Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
» Uleiuri vegetale


Uleiuri vegetale


Uleiuri vegetale

Sunt folosita ca uleiuri comestibile sau ca uleiuri tehnice. Se obtine din seminte de plante prin presare si extractie cu solventi.

Pericol de:

-incendiu: lichide combustibile vascoas. Contin acizi grasi saturati, acid oleic si linoleic. Un pericol deosebit de mare de incendiu prezeinta uleurile vegetale care contin gliceridele acizilor nesaturati (ulei de in, de floarea soarelui, de masline). Au tendinta de autoaprindere. Capacitatea de autoaprindere se determina dupa indicele de iod care indica gradul de nesaturare. Practic se poate considera ca sunt periculoase datorita capacitatii de autoaprindere uleiurile cu cifra de iod peste 100. In tabela de mai jos sunt indicate caracteristicile uleiurilor vegetale legate de pericolul de incendiu.

Nr. crt.

Uleiul

Densitate

Kg/l

Temperatura de aprindere

oC

Temperatura de autoinflamare

oC

Cifra de iod

gI2/p

ulei

Ulei de ricin tehnicUlei de canepa

Ulei de floarea-soarelui brut

Ulei de floarea-soarelui rafinat

Ulei de susan brut

Ulei de tung tehnic

Ulei de bumbac brut

Ulei de bumbac rafinat

Ulei de masline rafinat

Uleiurile, precum si lacurile si vopselele preparate pe baza de ulei se pot autoaprinde daca sunt intinse in strat subtire pe o suprafata mare (bumbac, deseuri de bumbac, de sters, etc).

Masuri de:

-prevenire: uleiurile vegetale se depoziteaza in cladiri rezistente la foc. Se va evita prezenta unor materiale oxidante sau substante usor inflamabile. Scurgerile de ulei pe pardoseala vor fi indepartate prin absorbtie intr-un material absorbant. Cirpele de bumbac imbinate cu uleiuri vor fi scoase din incapere si distruse prin ardere intr-un loc indepartat.

-stingere: pentru stingerea incendiilor se va folosi apa pulverizata cu adaos de muianti (mai ales la stingerea carpelor imbibate cu ulei) si spuma mecanica.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate