Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
» Materiale pentru rezistenta mecanica - materiale de etansare


Materiale pentru rezistenta mecanica - materiale de etansare


MATERIALE PENTRU REZISTENTA MECANICA -  Materiale de etansare


Imbinarile demontabile ale recipientelor sub presiune se prevad cu garnituri de etansare. Acestea trebuie sa asigure etansarea mediului aflat sub presiune in interiorul recipientului. In acest scop garnitura trebuie sa fie elastoplastica aceasta permite deformarea garniturii si umplerea microasperitatilor suprafetelor de etansare.

La alegerea materialului garniturii se tine seama de valorile parametrilor de regim (temperatura, presiune) si de natura fluidului etansat.

Ca materiale de etansare se utilizeaza, dupa caz: cartonul, azbestul, cauciu­cul natural sau cauciucul sintetic, policlorura de vinil plastifiata, politetrafluoretilena (teflonul), politriclorfluoretilena (sau hostaflonul), poliamida, marsit etc. Pentru presiuni inalte se utilizeaza fier tehnic pur si metale neferoase ca: alumi­niu, cupru, plumb.Cartonul se utilizeaza in general, la presiuni sub 0,1 MPa si temperaturi sub 100°C.

Cauciucurile se impart in doua grupe: nerezistente la uleiuri si hidrocarburi (cauciucul natural, cauciucul butilic etc.) si rezistente la uleiuri si hidrocarburi (cauciuc siliconic, nitrilic, uretanic, fluorsiliconic etc.). Cauciucurile sunt in­compatibile cu gazele lichefiate (oxigen, azot, metan, bioxid de carbon etc.).

Marsitul (din azbest cu liant pe baza de elastomeri) se livreaza sub forma de placi (STAS 3498), in mai multe sorturi. Sortul Marsit armat 3, poate fi utilizat pana la temperaturi de 600°C si presiuni de 100 MPa.

Se realizeaza de asemenea garnituri mixte, combinatii intre un invelis din foi subtiri de metal (0,1-0,2 mm) si un miez moale, de exemplu din azbest.

Pentru cutiile de etansare se utilizeaza snur din fire de canepa, de bumbac sau de azbest, sau inele de teflon, inele din azbest grafitat
Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate