Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
FISELE DE SECURITATE PENTRU CLASELE DE MARFURI PERICULASE


FISELE DE SECURITATE PENTRU CLASELE DE MARFURI PERICULASE


FISELE DE SECURITATE PENTRU CLASELE DE MARFURI PERICULASE

2O.Care este continutul si utilitatea Fisei de Securitate a claselor de marfuri ?

Fisele de securitate a clasei 1

Numerele diviziunilor servesc ca baza a sistemului de grupare a acestor marfuri pe fise de securitate. Materialele explozive, cand ard, multe dintre ele sfarsesc prin a exploda. Daca la bord se gasesc marfuri apartinand diviziunillor 1.1 sau 1.5, exista pericolul unei explozii in masa. Timpul scurs de la momentul in care incendiul atinge marfa exploziva si momentul exploziei in masa, este de ordinul secundelor sau minutelor in cazul materiilor vizate de fisa 1-01. Daca nici una dintre marfurile implicate in incendiu nu apartine diviziunilor 1.1 sau 1.5, riscul unei explozii in masa este redus.Materialele apartinand deviziunii 1.2 prezinta pericolul de proiectare, de aceea personalul care intervine impotriva incendiului se va afla in spatele unui paravan solid de protectie.

Materialele din diviziunea 1.3 emana caldura puternica iar cele din diviziunea 1.4 dau nastere la explozii izolate cu efect limitat la nivelul coletelor. in cazul scurgerilor, datorate faptului ca anumite substante explozive sunt extrem de sensibile la socuri si frictiune, personalul din echipele de interventie va purta incaltaminte flexibila si va utiliza perii moi si lopeti din plastic.

Daca pe durata combaterii incendiului marfurile clasei 1 au fost umezite sau cufundate in apa, comandantul navei va solicita expeditorului informatii in legatura cu pericolele pe care le prezinta starea lor.

Daca un spatiu de marfa contine substante explozive carora li se aplica dispozitiile mai multor fise de securitate, recomandabil sa se ia masuri

corespunzatoare riscului cel mai mare.

Fisele de securitate ale clasei 2.

In mod normal, gazele sunt transportate subpresiune, aceasta diferind de la presiune inalta, in cazul gazelor comprimate permanent, pana la presiune joasa in cazul gazelor refrigerate.

Gazele au fost impartite, in functie de riscul primar, astfel:

gaze inflamabile;

gaze neinflamabile;

gaze toxice;

agenti oxidanti;

agenti corozivi;

Gazele pot poseda doua sau mai multe din caracteristicile, mentionate mai sus, simultan. Unele gaze sunt, din punct de vedere fizic si chimic, inerte, totusi desi nu sunt toxice, pot sa devina sufocante in cazul unor concentratii ridicate, prin eliminarea oxigenului. Anumite gaze au efecte narcotice chiar in concentratie scazuta, iar altele pot degaja vapori toxici atunci cand sunt implicate in incendii.

Pentru evitarea acumularii eventualelor scurgeri de gaze, in interiorul spatiilor de depozitare a marfii, trebuie asigurata o ventilare permanenta. Masura este necesara pentru a impiedica penetrarea altor spatii de la bord de gaze.

Daca este sesizata o scurgere de gaz, patrunderea in interiorul spatiului de depozitare se face numai in cazul cand comandantul navei sau un ofiter desemnat de acesta a luat in considerare toate masurile de siguranta.

Personalul de interventie va purta aparatul de respirat autonom si echipamentul de protectie adecvat, fiind sub supravegherea permanenta a unui ofiter de la bord.

Scurgerile de gaze inflamabile dau nastere la amestecuri explozive in contact cu aerul. in cazul izbucnirii unui incendiu, recipientii care contin gaze vor fi stropiti cu apa pentru a le pastra temeperatura scazuta. Eventual vor fi mutati din zona incendiului la distanta de siguranta si raciti cu jet de apa.

Fisele de securitate ale clasei 3.

Lichidele inflamabile, din punct de vedere al modului cum reactioneaza cu apa, se impart in:

a)     lichide inflamabile miscibile, (se amesteca cu apa);b)            lichide inflamabile inmiscibile, (nu se amesteca cu apa).

Apa poate fi folosita ca agent de stingere in cazul lichidelor inflamabile miscibile si ca agent de racire si diminuare a zonelor afectate, pentru lichidele inmiscibile.

Daca apar scurgeri de lichide inflamabile, patrunderea in interiorul spatiului de depozitare al marfurilor, este interzisa pana in momentul evacuarii amestecurilor de vapori toxici, narcotici sau explozivi. inainte de a intra in magazii se va practica o ventilare completa a spatiului respectiv. Personalul echipelor de interventie va purta aparat de respirat autonom.

In cazul utilizarii apei pentru stingerea incendiilor, aceasta va fi dispersata sub forma de jet fin, ceea ce ii sporeste eficienta. Spuma chimica, se recomanda deoarece produce la suprafata lichidului inundat o pelicula care impiedica patrunderea aerului care intretine arderea.

Fisele de securitate ale clasei 4.

Nu se va utiliza C02 in cazul incendiilor in care sunt implicate pulberi metalice. Principalul agent de stingere il reprezinta apa dispersata sub forma de jet fin. Pentru substantele apartinand diviziunii 4.3, desi este vorba de articole care reactioneaza periculos atunci cand se umezesc, in caz de incendiu, serecomanda si aplicarea de cantitati mari de apa.

Fisele de securitate ale clasei 5.

Substantele acestei clase se pot mentine in stare de combustie chiar si in conditii de atmosfera inerta (lipsa de oxigen). in caz de incendiu, implicand substante din clasa 5, se vor utiliza cantitati mari de apa. Nu se recomanda folosirea ca agenti de stropire a CO2, aburi sau gaz inert. Exista riscul de explozie in caz de incendiu, in functie de natura si de continutul impuritatilor ce sunt combustibile in continutul substantelor.

Fisele de securitate ale clasei 6.

Se va avea in vedere toxicitatea si alte riscuri care pot sa apara in cazul izbucnirii unor incendii cu implicarea substantelor clasei 6. in cazul implicarii lichidelor toxice inflamabile in incendii se vor urma instructiunile de la clasa 3.

Fisele de securitate ale clasei 7.

Pentru transportul materialelor radioactive, protectia impotriva radiatiilor si caldurii este indeplinita de modelul constructiv al ambalajelor, de cantitatea limita, de controalele organelor abilitate si de modul de stivuire si incarcare. Continuturile radioactive intermediare sunt transportate in ambalaje tip A, care impiedica pierderile sau dispersarile de continut radioactiv. Cantitatile mari de substante radioactive se transporta in ambalaje de tip B. Cantitatea limita in cadrul acestui tip de ambalaj este specificata in certificat, luandu-se in considerare natura substantei, caldura disipata si radiatia externa.

In cazul unui incident care implica substante radioactive, nava va fi verificata de experti, in primul port de acostare si se va trece la aplicarea masurilor de decontaminare.

Alimentele si apa potabila de la bord, contaminate ca rezultat al incendiului, nu vor mai fi consumate pana nu vor fi examinate de catre persoane autorizate.

Cand accidentul are loc in perioada cat este acostata in port, se vor instiinta autoritatile portuare. Daca se produc scurgeri de materiale radioactive se va utiliza doar material absorbant inert. Echipamentele potential contaminate vor fi adunate si stocate in siguranta. in cazul incendiilor se va utiliza agent de stingere apa sub forma de jet fin.

Fisele de securitate ale clasei 8.

In cazul lichidelor corozive inflamabile, implicate in incendiu, se vor aplica masurile de urgenta indicate la clasa 3. De retinut faptul ca in urma incendiilor pot rezulta vapori corozivi si alte posibile riscuri asociate.

Fisele de securitate ale clasei

Caracteristicile substantelor clasei 9 sunt in fisele de securitate proprii acestor substante.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate