Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Protectia impotriva electrocutarii


Protectia impotriva electrocutarii
Protectia impotriva electrocutarii

Prin electrocutare se intelege trecerea unui curent electric prin corpul omenesc.Tensiunea la care este supus omul la atingerea unui obiect intrat accidental sub tensiune,este numita tensiune de atingere.Electrocutarea are loc atunci cand omul atinge concomitent doua elemente bune conductoare de electricitate,intre care exista o diferenta de potential.

Accidentele electrice se produc prin actiunea violenta si vatamarea de catre curentul electric asupra omului.

Electrocutarile sunt provocate prin atingerea directa sau indirecta.

Pentru a realiza protectia la electrocutare prin atingere directa,instalatiile si echipamentele se construiesc astfel incat elementele aflate in mod normal sub tensiune sa nu poata fi atinse.Pentru aceasta se foloseste inchiderea in carcase,conductoarele de legatura se izoleaza,liniile electrice se amplaseaza la inaltimi mari unde nu pot fi
atinse intamplator,echipamentele aflate sub tensiune in locuri deschise se izoleaza,in locuri foarte periculoase se foloseste tensiune mica de lucru(24V,36v,48v).

Protectia impotriva electrocutarii prin atingere indirecta se realizeaza prin legarea la nulul de protectie,legarea la pamant,izolarea suplimentara de protectie,legarea intre ele a tuturor obiectelor metalice ce pot fi atinse concomitent in zona de manipulare.

La alegerea masurilor inpotriva electrocutarii se tine seama de gradul de periculozitate al mediului de munca.

Metoda de legare le nulul de protectie este utilizata cand punctul neutru al retelei electrice este legat la pamant.Nulul de protectie este o conductor din cupru ce se leaga la cofret sau tabloul general cu nulul comun,care se leaga la pamant.La nulul de protectie se leaga toate partile metalice ce ar putea ajunge in mod accidental sub tensiune.

Metoda de legare la pamant este utilizata cand punctul neutru al retelei electrice este izolat fata de pamant.In acest caz toate partile metalice ce ar putea ajunge accidental sub tensiune se leaga la pamant.Legatura se face prin intermediul unei retele generale de legare la pamant.

Aceasta retea este executata aparent din platband Ol-Zn de 25x4 mm patrati pe un contur inchis sau deschis in jurul obiectivului vezi anexa nr. 3).Are doua sau mai multe legaturi la pamant.Legaturile de la partile metalice la reteaua generala de legare la pamant se numesc ramificatii si se executa tot aparent,dar din platband de Ol-Zn de 20x3 mm patrati. Prin legare la pamant se intelege,de fapt,legarea la o priza de pamant.Priza de pamant este formata din mai multi electrozi(teava din Ol-Zn de 2,5 toli si 3 metri lungime),asezati vertical in sol,la adancimea de inghet(mai mare de 0,8 metri) si un electrod orizontal(platband de Ol-Zn de 40x4 mm patrati) de legatura care se imbina cu electrozii prin sudare.Toate legaturile la priza de pamant se realizeaza prin intermediul unei piese de separatie montata pe fatada constructiei sau in interiorul acesteia,legaturi care sunt facute prin imbinare cu suruburi si piulite.

Se mai pot folosi pentru a face economie de material,pentru prize de pamant,armaturile din beton armat al fundatiilor sau alte elemente metalice din sol care parcurse de curent nu au de suferit din punct de vedere functional.

Pentru o mai mare protectie impotriva electrocutarii,se utilizeaza ambele metode,una ca metoda de baza si cealalta ca metoda suplimentara de protectie.Este necesar in acest caz ca priza de pamant sa fie aceeasi pentru legarea nulului de protectie si a retelei generale de legare la pamant.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate