Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
» Xileni (dimetilbenzen) c6h4(ch3)2


Xileni (dimetilbenzen) c6h4(ch3)2
Xileni (DIMETILBENZEN) C6H4(CH3)2.

Prezinta izomeri: orto-, meta-, para-. Izomerul orto se intrebuinteaza la fabricarea anhidrinei ftalice, a unor produse farmaceutice, in sinteza organica. m-xilenul este intrebuintat ca solvent, intermediar pentru coloranti, produse farmaceutice, materiale plastice. p-xilenul se intrebuinteaza la fabricara acidului tereftalic pentru fibre, intermediar pentru produse farmaceutice. Xilenii se separa din fractiuni petroliere sau din gudroane de carbune prin procedee de cristalizare selectiva, extractie cu solventi sau sulfonare.

Pericol de:

-incendiu: lichide incolore, inflamabile. Temperatura de inflamabilitate 27 la 32 oC. Temperatura de autoinflamare 465 la 530 oC. Caracteristicile fizice ale celor 3 izomeri sunt date in tabela de mai jos:

Nr. crt.

Izomerul

Densitatea

Kg/l

Punctul de topire oC

Punctul de fierbere oC

Orto-
Meta-

Para-

Densitatea vaporilor fata de aer 3,66.

-explozie: vaporii formeaza cu aerul amestecuri explozive. Limitele de explozie: inferioara 1,0%, superioara 7,0%.

-toxicitate: toxici, vaporii in concentratii mari sunt anestezici. Iritanti ai pielii si sistemului respirator superior. Concentratia limita admisibila 200 parti pe milion.

Masuri de:

-prevenire: se depoziteaza de preferinta in aer liber in depozite separate. Depozitele interioare vor fi amplasate in cladiri rezistente la foc.

-stingere: se va folosi spuma, bioxid de carbon sau pulberi stingatoare. Apa pulverizata se poate folosi pentru a reduce intensitatea focului si pentru racirea rezervoarelor. Se va folosi aparate izolante.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate