Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Acrilonitril (Nitril acrilic) CH2 = CH - CN


Acrilonitril (Nitril acrilic) CH2 = CH - CN


Acrilonitril (Nitril acrilic) CH2 = CH - CN

Se intrebuinteaza la fabricarea unor copolimeri: cauciuc Buna S, S.K.S., fibra acrilan etc.

Pericol de:

- incendiu: lichid inflamabil, incolor, cu miros slab intepator. Densitatea 0,811. Punctul de topire - 72oC. Punctul de fierbere 78- 79oC. Densitatea vaporilor in raport cu aerul 1,9. Puterea calorifica 7600 kcal/kg.

Temperatura de inflamabilitate 0oC. Temperatura de autoinflamare 370oC. Solutiile diluate prezinta, de asemenea, pericol de incendiu; o solutie 2% are temperatura de inflamabilitate 20oC, iar o solutie 3%, 14oC. In prezenta hidroxizilor alcalini concentrati, produsul sufera o polimerizare violenta. In stare foarte pura produsul poate polimeriza spontan cu degajare de caldura, in special atunci cand este expus la lumina. Pe timpul incendiului este posibila polimerizarea. Daca polimerizarea are loc in recipient, exista posibilitatea spargerii violente a acestuia.

-explozie: vaporii de acril solubil formeaza cu aerul amestecuri explozive. Limita inferioara de explozie este de 3% in volum, iar limita superioara de explozie 17%, in volum. Presiunea maxima a exploziei 7,7 kgf/cm2.-toxicitate: produsul este otravitor, prin inhalare, ingerare sau absorbtie prin piele. In cazul unei contaminari accidentale se vor spala partile contaminate cu cantitati mari de apa.

Masuri de:

-prevenire: se depoziteaza separat de substantele alcaline, cum sunt hidrozizii alcalini, amoniacul sau aminele si de substantele oxidante.

Acrilonitrilul nu se va depozita in stare neinhibata. Butoaiele se depoziteaza in picioare cu dopul in sus, iar stivele vor avea o inaltime de maximum doua butoaie. Vaporii de acrilonitril sunt neinhibati si pot forma polimeri in instalatiile de aerisire sau in opritoarele de flacari  ale rezervoarelor de depozitare, ducand la infundarea instalatiilor de aerisire.

- stingere: incendiile se sting cu gaze inerte, pulberi stingatoare, spuma. Protectia se asigura cu spume de protectie si aparate izolante.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate