Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Contactoare hibride


Contactoare hibride


Contactoare hibride

Din dorinta de a elimina dezavantajele si a pastra avantajele folosi­rii contactoarelor statice sau electromagnetice au fost fabricate contactoare hi­bri­de, realizate prin conectarea unui contactor static cu un contactor electromag­ne­tic.

Contactoarele hibride sunt utilizate pentru curenti intensi, ele fiind com­pu­se din elemente semiconductoare pentru preluarea regimului tranzitoriu la inchi­dere si un contactor electromagnetic pemtru pozitia inchis (in regim per­ma­nent).

Pe fiecare faza a contactorului se foloseste un tiristor si o dioda in antipa­ralel, ca la contactoarele statice de c.a. monofazate si contactul normal deschis al unui contactor electromagnetic K.

Figura 2.23. Contactor trifazat hibrid.

Cum alimentarea si intreruperea functionarii contactorului hibrid se rea­lizeaza prin intermediul tiristoarelor, contactorul functioneaza fara arc electric nefiind prevazut cu camere de stingere ca la contactoarele electromagnetice de c.c. si c.a., ceea ce elimina uzura termica a contactelor.



Impulsul de comanda necesar intrarii in conductie a tiristoarelor T1, T2, T3 se obtine de la puntile redresoare montate in trei infasurari secundare ale transformatorului T. Pentru a realiza pozitia inchis (alimentarea motorului M), se apasa pe butonul de pornire S2, se alimenteaza, astfel primarul transfor­mato­rului T, iar tiristoarele primesc comenzile de conductie de la cele trei infasurari secundare ale transformatorului, prin intermediul puntilor redresoare. In acest fel motorul electric este alimentat, iar la bornele K (0-1) se obtine tensiunea nece­sa­ra excitarii contactorului electromagnetic K. Acesta isi inchide contactele prin­ci­pale K (2-4, 6-8, 10-12) prin care se scurtcircuiteaza tiristoarele si prin inchi­de­rea lui K (14-16) se realizeaza automentinerea alimentarii contactorului, dupa revenirea butonului de pornire S2. Pentru realizarea pozitiei deschis (oprirea mo­torului) se apasa pe butonul de oprire S1, oprindu-se alimentarea bobinei contac­torului K, care isi deschide contactele principale K (2-4, 6-8, 10-12). Cum con­tac­tul de automentinere K (14-16) este prevazut cu o temporizare la deschidere, pentru un scurt timp alimentarea motorului se face prin tiristoare si diode, pana cand tensiunea de comanda a tiristoarelor este anulata, moment in care motorul M ramane nealimentat. Cum alimentarea si intreruperea functionarii acestui con­tactor hibrid se realizeaza prin intermediul tiristoarelor, el functioneaza fara arc electric, nefiind prevazut cu camere de stingere.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate