Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Celuloid


Celuloid


Celuloid

Solutie solida de camfor in nitrat de celuloza. Se fabrica prin malaxarea nitratului de celuloza cu alcool, pana la inhibare, apoi se adauga o solutie alcoolica de camfor (30-35 parti camfor la 70-75 parti nitrat de celuloza). Este utilizat in industria lacurilor la confectionarea pielii artificiale a filmelor fotografice, a tocurilor rezervoarelor, a obiectelor decorative etc.

Pericol de:

-incendiu: substanta solida combustibila sub forma de masa cornoasa elastica. Densitatea 1300-1500. Puterea calorifica 3900-4900 kcal/kg. La incalzire pana la 80 oC se aprinde de la scanteie. Temperatura de autoaprindere 100 oC. Temperatura de autoinflamare 141 oC. La incalzire peste 100 oC se descompune. Cantitatile mici de negru de fum sau de oxid de zinc, coboara temperatura acestei descompuneri. Are tendinta la autoaprindere chimica in prezenta acizilor si sub efectul oxidantilor.

Celuloidul poate arde faca accesul oxigenului atmosferic, in aceste conditii se formeaza produse gazoase toxice si explozive ale arderii incomplete: oxid de carbon, oxizii de azot si acid cianhidric.-explozie: in cazul descompunerii celuloidului, fara accesul aerului, se formeaza un amestec toxic exploziv. In amestec cu aerul, produsele gazoase ale descompunerii celulozei fara flacara sunt explozive. Limita inferioara de explozie 4%, in volum. Limita superioara de explozie 9% in volum.

-toxicitate: la arderea celuloidului se formeaza gaze toxice: protoxid si oxid de azot, oxid de carbon.

Masuri de:

-prevenire: in timpul depozitarii, celuloidul nu trebuie sa vina in contact cu oxidanti si acizi. Se va proteja contra incalzirii.

-stingere: incendiile se sting cu cantitate mare de apa, spuma chimica, spuma mecanica. Protectia se asigura cu aparate izolante.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate