Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
» EFORTURI . SOLICITARI SIMPLE . SOLICITARI COMPUSE . SEMNE CONVENTIONALE . CONVENTII DE SEMNE .


EFORTURI . SOLICITARI SIMPLE . SOLICITARI COMPUSE . SEMNE CONVENTIONALE . CONVENTII DE SEMNE .
EFORTURI . SOLICITARI SIMPLE . SOLICITARI COMPUSE . SEMNE CONVENTIONALE . CONVENTII DE SEMNE .

Pentru a determina eforturile in centrul sectiunii unui element de rezistenta , se utilizeaza metoda sectiunilor . Se sectioneaza elementul de rezistenta cu un plan imaginar , si se scriu ecuatiile de echilibru static pentru elementul din stanga planului de sectiune sau din dreapta . Elementele torsorului astfel obtinut , se proiecteaza pe axele sistemului de referinta si se obtin :
n       componenta rezultantei dupa axa barei ( sau dupa o tangenta la axa barei in cazul barelor curbe ) se numeste forta axiala . In mod conventional , aceasta se considera pozitiva cand intinde elementul de rezistenta , si negativa cand il comprima .

n       componenta rezultantei continuta in planul sectiunii transversale se numaste forta taietoare .In mod conventional , se considera forta taietoare pozitiva cand rasuceste elementul de rezistenta in sens orar, si negativa cand rasuceste in sens trigonometric .

n       componenta momentului dupa axa barei se numeste moment de torsiune sau de rasucire . In mod conventional , acesta are acelasi semn ca si forta axiala : pozitiv, cand iese din sectiune , negativ , cand intra in sectiune .

n       componenta momentului continuta in planul sectiunii transversale , se numeste moment incovoietor .In mod conventional , momentul incovoietor se considera pozitiv , cand intinde fibra inferioara si negativ cand intinde fibra superioara.

Conventiile de semen positive ale tuturor eforturilor sunt exprimate sugestiv in figura 1.6.

   

Daca sistemul de forte ce actioneaza asupra elementului de rezistenta este unul oarecare , nemai actionand intr-unul din planele principale de inertie (xOy sau xOz), momentul incovoietor va avea doua componente ( in planul sectiunii transversale ) una dirijata dupa Oz - Mz si una dirijara dupa Oy - My ( fig .1. 7)In cazul in care elementul de rezistenta este actionat de un sistem de forte coplanare (de exemplu situat in planul xOy) momentul incovoietor este dirijat dupa axa perpendiculara pe planul fortelor , respectiv Oz ,si se noteaza Mz ( fig. 1.8 ) .

Marimile : N , T , M , Mt poarta numele de eforturi . Fiecare dintre ele , daca actioneaza asupra elementului de rezistenta singure , produc solicitari simple . Astfel :

n    forta axiala N produce solicitarea axiala de intindere sau compresiune ;

n    forta taietoare T produce solicitarea de taiere sau forfecare ;

n    momentul incovoietor ( dirijat dupa una din axele principale de inertie Mz sau My ) produce solicitarea de incovoiere - pura cand apare singur , sau simpla cand apare insotit de forta taietoare ;

n    momentul de torsiune sau de rasucire Mt produce solicitarea de torsiune sau de rasucire .

Prezenta simultana a doua sau mai multe eforturi in centrul de greutate al sectiunii transversale , da nastere la solicitari compuse ( face exceptie momentul incovoietor insotit de forta taietoare in cazul incovoierii simple , care se considera solicitare simpla ).Dintre solicitarile compuse se pot aminti:

  • momentul de torsiune insotit de momentul incovoietor produc incovoierea cu torsiune, solicitare specifica axelor sau arborilor ce transmit puteri;
  • momentul incovoietor dirijat dupa ambele axe ale sectiunii transversale, produce incovoierea oblica;
  • forta axiala N dirijata dupa o axa paralela cu axa barei, diferita de aceasta, produce itinderea sau compresiunea excentrica.Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate