Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Instalatii pentru semnalizarea unor regimuri anormale


Instalatii pentru semnalizarea unor regimuri anormale


Instalatii pentru semnalizarea unor regimuri anormale

De multe ori, in constructii sau in instalatii pot sa apara situatii anormale care, nedepistate intr-un timp scurt,pot sa conduca la mari pagube materiale,la oprirea procesului de productie si uneori chiar la pierderi de vieti omenesti.

Astfel, un incendiu nedepistat din timp poate sa duca la distrugerea completa a constructiei cu toate bunurile din aceasta,poate sa provoace explozii etc.

Depasirea temperaturii admise intr-o instalatie poate sa duca la depasirea presiunii normale, putind provoca explozii , poate sa conduca la degradarea unor produse , la accidente de munca etc.

Semnal neelectric 
De aceea pentru buna desfasurare a activitatii dintr-o constructie si buna functionare a instalatiilor ce deservesc constructia sau fac parte din diferite fluxuri tehnologice acestea sint prevazute cu diverse instalatii de avertizare in functie de specificul lor.Diversitatea instalatiilor pentru semnalizarea situatiilor anormale este foarte mare.In momentul de fata, datorita dezvoltarii remarcabile a stiintei si tehnicii, se poate aprecia ca aproape orice situatie considerate anormala poate fi semnalizata(depasirea temperaturii si presiunii unui mediu, aparitia fumului, focului, modificarea concentratiei unui gaz, a intensitatii curentului, a tensiunii, a factorului de putere)   

Fig 1. Schema de principiu a unei instalatii pentru semnalizarea unei situatii anormale

I.1 Instalatii de semnalizare pentru depasirea temperaturii

In aceste instalatii traductorul este de regula un termometru cu contacte electrice.Acesta este un termometru cu ac indicator.Termometrul mai este prevazut cu doua indicatoare fixe(LI pentru limita inferioara si LS pentru limita superioara a temperaturii) , limite ce nu trebuie depasite pentru a nu crea o situatie anormala in instalatie . Indicatoarele LI si LS pot fi fixate dupa dorinta pe scala aparatului. Atit indicatoarele LI si LS , cit si acul indicator mobil I au prevazute contacte electrice , astfel incat la atingerea limitelor ele inchid un circuit electric.Termometrele cu contacte au un record pentru agentul a carui temperature se urmareste si un altul pentru conductele electrice ce se leaga la contactele termometrului. Incazul descries mai sus sint necesare trei conducate pentru racordul electric.

In multe situatii indicatorul fix pentru limita inferioara (LI) poate sa lipseaca si legatura electrica se face numai cu doua conducte electrice. Schem electric desfasurata a unei astfel de instalatii este prezent an figura 3

Fig 2 Termometru cu contacte electrice

Fig 3 Schema electrica desfasurata

Contactul corespunzator atingerii limitei inferioare a temperaturii este indicat prin contactul normal deschis (ND)flt iar cel corespunzator atingerii limitei superioare a temperaturii prin fz. Cind se atinge temperatura limita infe­rioara se inchide contactul. Se pune sub tensiune, in acest fel, releul inter­mediar dl aflat pe linia 7. Acesta inchide contactele ld1 (linia si 2dl (li­nia 6). Primul pune sub tensiune soneria h0 montata pe linia in felul acesta se face o prima avertizare acustica care atrage atentia personalului de supraveghere. Daca soneria este suparatoare, prin apasarea butonului dublu b1 aceasta este scoasa de sub tensiune si semnalul inceteaza. Butonul bl pune totodata sub tensiune releul d3 care la rindul lui inchide contactul 2d3 care realizeaza automentincrea si deschide contactul ld3 care intrerupe circuitul soneriei h0 chiar daca se lasa liber butonul bl. Contactul 2d1 realizeaza inchi­derea circuitului lampii de semnalizare h1 (pe linia care avertizeaza optic asupra atingerii temperaturii minime. Semnalul optic se mentine atita timp cit releul dl va fi parcurs de curent. Curentul prin aceasta inceteaza numai daca contactul F1 se deschide, deci daca temperatura a inceput sa creasca peste valoarea limita inferioara. Daca sc atinge temperatura limita superioara se inchide contactul f2 si releul d2 este parcurs de curent (linia 2). Acesta in­chide contactele normal deschise de pe liniile 5 si 7 (1d2 si 2d2), determinind functionarea soneriei h0 pentru avertizarea acustica si a lampii de semnali­zare h2, asigurind astfel si semnalizarea optica (deoarece soneria se deblo­cheaza ca si in cazul anterior).

I.2 Instalatii pentru semnalizarea depasirii presiunii sau nivelului

In acelas mod sunt concepute si instalatiile de semnalizare pentru de­pasirea :

presiunii limita intr-un recipi­ent, in locul termometrului se utilizea­za un manometru cu contacte (pentru presiunea limita inferioara, superioara si pentru acul indicator al presiunii);

nivelului limita intr-un rezer­vor, in acest caz, termometrul este (inlocuit cu un dispozitiv mecanic de inchidere a contactelor f1si f2 (fig.3), cind se ating nivelurile limita in­ferioara si respectiv limita superioara. Schita de principiu a acestuia este ara­tata in figura 4. Nivelul apei din rezervor este urmarit de plutitoarele P1 si P2. De fiecare plutitor este prin­sa o sirma din otel 7, trecuta peste un scripete fix La celalalt capat al su­mei se afla o contragreutate ce tine sirma foarte bine intinsa. Pe aceasta sirma se afla montata o sfera metalica prin intermediul a doua izolatoa-Te 5. Cind se atinge nivelul minim, sfera metalica prinsa de plutitorul P1 coboara si ajunge intre contactele metalice prin impingerea resortului 7. in acest fel se inchide electric contactul f1 din figura 3, permitind semnali­zarea acustica si optica a situatiei aparute (atingerea nivelului minim). Daca se atinge nivelul maxim, sfera prinsa de plutitorul P2 anchide contactul f2 prin intermediul contactului 6 si se semnalizeaza stingerea nixelului maxim.

Fig 4 Schema de principiu a dispozitivului mechanic pentru inchiderea contactelor la atingerea niv minim si max la un rezervor

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate