Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
MATERIALE DE VOPSITORIE


MATERIALE DE VOPSITORIE


MATERIALE DE VOPSITORIE

Se numesc materiale de vopsitorie, materialele naturale sau sintetice ce se aplica in stare lichida sub forma de pelicule subtiri pe suprafete, in scopul protejarii sau finisarii acestora.

Materialele de vopsitorie sunt alcatuite din pigmenti, substante peliculogene, materiale de umplutura si diverse adaosuri.

Pigmentii sunt substante minerale sau organice, naturale sau de sinteza, care in stare fin macinata formeaza prin frecare energica suspensii in apa sau in substante peliculogene, fara a se dizolva sau a interactiona chimic cu acestea.

Substantele peliculogene sunt fie substante lichide care in aer, prin transformari chimice se intaresc cu formare de pelicule, fie produse solubile in solventi volatili, ce formeaza pelicule si se intaresc prin evaporarea solventului.

Materiale de umplutura sunt substante minerale fin macinate (filere), insolubile, in general albe, utilizate in scopul corectarii unor proprietati ale materialelor de vopsitorie, precum si pentru micsorarea pretului de cost al acestora.

Materiale diverse utilizate pentru marirea fluiditatii (diluanti), pentru marirea vitezei de uscare (sicativi), pentru asigurarea elasticitatii peliculei (plastifianti), pentru marirea aderentei la suport (lianti) etc.

Dupa pozitia pe care o ocupa in sistemul de vopsire materialele de vopsitorie se impart in grunduri, chituri, vopsele emailuri si lacuri.Grundurile sunt materiale consistente ce se utilizeaza pentru pregatirea suprafetelor inainte de vopsire, pentru asigurarea adeziunii la suport, iar in unele cazuri au rol si de protectie anticoroziva a suprafetelor grunduite.

Chiturile pentru vopsitorie se utilizeaza pentru nivelarea suprafetelor de lemn sau metal dupa grunduire. Ele se impart in principal in chituri de cutit (chituire locala) si chituri de stropit (chituire generala).

Vopselele sunt dispersii cu vascozitate variabila de pigmenti in lichide (apa, uleiuri sicative, solventi organici), cu sau fara adaos de ingrediente. Ele se pot aplica prin pensulare, stropire, imersare etc. Dupa natura lor vopselele pot fi de apa, de ulei si pe baza de polimeri.

Emailurile sunt dispersii de pigmenti si eventuale ingrediente in lacuri (alchidalice, ureo-formaldehidice, epoxidice etc.).Se caracterizeaza prin rezistenta la coroziune, stabilizate la lumina si uscare rapida.

Lacurile sunt solutii de substante peliculogene in solventi volatili, cu sau fara substante de adaos (ex: plastifianti). Peliculele se formeaza prin evaporarea solventului si sunt lucioase, incolore, mai rar colorate (cu adaosuri).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate