La acestea rotorul este un surub melc excentric. Miscarea de la motorul electric la rotorul melcat se transmite prin inter­mediul a doi arbori, unul prin­cipal si unul intermediar, cu­plati intre ei prin intermediul unor cuplaje cardanice.

Fig. 8 Pompa cu suruburi

1 - surub conducator; 2 - surub condus; 3 - lagar de alunecare;

4 - arbore; 5 - carcasa; 6 - postament; 7 - flansa de aspiratie;

8 - flansa de refulare; 9 - garnituri inelare; 10 - presetupa; 11 - orificiu

drenaj; 12 - orificiu manometru.

2. Performante. Domenii de utilizare

Pompele sunt autoamorsabile si pot avea valori ale randamentelor pana la 0,6. Nu se folosesc la transferul fluidelor care contin suspensii mecanice. Ating in mod uzual presiuni de pana la 200-300 bar si debite cuprinse intre 50 si 15000 l/min la turatii de 1500 pana la 3000 rot/min. Se utilizeaza la bordul navelor la circulatia uleiului in instalatiile motorului principal, la transferul combustibilului de alimentare, la transferul diferitelor lichide si in actionarile hidraulice.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate