Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
Produse refractare


Produse refractare


Produse refractare

Produsele refractare sunt materiale care nu se inmoaie sub greutate proprie la temperaturi sub 1580 C.

Materialele refractare se utilizeaza in captusirea focarelor, cuptoarelor, reactoarelor din industria chimica etc.

Functie de compozitia chimica se clasifica in:

Produse refractare argiloase - se obtin din argila refractara prin ardere primara la 1300 C cu transformare in samota (lipsita de plasticitate), macinare, fasonare (cu cantitate strict necesara de argila plastica) in caramizi si o reardere la cel putin 1450C. Caramizile refractare astfel obtinute se utilizeaza in captusirea focarelor si cuptoarelor industriale.

Produse refractare silica - se fabrica din cuartit (min. 95 % SiO2), macinat cu granulatie optima si amestecat cu o cantitate strict necesara de lapte de var (liant si fondant). Masa astfel obtinuta se preseaza in forme ce se usuca si se ard la 1500 C. Arderea are loc cu marire de volum din cauza polimorfismului cuartului. Au caracter acid (prin continutul mare in SiO2) si se folosesc la captusirea cuptoarelor mai ales in industria metalurgica.



Produsele refractare magneziene - se fabrica din roci cu continut mare in oxid de magneziu (magnezie, dolomit, forsterit). Tehnologia de fabricare presupune doua arderi: prima de transformare a materiilor prime in produsi inerti fata de apa si a doua de obtinere a produsului refractar finit.

Produsele refractare magneziene au caracter bazic (MgO), se utilizeaza in captusirea cuptoarelor in care se prelucreaza materiale bazice (in industria cimentului).







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate