Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Sulfura de carbon CS2


Sulfura de carbon CS2


Sulfura de carbon CS2

Se intrebuinteaza la fabricarea fibrei viscoza, ca solvent si insecticid. Se obtine prin incalzirea amestecului de sulf si carbune (cocs) sau prin actiunea vaporilo de sulf asupra carbunelui incendescent.

Pericol de:

-incendiu: este un lichid incolor cu miros neplacut. Densitatea 1,263. Punctul de topire -112,1 oC. Punctul de fierbere 46,25 oC. Densitatea vaporilor cu aerul 2,6. Solubilitatea in apa 0,179% (gr) la 20 oC.

Sulfura de carbon degaja chiar la temperaturi scazute vapori inflamabili care formeaza cu aerul amestecuri explozive in limite largi. Tempertaura de inflamabilitate -43 oC. Temperatura de autoinflamare 90 oC. Vaporii fiind mai grei decat aerul (densitatea 2,28) pot parcurge distante considerabile pana la o sursa provocand intoarcerea flacarii.

Aprinderea poate avea loc in contact cu un bec electric obisnuit.

-explozie: limitele de explozie ale vaporilor in amestec cu aerul: inferioara 1,0%, superioara 50%. Presiunea maxima de explozie 7,8 kgf/cm3.

-toxicitate: este toxica prin ingerare, inhalare sau contact prelungit cu pielea. Valoarea limita admisa 10 parti pe milion.

Masuri de:

-prevenire: se va manipula cu atentie evitandu-se socuri mecanice. Se depoziteaza in incaperi separate, departe de alte materiale si surse de aprindere posibile, de preferat in cladiri necombustibile sau in incaperi cu ventilatie la partea inferioara. Se vor evita razele solare directe. In timpul verii, butoaiele se vor stropi cu apa pentru a mentine scazuta presiunea vaporilor. Rezervoarele se vor submersa in apa sau se vor amplasa deasupra unor bazine de beton, umplute cu apa, de capacitate suficieta pentru a primi continutul rezervorului puls apa. Sulfura de carbon se va pastra sub perna de gaz inert sau apa. Nu se admit instalatii electrice sau incalziri in zona depozitului.Sulfura de carbon nu se va transfera niciondata dintr-un rezervor in altul cu ajutorul aerului. Se va utiliza pompe, apa sau gaze inerte.

Nu se admit scurgeri pe pardoseala.

Adaugarea la sulfura de carbon a tetraclorurii de carbon micsoreaza intr-o masura pericolul de incendiu.

-stingere: spuma este ineficace, pentru singerea incendiilor. Se va folosi pulberi stingatoare uscate, bioxid de carbon sau alte gaze inerte. Concentratia minima necesara de bioxid de carbon sau alte gaze inerte. Concentratia minima necesara de bioxid de carbon la stingerea incendiului intr-un spatiu inchis este de 62 % iar in cazul aburului 60%.

Racirea prin stropire cu apa este eficace in cazul aprinderii sulfurii de carbon in containere sau rezervoare intrucat se evita reaprinderea datorita suprafetelor calde.

La stingere se va folosi aparate izolante.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate