Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Acid formic HCOOH


Acid formic HCOOH


Acid formic HCOOH

Acidul formic se foloseste in industria textilelor (la vopsirea lanei, a matasurilor si bumbacului), in industria pielariei, la fabricarea parfumurilor, sapunurilor, la producerea lacurilor. Se obtine sintetic ca formiat de sodiu din oxid de carbon si hidroxid de sodiu, la 120oC si 8 at.

Pericol de:

- incendiu: lichid incolor, solubil in apa, in alcool si in eter. Se inflameaza la 60oC si se autoaprinde la 504oC. Densitatea vaporilor in raport cu aerul 1,60. Puterea calorifica 1390 kcal/kg.

- explozie: vaporii de acid formic formeaza cu aerul amestecuri explozive. Limitele inferioare si superioare ale intervalului de explozie nu se cunosc inca. Avand densitatea vaporilor (in raport cu aerul) de 1,60 acestia se imprastie pe suprafata solului, acumulandu-se in locurile denivelate.

- toxicitate: in stare de vapori irita locul de contact, iar in stare lichida produce arsuri chimice. La o doza de 0,50 mg/l se constata iritarea mucoaselor dupa 3 minute; la 0,75 mg/l iritatia este puternica dupoa 15 secunde. Asupra pielii, acidul formic provoaca, chiar in solutie de 7% senzatia de arsura si dureri.Masuri de:

-de prevenire: transportul si manipularea acidului formic se vor face cu respectarea acelorasi reguli care se cer la toate lichidele combustibile ca: asigurarea etansarii conductelor si recipientelor, interzicerea utilizarii focului deschis, a fumatului etc.

stingere: la stingerea incendiilor se pot folosi apa pulverizata, spuma chimica si mecanica. La arsura pielii si mucoaselor se fac spalaturi repetate cu apa din abundenta in locul lezat. Pentru protectia individuala impotriva vaporilor se poate folosi masca de gaze sau aparatul izolant.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate