Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
Instalatia de remorcaj


Instalatia de remorcaj


INSTALATIA DE REMORCAJ

ROLUL INSTALATIEI DE REMORCAJ SI ELEMENTELE COMPONENTE

Deplasarea navelor nepropulsate, de regula, este asigurata de remorchere precum si alte nave care au o dotare minima pentru remorcaj.

In acelasi timp chiar navele autopropulsate pot sa se gaseasca in situatii in care sa fie necesara remorcarea lor - lucru care solicita o echipare corespunzatoare.

Rezulta, deci, necesitatea pentru nave de a fi remorcate si in acelasi timp de a putea remorca.Pentru a raspunde cerintelor de exploatare a navei, instalatiei de remorcaj i se impun cerintele :

-instalatia trebuie sa fie sigura, sa reziste socurilor care apar in exploatare si sa evite uzurile si avariile;

-amplasarea elementelor instalatiei trebuie sa raspunda cerintelor de remorcaj dar da fie in concordanta si cu instalatiile conexe (de ancorare si de acostare);

-sa permita trecerea paramei de remorcaj de la o nava la alta;

-sa asigure modificarea lungimii paramei si la remorcajul maritim;

-sa ofere posibilitatea realizarii tuturor modalitatilor de remorcaj;

-sa evite muncile grele si periculoase pentru om.

Instalatiile remorcherelor pot fi simple sau complexe dupa cum se face remorcaj maritim (nelimitat sau limitat), remorcaj de rada, remorcaj portuar sau remorcaj pe apele interioare.

O instalatie complexa de remorcaj se compune din :

-parame de remorcaj;

-dotari pentru aducerea paramei de remorcaj de la o nava la alta;

-elemente pentru legarea, ghidarea, limitarea, stoparea si depozitarea paramelor de remorcaj;

-dotari pentru protectia bordajelor si cheiurilor;

-mecanismele instalatiei de remorcaj.

Instalatiile simple de remorcaj cuprind numai o parte din dotarile mentionate. Echiparea unei nave oarecare cu mijloace de remorcaj este stabilita prin normative.

SCHEME DE REMORCAJ A NAVELOR SI NOTIUNI PRIVIND CALCULUL INSTALATIEI DE REMORCAJ

In functie de pozitia remorcherului si a navei remorcate, remorcajul se poate efectua in mai multe moduri :

Remorcajul in sir sau in siaj Nava remorcata se dispune in urma remorcherului, si in siajul acestuia (fig. a). pentru remorcajul maritim de larg se folosesc parame lungi care permit oscilatiile si deplasarile navei remorcate in timp ce la remorcajul fluvial sunt suficiente paramele scurte. Din punctul de vedere al rezistentei la inaintare a navei remorcate este avantajoasa marimea lungimii paramei datorita micsorarii influentei jetului proiectat de elicele remorcherului.

Remorcajul in sir se face cu o parama scurta (circa 100 m) sau lunga (700 m si mai mult la remorcarea macaralelor si docurilor).

Tot remorcaj in sir poate fi considerata si remorcarea butoi (fig. c) in balanta (fig. d) si care se practica pe fluvii.

Pentru remorcarea in sir nava cu suprafata velica cea mai mare, nava cea mai mare sau cea mai incarcata trebuie amplasata in convoi imediat dupa remorcher.

Remorcajul la ureche (bord in bord). Nava remorcher si nava remorcata se leaga bord la bord (fig. b). Acest mod de remorcaj este propriu porturilor, rafelor si remorcajului pe distante micii iar pe mare la forta maximum 3.

Remorcajul la ureche nu se poate realiza in conditii de valuri chiar daca se folosesc baloane de acostare, deoarece intre bordurile navelor, loviturile reciproce nu pot fi complet evitate.

Remorcajul prin impingere In acest caz efectul negativ al jetului elicelor nu exista. In plus acest mod de remorcaj (fig. e) imbunatateste manevrabilitatea convoiului, fiind indicat a se practica pe apele interioare.

De regula nava remorcata se afla cu prova inainte, dar in situatii de avarie remorcajul se poate face si cu pupa inainte carma fiind blocata in P.D.

Prinderea paramei de remorca se poate face :

-la nava remorcher : de babale, ancora, elementele flexibile ale ancorelor si de narile de ancora;

-la nava remorcata : la babale, suprastructurara, rama magaziilor si la postamentele mecanismelor de punte.

Dotarile pentru remorcaj se amplaseaza atat la prova cat si la pupa. Diversele scheme de legare a navelor remorcate sunt reprezentate in figura f.

Navele remorcher, dupa cum le spune numele, au ca sarcina principala remorcarea altor nave. Constructiile moderne de remorchere largesc insa sfera de utilitati a acestora astfel incat acestea indeplinesc si functii de nave stingatoare de incendii, nave salvator etc.


PARAMELE DE REMORCA

Paramele de remorca sunt asemanatoare celor folosite in instalatia de acostare. Trebuie insa sa se tina seama de conditiile de functionare ale instalatiei de remorca mai ales datorita solicitarilor dinamice la care sunt supuse pe timp de furtuna sau la tragerea navelor esuate. Din aceste motive remorcajul cere folosirea unor parame elastice.

Paramele de remorca destinate vinciurilor automate trebuie sa se infasoare pe tambure in mai multe staturi, conditie satisfacuta cel mai bine de paramele metalice.

Paramele din fibre sintetice se comporta foarte bine la solicitarile dinamice, desi capata uneori si deformatii remanente, lucru care impiedica utilizarea lor la vinciurile de remorca fara functionare automata. Aceste parame sunt indicate a fi folosite la tancurile petroliere (numai cele care nu produc scantei).

Diametrele si lungimile paramelor sunt prescrise de Registrele de clasificare pentru navele maritime. Pentru navele fluviale unde aceste marimi nu sunt intotdeauna noamate, dimensionarea lor se face prin calcul.

De obicei remorcherul este cel care trimite parama spre nava de remorcat desi este posibil si invers. Ducerea paramei se realizeaza manual sau cu aruncatoare (pistol aruncator).

ELEMENTE CONSTRUCTIVE ALE INSTALATIEI DE REMORCARE

Carligele de remorca folosesc la prinderea si eliberarea paramelor de remorcaj. Ele echipeaza mai ales navele remorcher.

Prinderea paramei trebuie sa corespunda urmatoarelor cerinte :

-sa permita eliberarea rapida a paramei la momentul dorit;

-sa fie simpla, usoara si putin voluminoasa;

-sa permita trecerea paramei de remorca pe diverse directii.

Carligele de remorca (fig. 2) pot fi :


-carlige basculante inchise cu amortizare (fig 2.b);

fara amortizare.


Acestea se folosesc la remorcherele portuare, remorcherele fluviale si in general pentru tractiuni relativ mici care nu depasesc 30kN;

-carlige basculante deschise cu inchizator mecanic si amortizare (fig. 2 c). Acestea se folosesc la remorcajul maritim si remorcajul pe marile lacuri, cu trecerea paramei prin nara pupa;

-carlige basculante deschise cu inchizatoare hidraulice si amortizare (fig. 2 d). Acestea se folosesc la remorcaj portuar si remorcaj maritim;

-carlige nebasculante deschise, fara amortizare (fig. 2 a). Se folosesc mai ales la remorcherele portuare.

Pe cat posibil carligul de remorca trebuie asezat in apropierea centrului de greutate al navei (in lungul acesteia).

Pe inaltimea navei carligul trebuie asezat cat mai jos pentru a nu influenta in prea mare masura stabilitatea.

Blocurile de ghidare-remorcare se folosesc la remorcarea pe fluvii precum si la remorcajul maritim de coasta pentru remorcherele inzestrate cu vinciuri de remorca amplasate la pupa. Pentru a transmite tensiunea de remorca cat mai aproape de centrul de greutate al navei parama de remorca pleaca spre prova de la vinciul de remorca la blocul de remorca de ghidare dupa care se intoarce la pupa.

Inainte de a se infasura pe rola parama este ghidata intre doua role verticale (vedere din B) care limiteaza deplasarea ei in plan orizontal.

Prinderea carligelor de remorca (si a blocurilor de ghidare de remorca) la corpul navei se poate face prin bolt (fig. 4, a) curba de remorca (fig. 4, b) sau prin bare cu carucior cu role (fig. 4, c) rezemate pe un suport.

Prinderea trebuie sa asigure posibilitatea rotirii carligului cu 1800.


Suporturile pentru carlige si blocurile de remorca se folosesc pentru sustinerea carligului sau blocului de ghidare, deoarece atunci cand nu exista tensiune in parama de remorca, acestea au tendinta de a cadea sub greutatea proprie.

Bintele sunt destinate remorcarii si acostarii navelor. Ele se compun din corpuri cilindrice amplasate in zona de trecere a paramelor.

Binta prova se amplaseaza in P.D. si se doteaza cu una sau doua coloane. Binta pupa se foloseste mai ales la remorcajul maritim, ea fiind compusa din doua coloane si o grinda transversala.

Arcurile de remorca se monteaza in zona pupa (maturata de parama de remorca) in scopul protectiei oamenilor si a constructiilor existente precum si pentru a sustine si ghida parama in momentele cand nu este tensionata.

Forma cea mai indicata a arcului este cea parabolica cu care se asigura o solicitare minima a arcului la apasarile laterale ale paramei.

Limitatoarele sunt constructii menite a ghida si proteja suprastructura si alte instalatii ale navei amplasate in prova limitatoarelor.

Narile de remorca sunt destinate a ghida si limita in plan vertical si orizontal paramele de remorca. Ele pot fi amplasate la prova si pupa fiind in constructie inchisa sau deschisa. Narile inchise sunt asemanatoare celor mentionate la instalatia de acostare.

O categorie aparte de nari inchise sunt narile de Panama. Ele sunt obligatorii pentru navele care sunt remorcate cu locomotive prin canalul Panama.

Narile de Panama pot fi simple sau duble, cu montare la punte sau la parapet.

Narile deschise sunt foarte diferite mai ales din punct de vedere al constructiei lor. Partea din ele au fost mentionate la instalatia de acostare.

Dispozitivele de stopare a paramei servesc la prinderea capatului liber al paramei de remorca. Constructia lor este asemanatoare celor folosite in instalatia de acoastare.

VINCIURILE DE REMORCA

Pentru remorcajul maritim nelimitat se folosesc cabluri cu lungimi pana la 1100 m a caror greutate nu face posibila utilizarea fortei umane. De aceea remorcajul maritim nelimitat solicita utilizarea vinciurilor de remorca.

Vinciurile de remorca pot fi simple sau automate.

Principiul de lucru al vinciului automat de remorca este asemanator vinciului automat de acostare.

In afara reglarii lungimii paramei, vinciul automat asigura si o tensiune in parama intre anumite limite reglate.

La navele fluviale vinciurile simple sunt folosite pentru varierea lungimii paramei pe caile navigabile cu multe schimbari de directie (coturi). Prin actionarea vinciului parama se intinde sau se slabeste dupa necesitate, socurile fiind preluate de niste amortizoare cu resort dispuse la franele cu panglica.

Vinciurile de remorca pot fi actionate cu abur sau cel mai adesea electric.

Comanda vinciurilor se face de pe loc sau de la distanta (la vinciurile electrice) si astfel incat sa existe o buna posibilitate de supraveghere.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate