Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Circuite de alimentare de "inalta calitate"


Circuite de alimentare de "inalta calitate"


Circuite de alimentare de "inalta calitate"

Utilizarea unei surse neintrerupte -SNI- permite desensibilizarea sarcinii electrice in raport cu numeroase perturbatii provenite din reteaua de alimentare, in special intreruperi. O astfel de sursa este prezentata in fig. 2.1

Ca orice generator, acest tip de alimentare poate fi ea insasi sursa unor perturbatii in regim normal de functionare, cum ar fi golurile de tensiune provocate la punerea in functiune sau in cazul eliminarii unui defect.

SNI din fig.2.1 este compusa dintr-un redresor, o baterie de acumulatoare si un invertor. In raport cu reteaua, SNI se comporta ca un generator de curenti armonici. Tensiunile armonice care rezulta trebuie sa fie sub valorile admise. Perturbatiile pot fi atenuate cu ajutorul unor circuite de filtrare corespunzatoare (condensatoare sau condensatoare + inductante) care fac parte integranta din SNI.


Figura 2.1 Sursa de alimentare neintreruptibila-SNI

Observatie In cazul existentei unei alimentari de siguranta compusa dintr-un grup motor termic + generator de c.a., curentii armonici pot determina incalzirea generatorului care trebuie verificat din acest punct de vedere.

In ceea ce priveste SNI cu structura din fig. 2.1 ca sursa de goluri de tensiune, acestea pot fi diminuate sau eliminate:

prin asigurarea unei puneri sub tensiune in doua secvente: conectarea in serie, in prima faza , a unei rezistente sau a unui termistor ce este apoi scurtcircuitat;prin realizarea unui automat adecvat pentru punerea sub tensiune; de exemplu, conectarea redresorului care incarca si bateria trebuie sa se faca inchizand initial calea de curent alternativ si apoi pe cea de curent continuu.

Perturbatiile pot sa apara in reteaua de distributie de ,"inalta calitate":

ca urmare a defectelor de comutare sau a scurtcircuitelor in reteaua de distributie insasi, la nivelul utilizatorilor sau la nivelul surselor care o alimenteaza;

prin conectarea sau deconectarea unor circuite.

Se considera, drept exemplu, un invertor care alimenteaza mai multe circuite, fig. 2.2.


Figura 2.2 Invertor alimentand mai multe circuite

Pentru atenuarea efectelor perturbatiilor mentionate trebuie aleasa corect puterea necesara a SNI si a gradului de insensibilitate la perturbatii a consumatorilor alimentati. In legatura cu acestia din urma, trebuie specificate:

limitele de variatie admise ale tensiunilor de alimentare

factor de putere

Sursa neintreruptibila aleasa trebuie sa asigure calitatea alimentarii celui mai sensibil consumator.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate