Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
» Acid peracetic CH3COOOH


Acid peracetic CH3COOOH


Acid peracetic CH3COOOH

Se obtine prin oxidarea aldehidei acetice cu oxigen sau din peroxid de acetil cu metoxid de sodiu.

Pericol de 

- incendiu: lichid incolor, de obicei diluat 60% cu acid acetic. Este reactiv, oxidant, inflamabil. Este solubil in apa, in alcool, in eter. Punctul de topire 1oC. Temperatura de inflamabilitate 43oC.

Produsul se descompune violent la 110oC.

Acidul peracetic este sensibil la socuri si la caldura. Cand produsul este amestecat cu substante usor oxidabile, produse organice sau inflamabile, acceleratori chimici pot avea loc reactii chimice spontane, autoaprinderi sau explozii.

- explozie: vaporii formeaza cu aerul amestecuri explozive. Limitele de explozie nu sunt cunoscute. La 110oC explodeaza.

- toxicitate: acidul peracetic provoaca arsuri grave la piele si la ochi. Inhalarea prelungita a vaporilor concentrati poate fi nociva.

Masuri de:- prevenire: se transporta in lazi de lemn care contin recipiente de sticla sau de ceramica. In lazi se vor introduce materiale de captusire, in cantitati suficiente, pentru a absorbi produsul scurs in lada respectiva. Produsul se va depozita in cladiri incombustibile, separat de acceleratori, substante usor oxidabile, substante organice sau produse inflamabile. Depozitarea in cantitati mari ar trebiu sa fie protejata cu o instalatie de sprinklere, cu debit mare. Recipientele se vor proteja impotriva deteriorarilor fizice .

- stingere: se va folosi apa de la distanta sau dintr-un loc protejat. Recipientele neatinse de incendiu se vor raci in permanenta cu apa pulverizata pentru a preveni incalzirea.

In cazul imprastierii produsului in urma unui incendiu, produsul imprastiat ar trebui sa fie absorbit, cu un absorbant incombustibil, de exemplu, cu vermiculit. Produsul imprastiat si absorbit se colecteaza  si se introduce intr-un recipient metalic in vederea distrugerii sale immediate. Pentru colectarea produsului imprastiat nu se vor folosi metale generatoare de scantei si nici materiale organice (lemn, hartie, etc). Protectia se asigura cu costume de protectie.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate