Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
Instalatia de legare a unei nave


Instalatia de legare a unei nave
echipamente de legare

Echipamentele care intra in instalatia de legare a unei nave cuprind piese pentru fixarea paramelor, dispozitive si diverse accesorii de punte.

I. Piese pentru fixarea paramelor
In categoria pieselor pentru fixarea paramelor intra babale, stope, tacheti, cavile, boturi.

Babalele sunt piese metalice din fonta formate din doua coloane cilindrice, care servesc la luarea voltelor la paramele date ca legaturi la mal. Babalele pot fi simple sau duble si se fixeaza in punte prin intermediul unei placi sudate sau prinsa in buloane.

Babalele simple, construite dintr-o singura coloana si prevazute cu o traversa pentru luarea voltei se numesc binte.

Tachetii sunt piese metalice de diferite marimi, in forma de T montate pe punte, pe copastie sau pe arbori si servesc tot pentru luarea voltelor la parame mai subtiri. La unele nave mici, iahturi, ambarcatiuni sportive, tachetii servesc ca piese de baza pentru legarea navei, neexistent babale la bord.

Cavilele sunt bastonase metalice sau din lemn tare, asezate vertical pe un suport numit caviliera si servesc la luarea voltelor.

Stopele sunt piese metalice de diferite constructii, dispuse pe punte in apropierea babalelor si servesc la fixarea provizorie a paramelor, pentru a le mentine intinse inainte de luarea voltei.

Intrucat nu toate navele au stope pentru parame se folosesc boturi.

Botul este o bucata de parama vegetala (metalica), sau de lant, fixat cu unul din capete solid in punte si serveste la prinderea provizorie a unei parame de legare, pentru mentinerea ei intinsa pana la luarea voltei.

II. PIESE PENTRU DIRIJAREA PARAMELOR

Pentru dirijarea paramelor pe anumite directii si pentru a asigura in acelasi timp o frecare minima a paramelor se folosesc la bord o serie de piese, cum sunt: nari pentru parame, urechi, turnicheti, somare.

Nara pentru parame este o deschidere in bordaj de forma circulara sau ovala, care permite trecerea paramelor in afara bordului. Nara este confectionata din otel sau din fonta cu o margine grasa, rotunjita si neteda care intareste fals bordul in zona deschiderii si protejeaza parama.

Urechile sunt piese metalice de constructie speciala, fixate pe punte sau pe copastie, cu scopul de a dirija iesirea paramei in afara bordului pe o anumita directie.

Turnichetii sunt piese metalice de ghidare a paramelor cu minimum de frecare. Turnichetii sunt prevazuti cu doi, trei cilindrii verticali mobili, care la trecerea paramei se rotesc in jurul axului lor vertical.

Somarul este o piesa metalica cu rol de ghidare a paramelor, ca si turnichetii, dar se deosebeste de acestia prin pozitia orizontala a cilindrului mobil.

III. DISPOZITIVE DE MANEVRA SI DIVERSE ACCESORII DE PUNTE

In categoria dispozitivelor care se folosesc la manevra navei intra si baloanele de acostare, tranchetii, bandulele, dispozitivele de aruncat bandulele, paramele intermediare.

Dintre accesoriile de punte folosite deseori in cadrul manevrei de legare a navei se intalnesc: carlige de tot felul-simple, intoarse, cu tatana, cioc de papagal, gheara de drac, carlig foarfece; chei de impreunare, intinzator de sart, acheti, inele, rodante, pastici de ghidare si palancuri pentru intins parame.

folosirea instalatiei de legare

I. PREGATIREA NAVEI PENTRU ACOSTARE

Cand nava vine la acostare si echipajul a trecut la posturile de manevra, in primul rand se executa o serie de operatiuni pregatitoare care constau din:

- punerea in functiune a vinciurilor sau cabestanelor, verificarea functionarii lor;

- decuplarea barbotinei in cazul folosirii cabestanului care deserveste si ancora, si apoi verificarea functionarii tamburului pentru manevra paramei;- scoaterea capoatelor de pe tambure, derularea paramelor de legare, intinzandu-se pe punte in bordul de acostare, pana se aduce gasa in dreptul urechii sau narii prin care parama va iesi in afara bordului;

- pregatirea bandulelor, capetelor de parame intermediare, stopelor si boturilor;

- scoaterea de la magazie a baloanelor sau tranchetilor si aducerea lor in bordul de acostare la posturile stabilite pentru protejarea navei.

Toate aceste operatiuni se executa in ordine si liniste desavarsita daca marinarii isi cunosc atributiunile si stiu cum sa si le indeplineasca. Cand totul este pregatit si adus la post se raporteaza prova gata de manevra - pupa gata de manevra.

II. LEGAREA NAVEI

Dupa ce nava a ajuns in apropierea locului de acostare la o distanta convenabila, incepe legarea ei. Prima operatiune o constituie aruncarea bandulelor pentru transmiterea la mal a paramelor de legatura. Daca prima bandula nu a ajuns la mal, automat se arunca a doua bandula, iar in acest timp se recupereaza si se pregateste pentru aruncare prima bandula. Imediat ce o bandula a ajuns la mal, capatul aflat la bord se leaga la parama de legatura care trebuie sa ajunga prima la mal. Cand nava acosteaza cu bordul la cheu, de regula, prima legatura trebuie sa fie din prova (legatura nr. 1) pentru ca de cele mai multe ori se acosteaza cu prova in vant, iar la fluviu se acosteaza intotdeauna cu prova in curent. Dar functie de cum evolueaza manevra, prima legatura data la mal poate fi springul prova (legatura nr. 3) daca nava se deplaseaza inainte impinsa de vant sau de inertie.

Cand nava acosteaza cu pupa la cheu, prima parama la mal se da intotdeauna legatura din vant (8 sau 9). Deci prima parama data la mal, trebuie sa fie acea legatura care asigura nava impotriva actiunii fortelor exterioare (vant-curent) si o tin pe loc pana la darea a mal a celorlalte legaturi.

Este foarte important ca ajungerea la mal a celorlalte legaturi sa se realizeze intr-un timp cat mai scurt, pentru ca nava a fost stapana pe manevra atata timp cat i-au functionat masinile si a guvernat carma, dupa ce a stopat, ea ramane la discretia vantului si curentului, care o pot deplasa si strica manevra de acostare. Dupa cum se stie, navele nu acosteaza numai pe vreme buna ci si pe vreme rea, pe furtuna, si orice neatentie poate duce la avarii. Iata de ce, toate operatiunile care se executa pentru darea la mal a primei legaturi trebuie sa se execute cu precizie si, exactitate deosebita (bandula sa ajunga la mal din prima aruncare, sa nu se incurce in aer pe timpul desfasurarii).

Daca parama care se da la mal este grea si distanta mare, neaparat trebuie sa se lege la bandula o intermediara pentru a evita riscul de a se rupe bandula cand parama mai are 2-3 metrii pana sa ajunga la mal. Nodul care se face intre bandula intermediara si parama, trebuie sa fie sigur (sa nu se desfaca pe timpul tragerii paramei spre mal), oamenii care ajuta la manevra, de pe mal, sa prinda bine parama (sa n-o scape in apa) si sa o puna imediat la babaua indicata de la bord.

Orice greseala, orice imprecizie in executarea acestor operatiuni inseamna a relua totul de la inceput, insemna timp pierdut.

Dupa ce s-au dat la mal principalele legaturi la prova si la pupa incepe faza a doua a operatiunii de legare a navei, manevra de apropiere la cheu. Se pun la vinci sau la cabestan legatura 1 de la prova si legatura 4 si 5 de la pupa si incepe virarea pana cand nava se trage la cheu. Cand paramele sunt suficient de intinse s boteaza si se iau voltele la babale.

Manevra navei se termina dupa ce s-au luat voltele definitive la toate legaturile date la mal, apoi se face curatenie pe punte, capetele libere ale paramelor se infasoara pe tambure sau se fac colac pe punte si se duc materialele folosite la locurile lor.

Paramele metalice care in timpul manevrei au fost la apa, se sterg, si pe masura ce se infasoara pe tambur se ung cu unsoare speciala.

Este interzis ca pe timpul infasurarii paramelor metalice pe tambur sa se bata spirele(voltele) cu ciocanul, sau sa se loveasca cu rangi, pentru ca sare zincul de pe sarme si in acest fel li se scurteaza durata de folosire.

Paramele vegetale, se sterg de asemenea de apa, se usuca, se aseaza pe panouri sau se infasoara pe tambure si se acopera cu capoate de tenda. Rezistenta paramelor vegetale sufera considerabil sub actiunea uleiurilor si hidrocarburilor. Pentru aceasta, atunci cand pe o parama vegetala se observa pete de ulei, parama trebuie spalata cu apa dulce si cu sapunada, uscata si asezata la post.

Foarte important daca la babaua de pe mal, unde trebuie data o legatura a navei care acosteaza, mai este o legatura data de o nava care a acostat inainte, intotdeauna 2 se introduce prin gasa paramei 1 care este deja data la baba.

III. MASURI DE PROTECTIE A MUNCII PE TIMPUL ACOSTARII

Pe timpul lucrului cu parama trebuie respectate urmatoarele reguli de protectie a muncii:

- marinarii care lucreaza la manevra trebuie sa poarte manusi de manevra(confectionate din tenda sau piele) pentru a nu se rani la maini din cauza firelor de sarma intrerupte, care ies din parama ca niste mici ghimpi;

- la filarea sau virarea unei parame intotdeauna se trece parama din mana in mana, nu se lasa sa alunece prin palma;

- nu se stationeaza langa o parama foarte intinsa, deoarece in caz de rupere aceasta poate provoca celor din jur accidente foarte grave;

- este interzis categoric, a calca, sau a stationa in interiorul buclelor pe care le fac sarmele(paramele) intinse pe punte in timpul manevrei intinderea paramei instantaneu poate duce la taierea picioarelor sau chiar la cazuri mortale;

- luarea voltelor la paramele intinse se face intotdeauna fie prin trecerea paramelor prin stope, fie prin botarea paramelor; incercarea de a lua volta direct la o parama intinsa poate duce la prinderea mainilor intre volta si baba.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate