Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
DETERMINAREA ELEMENTELOR CURBEI DE GIRATIE


DETERMINAREA ELEMENTELOR CURBEI DE GIRATIE
DETERMINAREA ELEMENTELOR CURBEI DE GIRATIE

Giratia navei repezinta intoarcerea navei lent intr-unul din borduri mentinand constant unghiul de carma pana aproape de noua directie pe care aceasta trebuie sa se inscrie.

Din momentul punerii carmei sub un anumit unghi intr-unul dintre borduri pe timpul giratiei se disting urmatoarele faze:

Faza initiala este faza de manevra a carmei pana cand nava incepe sa gireze.Pe timpul punerii carmei nava continua sa se deplaseze pe vechiul drum;apoi pentru scurt timp arata tendinta sa se abata in bordul opus punerii carmei.

Prin cresterea rezistentei carnei odata cu marirea unghiului de carma prova incepe sa se abata in bordul carmei luand astfel nastere unghiul de deriva.
Unghiul de deriva B este unghiul format intre axa longitudinala a navei si tangenta la curba de giratie in centrul d greutate al navei.Odata cu cresterea unghiului de deriva viteza navei incepe sa scada.

Faza de evolutie este faza in care centrul de greutate al navei descrie o curba in forma de spirala logaritmica.Giratia are loc in jurul unei axe verticale care trece prin punctul giratoriu.In aceasta faza punctul giratoriu se deplaseaza spre prova odata cu cresterea rezistentei apei la inaintare pe timpul giratiei.Viteza unghiulara a giratiei creste,unghiul de deriva creste ducand la scaderea vitezei navei.

Faza de giratie incepe dupa ce nava a intors 120-180 deg dupa care curba de giratie incepe sa capete forma unui cerc>In aceasta faza B ramane constant,punctul giratoriu este fix viteza unghiulara de giratie si viteza navei se mentin constante cu 30-40% mai mica decat viteza de mars initiala.Forma curbei de giratie descrisa mai sus este considerata pentru conditii de calm in ape fara curenti,vant sau val,factori care pot influenta considerabil forma curbei de giratie.

Elementele principale ale giratiei pentru un anumit unghi de carma si o anumita viteza a navei sunt diametrul giratiei si durata giratiei.

Diametrul giratiei Dg este distanta masurata pe normala la vechiul drum.Diametrul giratiei este mai mare cu 10% decat diametrul cercului de giratie D din faza de giratie. Diametrul giratiei variaza in functie de raportul LOA/B , viteza navei si unghiul de carma.Durata giratiei se considera egala cu timpul necesar navei pentru o intoarcere de 360 deg.

Diametrul giratiei se stabileste in principiu prin determinarea punctelor navei pentru momentul punerii carmei si celui in care nava se afla dupa o intoarcere de 180 deg. Procedeele care se utilizeaza cel mai des sunt urmatoarele:

  1. Cu un aliniament si cu un unghi orizontal - se determina pozitia navei cu unghiuri orizontale si pe o harta la scara mare de masoara diametrul giratiei.Procedeul este recomandat in ape fara curenti
  2. Cu relevmente si distante - nava executa giratia in jurul unei barci lasate la apa.In momentul punerii carmei se masoara la barca relevmentele si distanta sau relevmentele la barca si din barca unghiuri verticale la un punct de inaltime cunoscuta de la nava.Dupa ce nava a intors cu 180 deg se fac simultan aceleasi observatii.Procedeul este indicat in ape cu curenti.Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate