Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Clorat de potasiu KClO3


Clorat de potasiu KClO3


Clorat de potasiu KClO3

Este intrebuinat ca oxidant, la fabricarea chibriturilor, in industria explozivilor, in vopsitorie, ca antiseptic. Exploziv mai ales in prezenta substantelor organice. Se obtine prin trecerea unui curent de Cl2 printr-o solutie KOH la cald sau prin electroliza unei solutii apoase calde de KCl; cloratul de potasiu se depune prin racire.

Pericol de:

-incendiu: substanta cristalina alb straalucitor, solubila in alcool. Punctul de topire 370 oC. La incalzire disociaza, cu punerea in libertate a oxigenului. In contact cu substantele organice cu impuritati se poate descompune cu explozie.

-explozie: cu substantele organice formeaza amestecuri explozive sensibile la frecare, soc si incalzire. Explozia amestecului de clorat de potasiu cu substantele usor oxidabile (sulf, fosfor rosu, sulfat de sulf, mangan, amidon, zahar) se produce deosebit de usor la frecare, soc si incalzire. Pericolul la explozie a cloratului de potasiu se mareste prin adaugarea bromatului de potasiu. La o amestecare cu sarurile de amoniu se degaja caldura, iar la 100 oC poate sa explodeze. La reactia cu acidul sulfuric concentrat se formeaza oxidul de clor exploziv cu degajarea unei cantitati mari de caldura.-toxicitate: substanta otravitoare, cand este cuprins de incendiu cloratul de potasiu degaja vapori toxici.

Masuri de:

-prevenire: se transporta in butoaie de lemn, lecipiente de lemn prevazure cu captuseli metalice, recipiente din otel. Se depoziteaza separat de substante combustibile, substantele organice, produse usor oxidabile, acizi, saruri de amoniu, sulf si vapori inflamabili. Se va evita depozitarea pe pardosele de lemn. Cloratul de potasiu imprastiat se inlatura imediat si se distruge.

-stingere: se inunda cu apa. Protectia se asigura cu aparate izolante.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate