Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
» Titei


Titei


Titei.

Este materia prima cea mai importanta pentru fabricarea combustibilor si a lubrifianilor, precum si a multor produse chimice.

Pericol de:

-incendiu: lichid uleios, de culoare bruna inchisa, constituit dintr-un mamestec foarte complex de hidrocarburi gazoase lichide si solide cu caracter parafinos, naftenic si aromatic. Contine in cantitati relativ mici compusi de sulf, azot si oxigen. Densitatea variaza de la 0,73 la 1,04. Punctul de congelare de la -60 la +23 oC. Intervalul de fierbere 20-100 oC. Practic insolubil in apa. Inflamabil. In timpul arderii se incalzeste in prfunzime. Puterea calorifica 10400-11000 kcal/kg.

-explozie: vaporii formeaza cu aerul amestecuri explozive. Limitele de explozie: inferioara 1,1%, superioara 6,4%.

-toxicitate: vaporii au o actiune narcotica si convulsiva. In czul titeiurilor cu sulf exista pericolul actiunii hidrogenului sulfurat.

Masuri de:

-prevenire: la depoziteaza titeiurilor care contin sulf, hidrogenul sulfurat prezent in vapori, in prezenta umiditatii di ane formeaza cu fierul oxizii metalului sulfura de fier piroforica. Autoaprinderea depunerilor piroforice este posibila la price temperatura a mediului exterior (chiar la -20 oC). Pentru inlaturarea formarii sulfurii de fier, rezervoarele pentru titeiuri sulfuroase se protejeaza pe suprafata lor interioara cu acoperiri speciale. Rezultate bune se obtin prin vopsirea centurilor superioare ale capacului si fermelor de sustinere sau prin metalizarea lor cu aluminiu, zinc sau alte metale rezistente la coroziunea sulfului. Rezervoarele se vor proteja contra electricitatii statice prin legare la pamant si impotriva descarcarilor atmosferice cu ajutorul instalatiilor de paratrasnet. Dispozitivul de protectie trebuie astfel executat incat trasnetul sa vina in contact cu instalatiile paratrasnet in afara sferii concentratiilor explozive, care in cazul rezervoarelor mari (5-10000 m3) pot atinfe inaltimea de 3-5 m deasupra rezervorului rezervoarele vor fi indiguite pentru a impiedica revarsarea titeiuli in cazul de avariere sau incendiu.



-stingere: titeiul scurs pe o suprafata mare se stinge cu spuma aeromecanica. Pentru stingerea incendiilor in rezervoare de titei se folosesc spuma chimica si spuma mecanica cu coeficient mare de infoiere. In cazul rezervoarelor din beton o influenta importanta asupra procesului de stingere il constituie constructiile incalzite a caror temperatura atinge 700-900 oC. In contact cu constructia si datorita caldurii degajate, spuma se descompune brusc. De aceea constructia trebuie racita intens.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate