Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Traductoare radar


Traductoare radar
Traductoare radar

Figura 17.

Utilizarea metodei radar pentru masurarea nivelului de produs din rezervoarele de stocare este foarte recenta. Traductoarele radar de nivel au fost dezvoltate la jumatatea anilor 60 pentru navele petroliere. Majoritatea acestor nave erau echipate cu traductoare mecanice cu plutitor. Traductoarele erau utilizate doar cand nava era ancorata la tarm, pentru incarcare sau descarcare. Noile masuri de asigurare a sigurantei pentru spalarea rezervoarelor inchise in timpul cursei de intoarcere si necesitatea de a umple spatiul liber din rezervor cu gaz inert au facut ca aceasta metoda de masura sa prevaleze. Precizia lor era mai putin importanta pentru masurarea nivelului din rezervoarele navelor, deoarece transferul custodiei se baza pe utilizarea traductoarelor de nivel si a debitmetrelor certificate instalate pe uscat.
Traductoarele radar de nivel nu au componente in miscare. Acestea utilizeaza doar o antena in interiorul rezervorului. Astfel rezulta un cost foarte scazut al mentenantei. Desi valoarea investitiei este mai mare comparativ cu traductoarele cu plutitor sau cu servo-mecanism, costul detinerii va fi considerabil mai redus.

Traductoarele radar utilizeaza microunde, in general cu frecventa de 10 GHz, pentru masurarea nivelului de lichid. Distanta parcursa este calculata din comparatia semnalului emis cu cel reflectat. Undele electromagnetice se propaga cu o viteza apropiata de viteza luminii. Datorita nivelului mic de masurat (tipic 135 m)  si a rezolutiei impuse, o metoda bazata pe masurarea timpului este aproape imposibila. Solutia consta in masurarea defazajului dintre semnalul emis de antena si cel reflectat de suprafata lichidului. In functie de acest defazaj se poate masura nivelul de produs. Astazi tradutoarele radar se utilizeaza la masurarea nivelului produselor din industria chimica, din rafinarii, din terminale si pentru companiile private care stocheaza produse petroliere. Deoarece au dimensiuni reduse si nu au componente in miscare aceste traductoare necesita putina mentenanta si sunt foarte atractive. Spre deosebire de traductoarele mai vechi care erau dotate cu antene parabolice mari sau cu antene conice lungi, traductoarele radar moderne ofera o precizie excelenta.  • Metoda propagarii undelor in spatiu deschis este cea mai utilizata atunci cand traductorul este instalat pe un rezervor cu capac fix.
  • Pentru rezervoarele cu capac flotant traductorul radar poate fi instalat pe o conducta de linistire.
  • Traductoarele radar pot fi utilizate si pentru rezervoarele sub presiune. O aplicatie tipica este un rezervor de stocare GPL. Un robinet de izolare poate fi instalat pentru a separa vasul de traductor. Verificarea si calibrarea acestuia sunt posibile in  timp ce traductorul functioneaza.
  • Traductoarele radar reprezinta  o alegere logica si pentru produsele foarte vascoase, cum ar fi bitumul fierbinte, produsele poluante si lichidele foarte turbulente.Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate