Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
MATERIALE DIN CERAMICA FINA


MATERIALE DIN CERAMICA FINA


Materiale din ceramica fina

Materialele din ceramica fina sunt produse cu ciob alb sau colorat, de porozitate variabila, ce se fabrica simple sau glazurate. Au utilizari diferite (obiecte sanitare, materiale de finisaj, de pardoseli, anticorozive etc). Ele se deosebesc prin compozitie, structura, proprietati si utilizari.

1. Obiecte sanitare ceramice

Se pot fabrica din mase ceramice ce ard alb, cu ciob poros si din portelan sanitar semivitros sau vitros, acoperite cu glazuri opace sau colorate.Portelanul sanitar semi-vitros are ciob compact, cu absorbtie de apa sub 4 %, cu rezistente mecanice bune, dar prezinta dificultati la fasonarea si uscarea obiectelor mari.

Portelanul sanitar vitros, cu ciob impermeabil (absorbtie de apa sub 1 %) este un material foarte rezistent, rezultat din mase ceramice superioare, ce se pot fasona in forme mari, complexe si de mare diversitate.

2. Ceramica fina pentru placare

Placile de faianta se fabrica dintr-un amestec bine dozat de caolin, feldspat, nisip si alte adaosuri. Fata de montaj este poroasa, fata vazuta fiind acoperita cu glazura pentru impermeabilizare. Placile pot fi decorate prin serigravare. Absorbtia de apa este 15 - 18 %.

Se utilizeaza pentru finisarea peretilor interiori in incaperi cu umiditate ridicata.

Placile se monteaza prin intermediul mortarelor de ciment, de ciment-polimeri, sau a adezivilor pe baza de polimeri organici.

Placutele ceramice se utilizeaza pentru finisarea exterioara si interioara a constructiilor prin realizarea de placaje rezistente, durabile, cu aspect variat si placut.Se fabrica placute ceramice de forme, culori si dimensiuni diferite. Cele mici (sub 50 mm) se lipesc cu fata vazuta pe hartie, iar cele mari se livreaza si monteaza individual.

Placutele ceramice au rezistenta buna la inghet-dezghet, la variatii bruste de temperatura (intre + 150 si + 20 C) si la actiunea vaporilor de apa. Absorbtia de apa de 9 -16 % permite o aderenta foarte buna la mortarul pe care se monteaza.

Gresia ceramica se fabrica ca material clincherizat sau vitrifiat, din amestecuri de argile, degresanti (nisip, samota etc) si diferiti fondanti, fata vazuta putand fi    glazurata.

Produsele tip gresie au ciob alb sau colorat, compact, au rezistente mecanice si chimice bune, sunt impermeabile si au durabilitate mare de exploatare.

Placile de gresie, de forme, dimensiuni si cu proprietati diferite se utilizeaza pentru pardoseli, placari, pavaje, captuseli antiacide etc.

Tuburile din gresie ceramica si piesele de legatura pentru canalizari se fabrica prin extruderea unei mase ceramice de calitate selectionata. Au rezistente mecanice bune, au rezistenta chimica buna, rezista la socuri termice etc. Sunt singurele materiale de constructii ce se pot folosi vreme indelungata pentru transportul apelor agresive (acide, bazice etc.) reci sau fierbinti (tuburile de beton sau fonta, chiar protejate cu materiale anticorozive au o durabilitate mult mai mica in conditii similare).Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate