Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Protectia de gaze a transformatoarelor in ulei


Protectia de gaze a transformatoarelor in ulei
Protectia de gaze a transformatoarelor in ulei

Aceasta protectie se utilizeaza pentru protectia transformatoarelor, de putere in cuva cu ulei impotriva defectelor interne. Elementul specific al acestei protectii este releul de gaze (Buchholz) care afost prezentat in capitolul 3.2.6. si reprezentat schematic in figura 3.38.

Acest releu se monteaza pe conducta de legatura dintre cuva transfor­mato­ru­lui si conservatorul de ulei, fiind format din doua plutitoare ce au atasate cate un microintrerupator cu mercur care se pot roti in jurul axelor lor.

La producerea unor scurtcircuite interioare, se produce vaporizarea uleiului sub actiunea arcului electric, gazele adumandu-se in partea superioara a releului Buchholz, provoaca coborarea plutitorului inferior care prin contactele sale pro­voa­­­ca declansarea transformatorului si semnalizarea declansarii.
Plutitorul inferior este prevazut cu o clapeta de soc ce produce bascularea ins­tantanee, a plutitorului sub actiunea undei de presiune ce insoteste scurtcircuite­le violente.

Schema electrica a protectiei de gaze este prezentata in figura 5.17. si contine releul de gaze F1, releul de semnalizare adeclansarii K1, releul intermediar cu temporizare la deschidere K2 si releul intermediar K3 care comanda declansarea intrerupatoarelor Q1 si Q2. Dispozitivul de deconectare S1 permite functionarea schemei doar pe partea de semnalizare.

La o dezvoltare de gaze in cuva transformatorului, prin ridicarea lor spre con­servator se aduna in partea superioara a releului de gaze provocand coborarea primului plutitor care conduce la inchiderea contactului superior al releului F1

care­ are rol de semnalizare a aparitiei unei avarii.

Figura 5.17. Schema electrica desfasurata a protectiei de gaze

a unui transformatorT–transformator electric, Q1, Q2–intrerupatoare, BD–bobina declansatoarului,

F1–releul Buchholz, K1–releu de semnalizare, K2–releu intermediar cu temporizare, K3–releu intermediar.

Daca defectul persista sau este un scurtcircuit violent, se inchide si contactul inferior al releului F1 care comanda prin releul intermediar K3 declansarea intreru­patoarelor Q ! si Q2 si in acelasi timp prin releul de semnalizare K1 semnalizeaza declansarea.

Deoarece impulsul dat de contactul inferior al releului Buchholz poate fi de prea scurta durata (in functie de caracterul degajarii de gaze) schema este preva­zu­ta cu releul intermediar K2 cu un contact normal deschis cu temporizare la la des­chi­dere.

Dupa o operatie de umplere cu ulei a transformatorului si pana la eliminarea gazelor din ulei, schema va functiona doar in regim de semnalizare dupa deschi­de­rea dispozitivului S1.

Protectia de gaze a transformatoarelor cu ulei elimina pericolul exploziei cu­vei datorita presiunii gazelor degajate prin descompunerea uleiului sub actiunea arcului electric.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate