Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelitAeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
» Reducerea congestiei portuare


Reducerea congestiei portuare
Reducerea congestiei portuare

Nu este nevoie de calcule complicate pentru a vedea ca un raspuns intarziat al portului la cresterea traficului va conduce la congestia acestuia care poate fi serioasa, iar pe termen lung poate deveni permanenta.

Sa presupunem ca de exemplu, un terminal poate opera 60 de nave pe luna. La o crestere a traficului cu 10%, ceea ce inseamna in mod simplist, necesitatea de a opera suplimentar 6 nave pe luna, este posibil ca pentru o anumita perioada sa nu se observe acest fapt, cu exceptia cazului in care ritmul sosirilor de nave este urmarit cu mare atentie. Daca nu se actioneaza corespunzator pentru a mari capacitatea de operare a navelor, in 3 luni se va forma un sir de asteptare de circa 18 nave.

Daca abia atunci conducerea portului va reactiona la aceasta situatie, crescand capacitatea de operare cu 10 % pe care o va mentine in continuare, aceasta nu va face altceva decat sa stopeze congestia pentru ca situatia sa nu devina si mai proasta.

Aceasta insa nu va duce la micsorarea sirului de 18 nave si va genera in continuare timpi mari de asteptare pentru fiecare nava. Pentru a reduce congestia este deci necesar sa se creasca si mai mult capacitatea de operare a navelor. Daca presupunem ca aceasta va creste cu 15 % in loc de 10 %, ceea ce inseamna operarea a 69 nave pe luna, atunci vor fi necesare circa 6 luni pentru a elimina congestia formata in primele 3 luni de neglijare a cresterii de trafic. In plus, nu trebuie omis nici faptul ca in conditii de congestie cresterea capacitatii de operare este destul de dificil de realizat si de mentinut o perioada lunga de timp.


Chiar daca in asemenea situatii se va actiona imediat, posibilitatea unor actiuni urgente nu este un motiv pentru a restrictiona investitiile in faza de planificare a activitatii. Aceasta chestiune a fost prea putin luata in consideratie in ultima perioada intr-o serie de porturi, care au ajuns astfel sa lucreze cu o foarte mica marja de siguranta in ceea ce priveste capacitatea lor de operare.

Activitatea portuara desfasurata in conditiile unei marje mici a rezervei de capacitate este periculoasa nu numai atunci cand traficul creste in mod gradat ci si in conditii obisnuite, deoarece reduce flexibilitatea portului de a absorbi cresteri de trafic pe perioade scurte de timp (cresteri conjucturale) avand in vedere ca porturile au    tendinta de a deveni instabile atunci cand lucreaza la capacitatea maxima. Pe de alta parte, portul poate castiga o pozitie buna pe piata transporturilor navale atunci cand poate primi nave fara ca acestea sa astepte prea mult (sau deloc), pozitie care nu poate fi in nici un caz , realizata prin actiuni de urgenta.

De exemplu, pentru un terminal multifunctional, daca un grup de nave mineraliere, navlosite Charter, sosesc deodata sau la un interval foarte scurt de timp, acestea pot impiedica operarea navelor de marfuri generale care utilizeaza aceleasi dane si marfa lor poate congestiona zonele de depozitare ale portului. Consecinta este ca dotarile portuare nu vor fi capabile sa acopere operarea traficului mediu dupa ce varful de trafic a scazut. Rezulta ca atunci cand cresterile de trafic congestioneaza portul, eliminarea congestiei se va produce incet, printr-o scadere lenta. Acesta este un argument puternic pentru a se lua in consideratie o capacitate mai mare in ipoteza unei cereri conjucturale de trafic, respectiv existenta unei rezerve de capacitate de operare care sa fie utilizata numai in perioadele de varf de trafic.Desigur, alegerea unei anumite valori a rezervei de capacitate, care sa fie disponibila pentru utilizare, dar care sa fie tinuta in rezerva, este o decizie foarte serioasa. Balanta intre a investi intr-o rezerva de capacitate si mentinerea acestei investitii destul de costisitoare in stare de nefolosinta, pe de o parte si posibilitatea intrarii in congestie a capacitatilor de operare existente, pe de alta parte va trebui sa fie apreciata si fundamentata pe baza unor calcule economice de eficienta. In plus, trebuie cunoscut faptul ca datorita incertitudinilor in previziuni, gasirea optimului economic pentru cea mai plauzibila dintre acestea, nu constituie neaparat garantia unui plan satisfacator pentru port.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate