Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Conexiunile sistemelor trifazate


Conexiunile sistemelor trifazate


Conexiunile sistemelor trifazate

Consideram un sistem de trei linii monofazate independente (fig. 3.5.8) alimentate cu tensiunile electromotoare simetrice si avand impedante egale:

. (3.5.27)

Fig. 3.5.8Curentii ai celor trei circuite vor avea aceleasi valori efective:

(3.5.28)

si aceleasi defazaje fata de t.e.m. corespunzatoare:

.

Deci curentii vor forma si ei un sistem simetric:

(3.5.29)

.

Conexiunea in stea. Din cele trei retele monofazate se poate obtine o retea trifazata, prin aceasta reducandu-se numarul conductoarelor necesare transmiterii puterii, atat prin legarea impreuna a bornelor 1', 2', 3' ale generatoarelor formand un punct O numit neutru sau nulul generatorului, cat si prin legarea bornelor 1', 2', 3' ale receptoarelor formand punctul N, numit neutrul receptorului.

Cele trei conductoare 'de intoarcere' ale celor trei linii sunt contopite intr-un conductor unic NO, numit conductor neutru. Obtinem in acest fel o retea trifazata cu conexiunea in stea atat la generator, cat si la receptor (fig. 3.5.9).

Conductorul neutru va fi strabatut de suma curentilor din celelalte trei conductoare (conform primei teoreme a lui Kirchhoff aplicata nodului O sau N):

. (3.5.30)

Aceasta suma este nula intrucat sistemul este simetric. Deci, conductorul neutru poate fi scos, fara a se modifica repartitia curentilor si a potentialelor din retea. Conexiunea trifazata in stea permite astfel transmiterea puterii cu numai trei conductoare in loc de sase.

Conexiunea in triunghi. Plecand de la cele trei retele monofazate se poate realiza o retea trifazata, daca bornele generatoarelor si ale receptoarelor se leaga ca in fig. 3.5.10. Se observa ca, in cazul conexiunii in triunghi, reteaua cuprinde numai conductoare de linie, in numar de trei; nu exista (nu se poate monta) conductor de nul. In practica se utilizeaza ambele tipuri de conexiune, ca de pilda steaua la generatoare si triunghiul la receptoare sau invers.

Fig. 3.5.9

In continuare, vom face abstractie de conexiunea generatorului, deoarece acesta e capabil sa produca anumite tensiuni la bornele sale. Va trebui insa sa precizam daca generatorul are sau nu un punct neutru O, accesibil receptorului (in cazul in care este prevazut cu punct neutru, generatorul este conectat in stea).

Fig.    3.5.10

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate