Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
» Pompe cu pistonase axiale


Pompe cu pistonase axiale
Pompe cu pistonase axiale

1. Constructia si principiul de functionare

Pompa se compune dintr-un bloc al cilindrilor in care sunt amplasate pistonasele axiale, din­tr-un disc pe care sunt la unul din capete tijele pistonaselor (prin intermediul unor articulatii sferice) si dintr-o placa de distributie.

Pozitia relativa a acestor elemente si sistemul lor de antrenare definesc trei tipuri mari de masini: pompe cu pistonase axiale cu bloc fix inclinat, pompe cu disc inclinat, si pompe cu disc fulant. Din punctul de vedere al posibilitatilor de debitare, masinile cu pistonase axiale sunt de doua tipuri cu debit constant si cu debit variabil.

Blocul cilindrilor este inclinat fata de arborele motor la un unghi α<300, fiind antrenat in miscarea de rotatie de arborele motor prin intermediul discului si a articulatiilor sferice . Datorita faptului ca blocul cilindrilor este inclinat, la o rotatie completa a arborelui , volumele de lucru delimitate de pistoanele si de cavitatile din blocul cilindrilor variaza. La cursa ascendenta a pistonului, de la pozitia inferioara din figura la cea superioara, volumul variaza crescator. Cres­terea volumului de lucru este in­sotita de scaderea presiunii, fapt care determina generarea aspiratiei. Aspiratia se produce prin­tr-unul din orificiile distribu­itorului 6 care este partial conectat la tubulatura de aspiratie, partial la cea de refulare. La cursa descendenta a pistonului , volumele de lucru variaza descrescator. Micsorarea volumelor de lucru produce cresterea presiunii, determinand refularea. Fluidul este refulat tot prin canalele dis­tribuitorului catre exterior. Masina prezentata in fig. 4 este una cu debit constant, pentru ca valoarea cursei maxime a pistonaselor este constanta. Ea este functie de unghiul de inclinare al blocului cilindrilor fata de arborele motor, unghi care, la acest tip de pompa este fix.
Fig. 4 Sectiune longitudinala printr-o pompa cu debit constant

In cazul in care exista posibilitatea modificarii unghiului de inclinare, pompa se numeste cu debit variabil.

2. Performante. Domenii de utilizare

Pompele cu pistonase axiale obtin debite pana la 800 l/min si au o putere specifica ce poate ajunge pana la 4-5 KW/kg , la turatii cuprinse intre 1000-4500 rot/min. Sunt pompe de presiuni mari si foarte mari, cu o debitare suficient de uniforma si care au o larga raspandire la actionarile hidrostatice ale armaturilor de inchidere din sistemele centralizate, la actionarea vinciurilor si a cabestanelor, a masinilor de carma, capacelor mecanice, usilor etanse, etc.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate