Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Relee electromagnetice


Relee electromagnetice
Relee electromagnetice

Releele electromagnetice au ca element sensibil un electromagnet, ca ele­ment comparator un resort antagonist si ca element executor unul sau doua con­tacte (ND si N.I). Cand parametrul de intrare depaseste valoarea reglata, se in­vin­ge tensiunea resortului anantagonist si are loc actionarea instantanee a con­tactelor.

Releele electromagnetice pot fi neutre, (cand actiunea mecanismului elec­tromagnetic este independenta de sensul solenatiei bobinei) sau polarizate, cand actiunea depinde de sensul solenatiei.

Pe principiul releelor electromagnetice se construiesc o gama larga de re­lee de protectie fara temporizare sau cu temporizare, de tipul: de curent, de ten­siune, intermediare, etc., frecvent utilizate in centrale si statii electrice, precum si in protectia la suprasarcini si scurtcircuite a motoarelor electrice si a consu­ma­torilor industrial.
1. Relee electromagnetice maximale de curent

Sunt relee cu actiune instantanee, destinate protectiei instalatiilor electrice impotriva suprasarcinilor sau scurtcircuitelor. Elementul constructiv caracteristic al releului maximal de curent (RC) este armatura mobila de forma literei Z si se executa din tabla de otel foarte subtire si usoara, pentru a micsora timpul de actionare. Ea se satureaza repede la valori mici ale curentului din infasurare, astfel ca factorul de revenire al releului creste si implicit si sensibilitatea releului.

Curentul de supravegheat parcurge infasurarile, ce pot fi legate in serie sau paralel, aflate pe miezul feromagnetic al electromagnetului. Daca curentul de­pa­­seste valoarea reglata, fixata pe scara de reglaj, armatura se roteste rapid, in­vin­gand tensiunea resortului antagonist si inchide contactele mobile peste cele fixe, lansand un semnal in circuitul comandat. Reglarea curentului de actio­nare se face printr-o parghie, schimbandu-se tensionarea resortului antagonist. De ase­menea prin legarea in serie sau paralel a infasurarilor se poate dubla dome­niul de reglaj. Timpul de actionare al acestor relee este de cateva sutimi de secun­da (aproximativ 0.05 s) si nu poate fi reglat; caracteristica de protectie a releu­lui este o caracteristica independenta.

Figura 3.26. Releu electromagnetic maximal de curent RC2.

Partile componente ale releului sunt: 1 - miezul feromagnetic, 2 - bobina, 3 - armatura mobila, 4 - resort antagonist, 5 - buton de reglaj a arcului, 6,7 - suruburi de reglaj care stabilesc pozitiile limita ale armaturii mobile. Schimbarea domeniului de reglaj se realizeaza prin comutatorul gamelor de reglaj 8 care mo­difica numa­rul de spire al bobinei releului. Bratul armaturii mobile actioneaza prin interme­diul piesei izolante 9, sistemul de contacte 10. Indicatorul de func­tio­nare 11 poa­te fi anulat de anulatorul 12.

Daca valoarea curentului la care releul actioneaza este Ia si valoarea curentului la care releul revine este Ir, atunci factorul de revenire al acestor relee Kr =Ir Ia ≥0,85. Cu cat factorul de revenire este mai apropiat de unitate cu atat releul este mai sensibil.In schemele electrice releele electromagnetice maximale de curent pot fi reprezentate in unul din modurile prezentate din figura 3.27.

Relee electromagnetice de tensiune

Aceste relee pot functiona ca relee maximale de tensiune (RT-1) sau ca relee minimale de tensiune (RT-2) si au aceeasi forma constructiva ca si releele de curent RC (figura 3.26.) cu deosebirea ca infasurarea lor este formata dintr-un numar mare de spire subtiri si se leaga in paralel cu instalatia de protejat.

Releele maximale de tensiune actioneaza prin atragerea armaturii mobile daca tensiunea depaseste valoarea reglata, pe cand releele minimale de tensiune actioneaza prin eliberarea armaturii mobile daca tensiunea scade sub valoarea reglata, sau la disparitia tensiunii.

De aceea releele maximale de tensiune au contactul normal deschis si se reprezinta in schemele electrice ca in figura 3.27. iar releele minimale de tensiune au contactul normal inchis. Factorul de revenire Kr =Ur/Ua este subunitar la releele maximale (Kr0,85) si supraunitar (Kr 1,15) la releele minimale de tensiune.

Figura 3.27. Reprezentarea in schemele electrice a releelor maximale de curent,maximale de tensiune si minimale de tensiune.

Releele electromagnetice de protectie sunt mai frecvent folosite la protectia motoarelor electrice, deoarece scaderea tensiunii determina cresterea curentului absorbit. De asemenea, se utilizeaza la numeroase scheme de automatizari din sistemul energetic (DASU, AAR, etc.).
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate