Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» PROTECTIA IMPOTRIVA PUNERII LA PAMANT IN INFASURAREA STATORICA LA HIDROGENERATOARE


PROTECTIA IMPOTRIVA PUNERII LA PAMANT IN INFASURAREA STATORICA LA HIDROGENERATOARE




PROTECTIA IMPOTRIVA PUNERII LA PAMANT IN INFASURAREA STATORICA LA HIDROGENERATOARE

La actionarea protectiei impotriva punerii la pamant a unei faze din infasurarea statorica, punere la pamant a unei faze pe barele de legatura intre infasurarea statorica si primarul transformatoarelor de putere TH, Tsp ori grupul de masura borne hidrogenerator.

Personalul operativ de exploatare va trebui sa aiba urmatoarele cunostinte tehnice, in vederea exploatarii instalatiilor si implicarea Protectiilor Electrice.

A. Prezentarea protectiei

B. Modul de semnalizare si actionare a protectiei

C. Cauzele posibile pentru care lucreaza protectia




D. Modul de interventie a personalului operativ de exploatare

A. PREZENTAREA PROTECTIEI

a. 1 – Rolul protectiei

Actioneaza la aparitia tensiunii homopolare si a punerilor la pamant in infasurarea statorica.

a. 2 – Zona de actionare

a.2.a - infasurarea statorica

- intreruperea infasurarii statorice in zona capetelor de bare;

- punerea la pamant a unei faze din infasurarea statorica aproximativ 90 la suta de

la borne spre stea;

a.2.b - la barele de legatura intre infasurarea statorica si infasurarea primara a

transformatoarelor de putere TH, Tsp si grupul de masura borne.

a. 3 – Modul de aplicare

Protectia este prevazuta si realizata in doua variante.

a.3.a - pentru hidrogeneratoarele sub 50 MW, protectia este racordata la secundarul 2 al grupului de masura borne (secundar ce are conexiunea in triunghi deschis).

a 3.b - pentru hidrogeneratoarele peste 50 MW, protectia este racordata la secundarul unui reductor monofazat de tensiune montat intre punctul de nul al generatorului si pamant.

a. 4 – Modul de racordare

a.4.a - pentru masura – racordarea protectiei este realizata in doua variante;

- protectia este racordata la infasurarea secundara a grupului de masura bare;

- protectia este racordata la infasurarea secundara a reductorului monofazat de

tensiune montat pe nulul generatorului si pamant.

a.4.b - pentru actionare - Protectia este racordata la:

- curentul continuu operativ 220 V;

- circuitele de semnalizare de avarie. - circuitele de oprire hidroagregat.

B. MODUL DE SEMNALIZARE SI ACTIONARE A PROTECTIEI

Protectia actioneaza temporizat la:

semnalizarea de avarie (optica si acustica);

comanda de oprire a hidroagregatului;

comanda deconectarea intrerupatorului de borne;

comanda deconectarea ADR + instalatia de excitatie etc.;

comanda pornirea (demararea) DRRI;

comanda sistemul de inregistrare evenimente.

C. CAUZELE POSIBILE

Punerea la pamant a unei faze din infasurarea statorica ori la barele de legatura intre infasurarea statorica si transformatorii de putere TH, Tsp, grupul de masura borne. Intreruperea infasurarii primare stator in zona capetelor de bare.



Localizarea unor defecte posibile in diferite cazuri:

cazul.1

Hidrogeneratorul are intrerupator la borne (inainte de transformatorul TH):

a – Lucreaza protectia la excitarea hidrogeneratorului inainte de sincronizare (inainte de inchiderea intrerupatorului). Se va controla zona cu defect posibil in urmatoarea ordine – infasurarea statorica, legatura intre infasurarea statorica, grupul de masura borne si intrerupatorul de borne.

b – Lucreaza protectia dupa sincronizare (dupa inchiderea intrerupatorului de borne). Se va controla zona cu defect expusa la – a.cazul 1, la nevoie se va extinde controlul la circuitul primar pana la transformatorii de putere TH, Tsp si grupul de masura borne.

cazul.2

Hidrogeneratorul functioneaza in schema bloc, generator – transformator (avand intrerupatorul dupa transformatorul de retea TH):

a – Lucreaza protectia la excitarea hidrogeneratorului inainte de sincronizare. Se va controla zona cu defect posibil in urmatoarea ordine – infasurarea statorica, legatura dintre infasurarea statorica si transformatorii de putere TH, Tsp si grupul de masura borne.

b – Lucreaza protectia dupa sincronizare. Se va controla zona cu defect posibil in urmatoarea ordine aplicand punctul – a.cazul 2, apoi daca e cazul se va controla starea intrerupatorului inchisa ca toate fazele sa se inchida complet (camerele cu contactele din circuitul electric primar sa se inchida corect). Acest tip de defect este sesizat foarte bine de catre protectia de asimetrie hidrogenerator (pentru generatoarele la care este montata).

D. MODUL DE INTERVENTIE A PERSONALULUI OPERATIV DE EXPLOATARE

Personalul operativ de exploatare va actiona conform urmatoarei proceduri:

  1. Verifica starea infasurarii statorului, bornele statorului si daca este cazul barele de legatura intre infasurarea statorica si intrerupatorul de borne, cu aplicarea si respectarea normelor NPM, PSI.
  2. Citeste si noteaza toate semnalizarile preventive si de avarie aferente hidroagregatului, aflate pe panoul de semnalizari centrale hidroagregat, cat si in panourile cu protectiile electrice hidroagregat.
  3. Anunta DH si conducerea SH cu privire la avarie, semnalizarile aparute, cat si rezultatul analizei la prima investigatie.
  4. Actioneaza pentru lichidarea avariei in functie de rezultatul controlului si de dispozitiile pe care le primeste de la DH si conducerea SH.
  5. Se continua manevrele de retragere din exploatare al hidrogeneratorului, aducandu-se in stare legat la pamant, AD inchis si blocat etc.
  6. Daca nu este gasit locul cu defect de catre personalul operativ de exploatare hidroagregatul ramane retras din exploatare. Va fi solicitat personalul de specialitate PRAM si reparatii pentru investigatii complexe.
  7. Dupa remedierea defectului si realizarea volumului de masuratori cu privire la starea izolatiei infasurarii statorice, hidroagregatul poate fi pus in exploatare.

Punerea la pamant in infasurarea statorica

Figura 1

Protectia generatorului impotriva punerilor la pamant in infasurarea statorica

Protectia este legata de reductorul de tensiune montat pe steaua HG ori pe triunghiul deschis de pe grupul de masura borne HG. Figura 1 – Schema electrica primara HG, cu racordarea protectiei de punere la pamant stator in doua variante:

a)      la HG de peste 50 MW pe steaua generatorului fata de masa este montat un reductor de tensiune. La secundarul caruia este racordata protectia de punere la pamant stator F11;

b)     la HG sub 50 MW, protectia de punere la pamant stator formata din relee de tensiune –     RT-3 este racordata la secundarul ”triunghi deschis” al grupului de masura borne HG.








Politica de confidentialitate





Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate