Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Protectia diferential longitudinala a motoarelor sincrone de putere


Protectia diferential longitudinala a motoarelor sincrone de putere
Protectia diferential longitudinala a motoarelor sincrone de putere

Pentru comanda si protectia motoarelor sincrone se folosesc contactoare cu relee de protectie, pentru regimurile cu conectari frecvente sau intrerupatoare cu de­clansatoare pentru motoarele de putere care necesita decomnectarea rapida de la reteaua de alimentare.

La aparitia pendularilor in reteaua la care este conectat statorul motorului sin­­cron se produc pulsatii mari ale curentului din stator. Acest curent variabil pro­du­­ce un flux variabil in timp care induce o tensiune electromotoare in infasurarea ro­torica. Pe aparitia acestei componente se bazeaza schema de protectie diferen­ti­al longitudinala prezentata in figura 5.11.

Schema utilizeaza un transformator de curent TC conectat in circuitul ro­torului, un releu maximal de curent F1, un releu intermediar KT cu un contact cu tem­po­rizare la deschidere, un releu de timp K2T si un releu intermediar K3 cu un rol de de­clansare a intrerupatorului principal Q si de dezexcitare al rotorului prin in­ter­me­diul A.D.R. In regim sincron prin infasurarea rotorului generatorului sincron nu circula decat curentul continuu produs de excitatoarea Gcc.

La iesirea din sincronism, datorita pendularilor, componenta alternativa a cu­ren­tului care apare in circuitul rotorului este sesizata de transformatorul de curent TC, se excita releul maximal F1, releul intermediar cu temporizare K1T actioneaza si releul de timp K2T co­manda dupa timpul reglat, prin intermediul releului K3 declansarea motorului si dez­excitarea sa.
Figura 5.11. Schema electrica desfasurata monofilara de comanda si protectie impotriva iesirii din sincronism a unui motor sincron

Ms–motor sincron, TC–transformator de curent, F1–releu maximal de curent,

K1T, K2T–relee de temporizare, K3–releu intermediar, Gcc–excitatrice,

Rex–rezistenta de reglaj, Q–intrerupator principal, BD–bobina declansatorului.

Temporizarea realizata prin intermediul releului K1T este necesara pentru ca in timpul pen­du­larilor curentul ar putea sa devina mai mic decat curentul de re­ve­ni­re al releului F1, oprindu-se pentru scurta durata alimentarea releului K2T. Prin con­tactul sau releul K1T asi­gura deci prelungirea duratei impulsului. Releul de timp K2T este necesar ca protectia sa nu actioneze intempestiv la aparitia unor com­ponente, ce urmeaza a fi inlaturate de pro­tectiile specifice impotriva scurt­cir­cu­itelor.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate