Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelitAeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
» Sfaturi practice pentru montarea unui semineu


Sfaturi practice pentru montarea unui semineu
SFATURI PRACTICE PENTRU MONTAREA UNUI SEMINEU CU CAMINUL INCHIS SAU DESCHIS SI PUNEREA IN FUNCTIUNE

GENERALITATI

VERIFICAREA CONDITIILOR DE IMPLANTARE
Hornul de evacuare

Protectia peretilor din jurul semineului

Aductia de aer

INSTALAREA

Semineul

Conductul de racordare

Hota si imbracamintea hotei

Rostuirea (imbinarea) – finisajele – curatarea

TRATAREA LEMNULUI

UTILIZARE

INTRETINERE

GENERALITATI:

Implantarea si montajul semineului trebuie realizate dupa regulile artei si in conformitate cu documentele tehnice unificate (reluat mai jos cu denumirea de DTU) 24.2.1 (camin deschis) sau 24.2.2 (camin inchis).

Pentru a obtine aceste documente:

Adresa postala: CSTB, 4 Avenue du Recteur Poincare PARIS 16

Adresa e-mail: boutique.cstb.fr

Produsul va fi instalat de catre un profesionist sau de catre o persoana calificata.

Garantia din partea fabricantului se limiteaza la furnizarea pieselor indicate in nomenclatura planului de instalare.

Este posibil sa se constate diferente de structura si de culoare asupra materialelor (piatra, marmura, granit)

Extras din conditiile generale de vanzare

ale Federatiei Franceze pentru Piatra si Marmura

(adoptate in 18 februarie 1981)

Marmura, pietrele din familia marmurei, piatra cioplita si orice alta roca, fiind materiale naturale, anumite particularitati, cum ar fi orificiile vermiculare, nervurile cristaline, coloratiile cu aspect de flama, zone cu textura sticloasa, geodele (cavitati), bulele de aer, nodurile, petele de impuritati, stratificarile, punctele de rugina, diferentele de nuanta etc, nu pot fi considerate defecte si nu pot face obiectul unui refuz din partea clientului sau sa genereze o reducere de pret.

Esantionul de marmura sau roca naturala prezentat permite doar identificarea provenientei, a tipului, a tonului de culoare general; nervurile prezente in mostra nu sunt identice cu cele ale produsului furnizat.

Orice marmura, piatra din familia marmurei sau onix sunt prelucrate si consolidate urmand regulile acestei arte, prin utilizarea de masticuri, dubluri, agrafe adaptate naturii si structurii lor.

Marmura alba: marmura numita in mod obisnuit alba prezinta in realitate mici pete punctiforme, nuante fumurii sau irizatii de culoare gri.

Marmura Rosie Alicante, Brun Emperador: micro-fisurile care pot aparea sunt naturale si proprii acestui material.

Toate materialele necesare instalarii, izolarii si racordarii trebuie sa fie conforme cu normele in vigoare.

VERIFICAREA CONDITIILOR DE IMPLANTARE

HORNUL DE EVACUARE

Semineul se racordeaza la un sistem de evacuare unitar

Constructia hornului trebuie sa respecte conditiile DTU pe toata inaltimea lui:

a)      etanseitate

b)      vacuitate

c)      sectiune (grosime) constanta

d)      compatibilitate cu iesirea componentei de tiraj (tirantul) a caminului deschis (a se vedea abacul de alaturi) sau cu iesirea caminului inchis (insertia) – a se vedea modul de utilizare a aparatului)

e)      imbinarea elementelor constitutive (partea “imbucata” in jos)

f)       natura materialelor componente

g)      stabilitatea: in nici un caz hornul nu trebuie sa se sprijine pe tirant sau pe camin (insert), ci trebuie sustinut cu un suport metalic sau o centura de beton armat incastrata intr-un element de rezistenta al cladirii. Baza acesteia trebuie plasata la aproximativ 1,50m deasupra tirantului sau a aparatului, dupa caz (vezi paragraful 3.2 Conductul de racordare)

h)      panta: este autorizata construirea unei singure portiuni inclinate la maxim 45 fata de verticala pentru un conduct mai scurt de 5m lineari si la maxim 20 fata de verticala pentru conductele cu inaltime superioara.

i)        traversarea plafoanelor: se face fara a reduce grosimea acestora si lasand libera dilatatie (mai putin in cazul in care primul plafon este de rezistenta)

j)        distantarea fata de foc: de minim 16cm intre interiorul unui conduct clasic si orice element inflamabil sau in functie de avizul tehnic pentru un conduct metalic

k)      izolarea conductului in partea locuita a cladirii: temperatura superficiala pe partea vizibila este limitata la 50 C

l)        izolarea conductului in partea nelocuita sau inaccesibila a cladirii: temperatura superficiala a fetei externe limitata la 80 C

m)    inaltimea partii exterioare a cosului: depaseste cu minim 40cm coama casei

Spatiul dintre tubulatura si olanele de horn (sau alt horn clasic) trebuie sa fie ventilat prin deschizaturi situate in partile de sus si de jos (vezi schema 6).

PROTECTIA PERETILOR DIN JURUL SEMINEULUI

Trebuie procedat la inlaturarea oricarui material inflamabil sau degradabil sub actiunea temperaturii de pe suprafetele locuintei sau din interiorul acestora (pereti, soluri, plafoane) pe locul de instalare a semineului, in cazul in care acesta este in contact cu una dintre suprafetele mentionate (ex: placi compozite din gips si polistiren, lemn etc)

Temperatura in spatele acestor suprafete nu trebuie sa depaseasca 50 C in zonele accesibile (vezi schema 2 mai jos)

Exemple de protectie la sol:

a)      decuparea si inlaturarea solului incompatibil in locul de implantare a semineului si pe inca 30 cm in jurul acestei suprafete

b)      turnarea unui beton in locul respectiv si finisarea cu gresie sau un material similar

ATENTIE! Solul trebuie sa fie capabil sa suporte greutatea totala a lucrarii (semineu, camin, hota, materialele de montare . )

Exemple de protectie a peretilor

a)      placaj pe baza de vata minerala rezistenta la temperaturi ridicate, de o grosime minima de 30mm, avand o fateta din aluminiu orientata catre camin si innadita cu o banda autocolanta din aluminium rezistenta la temperaturi ridicate (vezi schemele 5 si 6).

b)      in cazul in care peretele de sprijin este de grosime redusa (pereti despartitori din caramida si gips, placi de rigips pe osatura metalica, sau avand o structura pe baza de carton alveolar . ) este necesara prevederea unei izolatii intarite:

vata minerala de 40mm grosime, cu o fateta de aluminiu sau suprapunerea a doua straturi de vata minerala de 30mm grosime, de asemenea cu cate o fateta de aluminiu, asamblate dupa cum s-a precizat mai sus la punctul a)

construirea unui dublu perete despartitor de tip beton celular, careuri de gips de minim 50mm grosime sau alte structuri similare pe care se aplica apoi isolatia detaliata in articolul a) de mai sus.

construirea unui perete despartitor ventilat, de tip placi de rigips montate pe osatura metalica cu ventilatie sus si jos, apoi 30mm de vata minerala, cum se precizeaza in articolul a).

NOTA: Se pot utiliza si alte materiale izolante, cum ar fi fibrele ceramice sau similare, rigide sau suple (a se consulta Avizul tehnic al fabricantului)

Pentru un camin inchis, aceasta izolatie este aplicata si in interiorul coloanelor de sustinere daca acestea sunt goale pe interior.

ATENTIE: Pastrati un spatiu suficient intre izolant si camin pentru a permite o buna convectie (a se vedea Intructiunile caminului).

Continuitatea acestei izolatii trebuie sa fie asigurata perfect in hota, pana la plafon (vezi schemele 5 si 6)

ADUCTIA DE AER

In cazul in care admisia de aer a incaperii este insuficienta, este necesara realizarea unei guri de aer suplimentare, proprii semineului.

Daca locuinta este echipata cu un sistem de extractie mecanica a aerului, numit si VCM, aductia de aer este obligatorie.

Aceasta trebuie sa se situeze fie direct in exteriorul cladirii, fie intr-o incapere ventilata din exterior.

Gura de aer trebuie sa fie protejata cu un grilaj.

Aceasta trebuie plasata fie direct in semineu, fie cat mai aproape posibil de aparat.

Trebuie sa fie obturabila daca are iesire direct in camera.

Trebuie sa fie egala cu minim un sfert din sectiunea interioara a hornului de fum si, in toate cazurile, sa aiba cel putin 200cm², mai putin daca este altfel indicat de catre fabricantul caminului.

INSTALAREA

SEMINEUL

Cu ajutorul planului de instalare

a)      identificati piesele componente ale semineului (nomenclatura marfii furnizate)

b)      reperati pozitia de asamblare a acestora

c)      trasati locul de implantare la sol

d)      trasati pe perete (pereti) suprafata de cuprindere a lucrarii

e)      realizati eventualele gauri necesare incastrariiEste indicata realizarea unui pre-montaj la sec a elementelor pe masura ce se realizeaza fixarea definitiva, pentru a putea defini:

a)      pozitia pieselor

b)      ordinea montajului

c)      echilibrarea pieselor (proptirea elementelor de sustinere a semineului, a buiandrugului . )

d)      repartitia elementelor kitului de pozitionare

e)      calarea necesara instalarii

Fixarea pieselor intre ele si de perete si sol este obligatorie

Calajul (stabilizarea), care nu este furnizata, trebuie sa fie realizat cu materiale necomprimabile si de grosime potrivita, cum ar fi caramida, betonul celular, careurile de gips sau alte materiale asemanatoare. Acesta trebuie sa sustina in pozitie verticala (fara alte piese intermediare) piesele superioare, pentru ca greutatea ansamblului sa fie centrata direct la sol.

Piesele (in afara de cele din lemn, otel si sticla) se asambleaza cu adezivi supli (de tipul adezivului pentru placile de gips sau similar). Nu utilizati adezivi puternici (apare riscul fisurarii sau a ruperii elementelor din piatra, marmura etc).

Se poate efectua si o consolidare pe laturile ascunse privirii, prin realizarea unor suluri de adeziv (pe interiorul soclului, in coloanele de sustinere goale pe interior, in spatele buiandrugului de piatra etc).

SCHEME

RECOMANDARE: inainte de plasarea oricarei piese te tamplarie, aplicati pe aceasta un prim tratament (vezi paragraful 5 “Tratarea lemnului”). Montati aceste piese dupa uscarea completa si protejati-le impotriva murdaririi (cu folie de plastic sau similar).

Este obligatorie prevederea unor spatii de dilatare in jurul tirantului a caminului deschis sau in jurul caminului inchis sau a elementului de insertie a acestuia:

a)      tirant: minim 10m/m

b)      camin inchis sau elementul de insertie: 5m/m in exterior

Elementele ce alcatuiesc peretii tirantului din beton se asambleaza cu mortar fals (lut) sau pe baza de ciment aluminic.

In verisunea camin inchis este indicat, inainte de orice fixare a frontonului sau a sasiului metalic, sa se verifice buna functionare a usilor aparatului.

CONDUCTUL DE RACORDARE

Conductul de racordare este realizat:

a)      Camin deschis: din olane normalizate cu o eventuala jonctiune din caramizi refractare de 50 mm grosime sau dintr-un olan sectionat, asamblat cu mortar fals sau pe baza de ciment aluminic.

b)      Camin deschis sau inchis: conduct metalic (sau dupa sfatul tehnic al fabricantului)

Sectiunea interna a conductului este constanta. Totusi, o singura reductie poate fi acceptata:

a)      Camin deschis: vedeti tabloul de la paragraful 2.1 “Hornul de evacuare a fumului”

b)      Camin inchis: urmati sfaturile specifice ale fabricantului aparatului.

Greutatea lui trebuie sa poata fi eventual suportata de tirant sau de aparat (limitati lungimea conductului)

Dilatatia, mai ales la jonctiuni, trebuie asigurata fara a afecta buna sa tinuta mecanica sau calitatile caminului sau a hornului.

HOTA SI IMBRACAREA HOTEI

In mod general (camin inchis sau deschis):

a)      Hota sau impbracamintea acesteia trebuie realizate din materiale neinflamabile. Totusi, realizarea cu materiale inflamabile (lemn, de exemplu) sau materiale neinflamabile dar degradabile la temperaturi de peste 90 C (de exemplu gipsul) este permisa daca se executa o izolare termica a suprafetelor supuse radierii directe a conductului de racordare sau a tirantului. Izolantul utilizat trebuie sa fie clasat M.O.

b)      Utilizarea lemnului simplu in interiorul hotei este interzisa.

c)      Hota se sprijina pe buiandrug (barna, frontonul sau bandoul izoland partea posterioara a grinzii) sau poate fi suspendata solid.

d)      Temperatura superficiala a fetei superioare a plafonului (podeaua nivelului de deasupra) nu trebuie sa depaseasca 50 C.

e)      In plus, pentru a evita o supraincalzire importanta, care ar putea produce dereglari, este necesar sa se prevada un sistem de ventilatie a hotei prin grilaje sau alta modalitate eficienta de circulatie a aerului.

f)       In cazul unei hote din piatra, elementele trebuie asamblate in acelasi mod ca si celelalte parti constitutive ale semineului.

In particular (camin inchis):

a)      grilajul de iesire a aerului cald trebuie situata la cel putin 30 cm fata de plafon

b)      dimensionarea acestui grilaj trebuie sa fie precizata in cartea de instalare a aparatului.

c)      daca exista un plafon fals in hota, avand rol de deflector, este necesara ventilarea golului dintre plafonul fals si plafonul fix, prin orice mijloc suficient de eficace, cum ar fi orificiile de ventilatie (vezi schemele 5 si 6)

d)      interiorul hotei trebuie sa fie vizibil, pentru a permite controlul racordajuluie)      Exemple de realizare: tip gips-fibra de sticla sau placi de gips fixate pe sine metalice. Izolatie interioara cu panouri izolante neinflamabile (vata minerala de grosime 3cm cu fateta de aluminiu orientata catre camin) imbinate prin benzi de aluminiu autoadezive, rezistente la temperaturi ridicate. In cazul in care sinele de structura ale hotei sunt vizibile dinspre camin, acestea se acopera cu benzi suple din fibre ceramice si cu o fateta de aluminiu.

ROSTURILE – FINISAJELE – CURATAREA

REALIZAREA ROSTURILOR

Piatra taiata

¾ praf de piatra cernut si ¼ ciment alb

Caramida mica

Rosturi gri: 2/3 nisip fin si 1/3 ciment gri

Rosturi albe: 2/3 nisip fin si 1/3 ciment alb

Piatra sparta

Rosturi gri: 2/3 nisip fin si 1/3 ciment gri

Rosturi albe: 2/3 nisip fin si 1/3 ciment alb

Marmura, granit, piatra

Ciment gri, alb sau alb nuantat in functie de culoarea materialului

Eventuelele ciobituri ale pietrelor taiate, survenite in timpul transportului sau al manipularii la dezambalare se repara cu acelasi amestec din care sunt facute rosturile.

Rectificati lejer suprafetele pietrelor, rotunjiti muchiile cu glaspapir de granulatie medie invelind o cala plata cu acesta.

Periati caramizile mici si piatra sparta (boltari) cu o perie de scanduri.

Spalati ansamblul semineului (in afara de partile din lemn si de hotele care nu sunt din piatra) cu un burete si cu apa curata.

Dupa uscarea completa a ansamblului (minim 4 saptamani) este indicata aplicarea unui hidrofug de suprafata, dupa curatarea de praf a pieselor ce urmeaza a fi tratate.

TRATAREA LEMNULUI

Lemnul, material nobil si viu, prezinta in mod natural fisuri (in special stejarul). Aceste fisuri sau deformatii pot aparea si se dezvolta in timp.

Fabricantul nu poate garanta partile de tamplarie impotriva acestor aspecte. Tratamentul la instalare este prin urmare imperativ.

Dupa raschetarea partilor vizibile efectuati un test al tratamentului pe o parte ascunsa

ulei de in aditionat de un sicativ, pentru uscarea rapida (doar pentru stejar)

ceara

bait de protectie

substante cu efect decorativ adaptate esentei lemnului

UTILIZARE

Nu se va aprinde foc in semineu decat dupa uscarea completa a lucrarii (minim 4 saptamani)

Aprinderea se va face intotdeauna in mod progresiv.

Este interzisa aprinderea focului cu ajutorul alcoolului sau a benzinei.

Este interzisa stingerea focului cu ajutorul apei.

In versiunea camin deschis si in cadrul garantiei fabricantului, este obligatorie protejarea caminului si a fundului caminului impotriva socurilor termice, prin utilizarea de placi de fonta.

In versiunea camin inchis sau insert, urmati regulile specifice ale fabricantului aparatului, descrise in manualul de utilizare furnizat de acesta.

Cele mai bune esente lemnoase pentru ardere sunt: carpenul, stejarul, fagul, frasinul . Lemnul trebuie sa fi fost taiat in busteni cu cel putin doi ani inainte de ardere si sa fi fost stocat la adapost de intemperii. NU SE FOLOSESTE BRAD.

INTRETINEREA

Hornul si racordajul sau: In general sunt necesare minim 2 curatari pe an, efectuate de un cosar profesionist: prima curatare inainte de sezonul de utilizare, iar a doua pe parcursul acestei perioade, in functie de gradul de imbacsire (conform normelor sanitare locale).

Caminul inchis sau insertul: Consultati avizul specific dat de fabricantul aparatului.

Semineul: Pentru a asigura o mai mare longevitate a lucrarii se recomanda efectuarea unei intretineri in mod regulat (tratarea lemnului etc).
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate