Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
ŧ ARGUMENTE TEHNICE PREZENTARE SCOLARIZARE


ARGUMENTE TEHNICE PREZENTARE SCOLARIZARE


ARGUMENTE TEHNICE PREZENTARE SCOLARIZARE

PREFATA ARGISOL

In calitate de beneficiar, constructor sau arhitect avem din ce in ce mai multe pretentii in ceea ce priveste calitatea si eficienta unei constructii. Prin urmare cu totii dorim ca acestea sa ne ofere mai multe avantaje de a locui diminuandu-ne costurile.Beneficiarii au din ce in ce mai multe pretentii individuale. Pentru aceasta este necesar sa ne abatem de la arhitectura standard, monotona, spre constructii fara granita a tipurilor de partiu in arhitectura si toate acestea pentru a onora cele mai extravagante necesitati ale beneficiarilor.

Prin cresterea calitatii constructiilor aducem in prim plan igiena locuintei, nu ne mai gandim doar la protectia directa a intemperiilor exterioare, ci punem accent pe climatul nostru interior, in care traim.

De asemenea, se tine cont foarte mult si de costurile in crestere pentru executia unei case din materiale conventionale.

Exista doua modalitati pentru a ne obtine casa ideala:

 1. Sa construim cu materiale conventionale luand in calcul si costurile individuale ridicate, folosind materiale separate de izolatie pentru a ridica valoarea termica a casei, sau,
 2. Sa folosim materiale noi si moderne de constructie Argisol, care micsoreaza foarte mult costurile de manopera si bineinteles toate cheltuielile indirecte rezultate ale constructiilor conventionale. Construind cu aceste materiale se depaseste confortul standard, inlocuindu-l cu unul mai bun.

Elementele Argisol indeplinesc urmatoarele conditii:

 • Dau posibilitatea reducerii costurilor de manopera si executia oricarui tip de partiu indiferent de pretentie.
 • Indeplineste toate conditiile termice ridicand clima interioara datorita celor doi pereti izolati (exterior si interior), protejand totodata interiorul de caldura uneori insuportabila vara.
 • Dau posibilitatea de a construi rational, rapid si economic.
 • Costurile de intretinere a constructilor executate cu Argisol din punct de vedere al energiei termice consumate scad la minimum, constructia amortizandu-se rapid.

Intr-o societate mai putin moderna, prin materialele de constructie conventionale nu s-a tinut cont de consumul de energie necesar pe viitor. Azi cu totii stim ca au crescut costurile de livrare ale energiei si energia insasi, carburantii sunt tot mai putini, iar perioada de incalzire a spatiilor, este tot mai lunga (6-7 luni pe an). Incalzirea reprezinta la un apartament de 3-4 camere circa 4-5 salarii pe an, de aceea fiecare este obligat sa-si schimbe mentalitatea in privinta meterialelor de constructii si sa caute sa construiasca locuinte din materiale care asigura un coeficient termic ridicat.

Indici:

Costurile de intretinere a unei case pe viitor reprezinta un factor mai important decat costurile constructiei casei.

Ca urmare a unei costructii Argisol cu un consum de energie termica minim, amortizarea costurilor se realizeaza intr-un timp relativ scurt.

De aceea specialistii recomanda casele cu energie termica optima, a caror valoare k la peretii exteriori sa fie de minimum 0,3 W/mē K.

Un avantaj comun al peretelui Argisol este timpul foarte scurt de incalzire a aerului din interior.

Fiecare ne dorim intr-un timp foarte scurt sa putem incalzi o locuinta cu un consum minim de energie, ceea ce Argisol ofera prin peretele dublu izolat.

Prin insasi caldura ridicata de suprafata a peretilor Argisol datorita izolatiei, nu permite pierderea de energie catre exterior, acest lucru ducand la obtinerea altor avantaje economice.

Timpul de amortizare a unei costructii conventionale izolate ulterior, este de lunga durata, pe cand construind cu Argisol ele sunt amortizate imediat, pentru ca insasi sistemul asigura deja izolarea completa.

 • Comparatiile necesarului de energie consumata pt. incalzirea spatiilor d-vs.

Consum de combustibil lichid / an (l / mē) raportat la constructiile din Germania:

Constructii vechi 45 - 70 l / an / mē

Constructii standard dupa 1990, 18 - 25 l / an / mē

ArgisolŪ Constructii cu consum de energie redus (k = 0,25 W / mēk), 4 - 7 l / an / mē

 • Cu ArgisolŪ a-ti ales sistemul ideal de a construi:

Construi-ti :

Eficient

Creativ

Rapid

ASPECTE TEHNICE CARE FAVORIZEAZA MATERIALUL ARGISOL

 • Materiale de constructie pentru peretii exteriori

La peretii exteriori a unei case este indicat materialul care nu ingheata si nu are o putere mare de absorbtie a umiditatii.

Datorita acestui aspect, la materialele standard de constructie (prin puterea mare de absorbtie a umiditatii, tehnic foarte dezavantajoasa, duce la pierderile de caldura), de exemplu: la un volum de 10% umiditate se dubleaza pierderile de caldura, modificand intreaga psihologie de comportare a peretilor exteriori, urmarile problemelor care apar fiind de subinteles.

Elementele Argisol au avantajele tehnice de constructie ale E.P.S., datorita structurii materialului compacta, E.P.S-ul certificand recomandarea cu destinatie pentru case foarte inalte, inclusiv blocuri. Dupa DIN 4108 T.3, Tab. 3, peretele Argisol exterior face parte din cea mai inalta clasa care nu permite absorbtia umiditatii exterioare sau a intemperiilor din exterior (ploaie, etc).

 • Umezirea (patrunderea umezelii)

Materiale conventionale: prin constructiile normale folosim diferite materiale, cum ar fi: mortarul, gletul, etc. Inevitabil la acest tip de constructii apar goluri care permit infiltrarea umezelii in perete. De asemenea, nici macar prin impregnare sau lipirea caramizii conventionale nu se poate obtine o protectie definitiva impotriva umezelii.

La constructiile Argisol, datorita sistemului Lego de montare, nu apare nici un gol si nu permite deloc intrarea umiditatii, deoarece este un sistem perfect inchis, neavand absorbtie capilara, fapt certificat de multe ori de E.P.S.

Prin studiile efectuate de E.P.S dupa 12 ani, pe materialele Argisol s-a ajuns la coeficientul minim intre 0 si 0,04 vol % umiditate.

 • Crapaturi in tencuiala

Foarte des intalnita este situatia in care tencuiala de pe peretele exterior se fisureaza si cade. Motivul este de multe ori proasta calitate a tencuielii sau influenta climei de exterior.

De aceea, la constructiile Argisol recomandam materiale de calitate pentru tencuieli, iar la peretii exteriori aplicarea acestora pe plasa sintetica.

 • Condensul

Dupa mai multe experiente s-a ajuns la concluzia ca tot ce este izolat pe exterior sub 4 cm duce la formarea condensului.

Peretele Argisol exterior de 6,2 cm grosime, iar cel interior de 4,8 cm, datorita izolatiei atat la exterior cat si la interior, curbele de temperatura se produc la interiorul acestuia, respectiv in betonul din interiorul cofragului Argisol.

De asemenea, constatarile E.P.S demonstreaza ca peretele construit in sistem Argisol nu duce la producerea condensului. Datorita faptului ca nu se produce condens, nu este nevoie de o tencuiala speciala pentru a opri condensul, si este suficienta o tencuiala normala.

Specialistii de la DIN, prin testele efectuate demonstreaza ca peretele Argisol este un perete care tehnic se incadreaza in toate normele, cele mai ridicate, si care respecta absolut indicii optimi pentru constructiile inalte.

In general pe peretii interiori ai unei constructii conventionale, datorita fluctuatiei de temperatura exista posibilitatea aparitiei condensului.

In cazul peretilor Argisol datorita izolatiei mai groasa pe exterior, impinge curba de temperatura inauntrul peretelui de beton, acesta ajungand in scala temperaturilor pozitive.

In comparatie cu constructiile la care se folosesc tecuieli pe baza de clei, peretele Argisol are acelasi efect de respingere a umezelii cu o tencuiala minerala normala.

Perete cu alta izolatie ARGISOLInterior

Exterior

Interior

Exterior

 

 

3

Izolatie interioara si exterioara de grosime egala

Izolatie exterioara mai groasa

cu Argisol

La o izolatie standard, de grosimi egale, datorita curbei de temperatura nefavorabila, este posibila aparitia condensului in spatele stratului de izolatie numerotat cu 2.

In cazul peretelui Argisol, datorita suprafetei mai groase de izolatie pe exterior, se impinge curba de temperatura in interiorul stratului de beton, astfel incat miscarea de temperatura se produce in interiorul acestuia, devenind favorabila, respectiv eliminand posibilitatea producerii de condens pe pereti.

d = 0,006 m m So = 0,72 m

d = 0,025 m m So = 0,88 m

 • Cauzele defectiunilor aparute in urma umiditatii

Principala cauza ar fi puntile termice sau puntile de raceala, care duc la pierderea de caldura masiva spre exterior si creeaza producerea condensului pe peretele interior.

Condensul se produce intotdeauna cand aerul cald cu o umiditate ridicata se loveste de suprafata peretelui a carui punct termic este sub punctul termic al aerului (de exemplu putem observa cum dupa dus se abureste oglinda, aerul cald se loveste de suprafata rece a oglinzii producandu-se astfel condensul de pe oglinda).

Incalzirea gresita

Condensul si igrasia se mai produc si datorita incalzirii gresite a locuintei, de aceea se indica o incalzire uniforma a spatiilor, pentru a nu creea diferente mari de temperatura intre camere.

Aerisirea care nu se face adecvat

Cele mai aerisite locuri dintr-o locuinta, pe timp de iarna, sunt baile si bucataria, mai putin dormitorul, motiv pentru care tocmai acolo se aduna condensul, iar acest lucru se intampla pentru a face economie de combustibil pentru a nu mai reincalzi dormitorul dupa aerisire. De aceea se recomanda ca aerisirea sa fie facuta in toate incaperile. Condensul datorita constructiei se produce din interior in exterior iar datorita geometriei, se produce in colturi, deasupra geamurilor, unde radiatia caloriferului nu ajunge datorita blatului de geam.

In concluzie, se obtin pagube din cauza:

a) puntilor termice

b) modului gresit de a locui (incalzire si aerisire defectuoasa)

Puntile termice se pot elimina prin constructia cu Argisol, iar la punctul b) depinde de fiecare persoana.

material de constructie

geometria constructiei

aerisirea gresita a cladirii

INTREBARI & RASPUNSURI

ATRIBUITE

SISTEMULUI - ARGISOLŪ -

 1. Ce este Argisol ?

Argisol este un sistem de constructii in forma de cofraje din spuma de polistiren extrudat, prevazut cu schelet metalic, care se umple cu beton, fiind cel mai indicat sistem de constructie, pentru realizarea de cladiri moderne, cu consum de energie termica redus.

In termeni de specialitate acesta mai este denumit si mantie de beton imbracata, sau constructii inteligente.

 1. De cand exista Argisol ?

Argisol a fost patentat inca din 1980.

 1. Ce se intelege prin Ŧ case cu energie termica redusa ŧ ?

Acestea sunt - dupa normativul tehnic - toate acele case la care consumul de energie termica anuala este mai mica cu 25% decat indicele de incalzire legal, dupa normele (WSVO 1995).

 1. Ce se intelege prin "bilantul unei mantii"?

Prin mantie se intelege: toti segmentii exteriori al unei cladiri (peretele exterior, geamuri, usi, podea si acoperis).

 1. Care este valoarea k (termica) a Argisolului

Valoarea termica k a unui perete Argisol gata construit reprezinta 0,254 W/mēk, prin aceasta denotand o izolatie termica care indeplineste toate cerintele pentru o casa cu energie termica redusa, depasind chiar indicii de incadrare conform normativelor.

 1. Cum este izolatia fonica?

Datorita betonului masiv cu granulatie mica si a izolatiei datorata polistirenului, rezulta o valoare fonica de R'w=49dB care corespunde indicilor recomandati inclusiv pentru cladiri inalte (blocuri).

 1. Printr-un perete de polistiren se ajunge la condens ?

Nu. Deoarece prin prisma cofragului de polistiren se obtine o clima foarte placuta, peretii ajungand numai cu 1°C sub temperatura camerei.

 1. Care sunt avantajele construirii cu materiale Argisol in comparatie cu materialele conventionale ?

Unul dintre cele mai importante avantaje sunt costurile manoperei, ele reprezentand numai 1/3 din manopera unei constructii conventionale.

Construind cu Argisol vom construi mult mai repede, deci se reduce timpul constructiei diminuandu-se costurile acesteia, de asemenea pentru ca Argisol este atat de usor, la constructia tavanelor nu veti avea nevoie de macara. Doua persoane pun in circa un minut 1 mē de tavan (fara armatura).

A construi in regie proprie nu prezinta o problema, deoarece un element normal cantareste numai 1,3 kg (125 x 25 x 25), un pachet de circa 3 mē de elementi cantarind aproximativ 15 kg, cat greutatea unui copil de 4 ani.

Prin sistemul sub forma Lego, cu ajutorul nodurilor (alveolelor) este posibila asamblarea lor si de catre nespecialisti.

Construind cu Argisol va garantam un perete perfect plan.

Prin grosimea peretelui de numai 25 cm, in comparatie cu a unei constructii normale, se castiga o suprafata locuibila de cca. 4,5 mē la 100 mē.

Constructia in sistem Argisol se preteza la orice tip de partiu prin formele diverse ale elementelor.

Cu Argisol se poate construi inclusiv iarna, cofragul fiind la atingere placut caldut, betonarea fiind posibila datorita noilor tehnologii existente. Cu anumiti aditivi, turnarea se poate efectua pana la o temperatura de -10 C.

 1. Cum se asambleaza Argisol?

Se asambleaza prin intermediul alveolelor situate la 25 cm inaltime si la 2,5 cm distanta una fata de cealalta. In cazul in care inaltimea necesara este mai mica, sau mai mare de 25 cm, se pot asambla elemente de reglare a inaltimilor cu dimensiunea de 5 cm, obtinand astfel dimensiuni din 5 in 5 cm.

 1. Cu ce unelte se efectueaza debitarea elementilor Argisol ?

Elementele Argisol se debiteaza cu ajutorul unui firez de mana (Fuchsschwanz) cu lungimea ideala de 40 cm, cu dintii fini.

Santurile existente pe elemente asigura o debitare usoara si perfecta a acestora, nefiind necesara o trasare in prealabil.

 1. De ce trebuie sa tinem cont la asamblarea elementelor Argisol ?

Elementele se fixeaza intre ele prin baterea lor cu mana sau cu ajutorul unei bucati de lemn cu maner.

Fixarea elementelor trebuie facuta in asa fel incat sa nu ramana nici un gol la asamblare. Prin asamblare, trebuie sa existe o punte de legatura intre elemente de minim 20 cm. In cazul in care nu este posibila mentinerea celor 20 cm de legatura, atunci constructorul va tine cont de acest lucru, iar in momentul turnarii betonului, aceasta se va face manual sau incet cu pompa.

 1. Trebuie sa fixati peretii inainte de betonare ?

In mod normal, daca se lucreaza manual, nu este nevoie de fixarea peretilor inainte de betonarea lor. Prin prezentarea produsului putem observa ca aceste elemente sunt prevazute cu schelete metalice (armaturi metalice), deci peretii nu au posibilitatea sa se desfaca.

In cazul turnarii cu pompa va recomandam fixarea acestora cu ajutorul Tensorilor Argisol, deoarece se lucreaza foarte usor cu acestia, de asemenea pot sa fie folositi si ca schela, dreptar pentru pereti, fiind agreati de Argisol.

In cazul unor furtuni de mari proportii este bine sa fie fixati peretii din timp, pentru ca acestia sa nu poata fi luati de vant, pana la betonare.

Tensorii Argisol, cu ajutorul carora se alinieaza peretii, se fixeaza pe interior la o distanta de 1,2 m pana la 1,5 m distanta unul fata de altul.

Pentru gaurile prevazute in tensori, se vor folosi corpuri spirale, care se fileteaza in polistiren.

Pentru un tensor, sunt necesare 4 spirale care se fixeaza astfel: una se fixeaza la mijloc, una jos si doua sus, adica in gaurile 2, 5, 8, 10 prevazute pe tensori (in cazul unei camere cu inaltime normala).

Acesti tensori se rigidizeaza apoi cu ajutorul unui picior flexibil care se poate prinde pe podea cu ajutorul diblurilor si suruburilor pentru a nu misca, sau mai este indicat ca la fixarea acestora sa se foloseasca bucati de lemn, cu care acestea se pot fixa in cuie.

Dupa prinderea si fixarea acestora cu ajutorul unui boloboc de 2 m se poate regla verticalitatea prin intermediul bratului flexibil.

 1. Care este tipul de beton necesar pentru umplerea peretilor si tavanelor Argisol

In acest caz este recomandat betonul din clasa B 25/08 (B 250) cu o granulatie de 0-16 mm, ideala fiind de 8 mm.

De asemenea este necesara folosirea unui aditiv pentru a pastra consistenta betonului, plasticitatea si sa fie flexibil si moale pentru betonare.

 1. Cum se toarna betonul ?

Betonul este adus si turnat in cofraje cu ajutorul unei pompe de beton reglabila, prevazuta cu un furtun cu diametru de 60 mm.

La umplerea cofrajelor trebuie tinut cont ca aceasta sa fie facuta in trei etape, de circa 1 m pentru un perete normal de 2,75 m inaltime.

Ca si alternativa betonarea se poate efectua cu betoniere care sunt prevazute cu furtun, dar in acest caz se va prelungi timpul betonarii, datorita diametrului mic al furtunului, cu care este prevazuta betoniera.

De asemenea, este posibila executarea manuala a betonului cu conditia respectarii retetei si betonarea la cel mult 3 elementi inaltime la o etapa.

 1. Este necesara vibrarea betonului

La o inaltime normala a unei constructii prin caracteristicile elementelor si consistenta betonului, acesta trebuie sa se aseze singur. Prin baterea peretelui cu o bucata de lemn se poate afla daca au ramas goluri.

In cazul unor goluri cu ajutorul unei bucati de lemn se bate peretele pana la umplerea golului, daca nu merge atunci este nevoie de vibrarea lui cu un vibrator cu diametru mic.

 1. De ce trebuie sa tinem cont dupa betonarea peretilor

Imediat dupa betonare este necesara controlarea rapida si corectarea deficientelor aparute atata timp cat betonul este moale, se va face controlul gaurilor, a tevilor, a verticalitatii perfecte a peretilor.

Pana la intarirea betonului mai sunt posibile modificari. Peretii care au fost murdariti de beton se curata sau spala imediat dupa turnare cu un furtun cu apa.

 1. Cand pot fi demontati tensorii ?

Dupa ce peretele Argisol este intarit in circa 12-18 ore de la betonare, se pot dezasambla tensorii de fixare.

Tensorii vor fi curatati, unsi cu ulei, impachetati perechi in vederea depozitarii corespunzatoare a acestora.

 1. Cum se monteaza geamurile ?

In general geamurile se monteaza pe mijlocul grosimii peretelui pentru a evita producerea puntilor termice.

Prin punti termice intelegem existenta unor elemente de constructie care datorita conductibilitatii termice mai mari permit trecerea mai rapida a caldurii, decat elementele de constructie invecinate, aceasta insemnand ca prin aceste locuri se emana mai multa caldura in exterior.

Se recomanda fixarea in beton a acestora si folosirea spumei de polistiren.

 1. Cum se monteaza usile si buiandrugii ?

Inainte se stabileste lungimea buiandrugilor de care avem nevoie ca si in cazul ferestelor, adica insumand deschiderea usii la care se adauga o latime de 7,5 pana la 12,5 cm, adica de 3 pana la 5 alveole (distanta intre alveole este de 2,5 cm). Surplusul din elementele de buiandrug care se taie se pot refolosi la alt buiandrug.

Dupa asamblarea elementelor de buiandrug, acestea se proptesc cu ajutorul unor popi de sustinere. Betonarea acestora facandu-se ca si in cazul ferestrelor, pornind din punctul de sprijin al buiandrugului.

In calculul de rezistenta a buiandrugului se va tine cont de dimensiunile acestuia, care sunt in sectiune de 13,3 cm latime x 19 cm inaltime.

In cazul in care nu se justifica turnarea buiandrugului acesta se calculeaza si se asambleaza asa cum am mentionat mai sus. In acest caz cofragul se poate umple cu elemente de polistiren debitat la dimensinea buiandrugului lipite intre ele. In acest caz placa preia toate sarcinile buiandrugului.

Dupa betonare si intarire, buiandrugul din polistiren se poate debita obtinand astfel deschiderea pana la tavan sau poate sa ramana aplicand peste el stratul de finisaj.

 1. Cum se fixeaza jaluzelele ?

Sistemele germane cu carcasa gata executata la dimensiunea de 24 cm se pot instala in acest sistem fara alte modificari.

In cazul in care se monteaza casete gata forrnate, tavanul va trebui sa preia rezistenta statica a buiandrugului. In cazul in care tavanul nu poate prelua rezistenta statica atunci este necesara turnarea buiandrugului peste caseta.

 1. Cum se executa elementele de inchidere a tavanului ?

Argisol executa elemente speciale de inchidere tavan, acestea se aplica dupa umplerea cu beton a peretilor pe exterior.

Pentru a impiedica ruperea elementelor de inchidere tavan, ultimul rand de elemente normale din zidurile exterioare se umple cu beton circa 5-10 cm, apoi se aplica elementele de tavan, in care se introduc in canalele 3 si 4 (pentru beton) armatura de circa 40 cm lungime cu diamentrul de circa 8 sau 10 cm.

La executia balcoanelor, teraselor, scarilor nu este necesara punerea elementelor de tavan.

Pentru ca betonul se intareste relativ repede, indicam pregatirea elementelor de armare si fixare a elementelor de inchidere tavan inainte de betonare.

Imediat dupa turnare este necesara curatarea elementelor de imbinare prin spalare. Daca acestea au fost protejate cu banda de protectie, dupa betonare acestea se indeparteaza pentru a putea monta elementele de inchidere tavan.

La colturile casei, elementele de tavan se taie la 45 pentru a evita puntile termice. Se recomanda de asemenea lipirea colturilor cu spuma pentru a obtine o mai buna stabilitate la betonare.

Se recomanda taierea acestor elemente cu firezul, pe marcajele existente, pe partea superioara a elementelor incepand de sus in jos.

Odata fixate se poate face umplerea cu beton lichid a golurilor elemetelor de tavan.

 1. Cum se obtine rezistenta tavanului ?

Rezistenta tavanului se obtine prin calcul individual de rezistenta, executat de catre inginerul de rezistenta.

 1. Ce trebuie facut pentru a nivela tavanul ?

Imediat dupa turnarea betonului, este necesar sa se faca o nivelare a tavanului cu ajutorul unui dreptar, pentru a obtine planeitatea acestuia. Diferenta care ramane in urma turnarii tavanului la o anumita grosime se poate taia din cofraje.

 1. Este necesar la un etaj despartitor aplicarea stratului de guma sau pluta ?

Se poate recomanda pentru blocuri, incepand cu al doilea nivel sub peretii despartitori interiori sa se aseaze o banda cauciucata sau de pluta care sa anihileze eventualele vibratii care pot sa apara.

 1. Cum se fac peretii inclinati la acoperis ?

Elementele se monteaza pana la final, dupa care se completeaza cu placi individuale, se monteaza apoi elementele de terminare si in final se pot taia la inclinatia data de acoperis. Folosirea elementelor de terminatie confera avantajul ca betonul nu se scurge.

 1. Cum se monteaza instalatiile in peretii Argisol ?

Instalatiile de apa, curent si incalzire se pot executa dupa ridicarea peretilor in afara, sau in interior, sau inclusiv in peretele din beton, inainte de a se turna peretii.

 1. Cum putem adapta alt tip de pereti interiori la cei de Argisol ?

Pentru a imbina un perete de alt tip cu un perete Argisol este necesar sa decupam complet pana la beton izolatia de polistiren. Legatura intre cele doua ziduri se va face cu ajutorul unor platbenzi speciale care se introduce intre elementele Argisol, inainte de betonare. Se recomanda ca lipirea peretilor sa se faca cu mortar pentru evitarea rezonantei.

Peretii de sustiere din interior se recomanda sa fie facuti din Argisol.

Pentru peretii de sustinere interiori se folosesc elementii T cu ajutorul carora ne putem lega de peretii exteriori, acestia asigurand rezistenta necesara, rezistenta la incendii si izolatia fonica necesara.

 1. Pentru ce se recomanda folosirea elementelor de colt rotund ?

Aceste elemente se recomanda pentru a obtine orice forma de vinclu care se adapteza la orice partiu.

Elementele sunt prevazute cu numerotare adecvata pentru a putea fi taiate la unghiul dorit.

Se recomanda pentru toate zidurile cu colturile in 0-90 cu exceptia celui de 45 , care exista deja. Sunt elemente de stanga si dreapta.

 1. Putem cu Argisol sa executam pereti rotunzi ?

Exista elemente speciale pentru rotunjimi cu balama, datorita carora se pot executa pereti cu raza de la 70 cm pana la drept.

Pe podea se deseneaza profilul tinandu-se cont ca distantele la interior intre deschideri sa fie identice.

Icurile de completare sunt livrate impreuna cu elementele speciale cu balama. Acestea trebuie incercate in golurile care se potrivesc la interior si exterior. Se citesc pe partea superioara a lor, unde sunt marcate si se debiteza pe dimensiunea marcajului mentinandu-se cu partea marcata de litere in sus, apoi se monteaza impingandu-le usor in deschidere.

Pentru distante intre elementi (mai mare decat icul) se poate adauga ic langa ic pana se acopera integral golul.

Pentru a face legatura cu elementele normale, acestea se taie decalat in a doua si a saptea alveola, in peretele exterior, iar la peretele interior in prima si a sasea, acestea asigurand o legatura de 12,5 cm, cu pereti drepti.

 1. Cum se izoleaza peretii la pivnita ?

Acestia se izoleaza ca si la metoda de constructii conventionala, se izoleza cu bitum la rece sau folie termoizolanta.

 1. Poate fi Argisol folosit pentru constructia de piscine si bazine ?

Da. Argisol permite efectuarea acestor constructii, datorita faptului ca materialul Argisol nu permite pierderea nici macar a energiei solare acumulate de apa din bazin.

Pentru evitarea pierderii de apa este recomandata aplicarea unei folii sau plase pe care se aplica dupa aceea gresia si faianta. Izolatia pe exterior se executa cu bitum la rece.

 1. Cum putem repara eventualele defecte de material, sparturi ?

(care au aparut in cofraje in momentul montarii lor)

Acestea se pot repara cu spuma de polistiren, lipind bucati (resturi de material) in golurile aparute sau in eventualele rupturi. Daca este mai mare gaura se decupeaza, se face model dupa gaura, din acelasi material, care se lipeste cu spuma.

 1. Cum se face tencuiala ?

Pe partea exterioara se folosesc tencuieli indicate sau specifice polistirenului sau altor sisteme de izolare.

Pe interior se poate folosi tencuiala din gips normal dupa normele DIN (acestea sunt de cca. 10 mm).

Se va tine cont ca inainte de tencuiala, sa se curete bine peretii de praf sau impuritati, cu ajutorul unei maturi.

Exista metoda de curatare cu masina cu abur sau cu spritul cu apa si perie de radacina.

 1. Ce posibilitati de prindere in perete ne ofera Argisol ?

Pentru aceasta Argisol recomanda diblurile speciale din productia proprie, care pot asigura o rezistenta pana la 25 kg / diblu, recomandat la rafturi, tablouri etc, pentru obiecte mai grele se lucreaza cu dibluri de 120 care ajung pana in beton.

ARGUMENTE PENTRU A CONSTRUI INTELIGENT CU ARGISOLŪ

Proiectare creativa a partiurilor (planurilor).

Construi-ti pana la o inaltime de 22 m (8 etaje).

Construi-ti eficient, creativ si rapid.

Potential enorm de a economisi construind in regie proprie.

Climat interior placut indiferent de anotimp.

Constructii cu consum de energie redus.

30 de ani experienta cu cofraje.

Construi-ti si iarna.

Specialistii ARGISOLŪ, va stau la dispozitie. Ei vor indruma constructorul d-vs. pe santier si in mai putin de ― zi, este convins fiecare de modul usor si practic de a construi.

k - Valoarea coeficientului termic la constructia peretilor fara izolatie termica, din materiale conventionale

Tabelele ne arata conductivitatea termica de calcul R la grosimea peretilor de 24 cm, 30 cm, 36,5 cm, cu tencuiala si mortar de zidarie individualizat pentru fiecare material de constructie in parte (se refera la materiale de constructie din Germania).

Perete ARGISOL de 25 cm, = 0,036 W/mK, k=0,254 W/mēK

Materiale de constructie (Germania)

Densiatate

Kg / dmģ

Conductivitate termica de calcul

(W / m K)

Coeficient de transfer termic

24 cm

30 cm

36,5 cm

Grosime pentru zidarie k

(W / mē K)

BISOTHERM-Vollblocke SW-Plus, Besch.W09/84

BISOTHERM-Vollblocke SW-Plus, Besch.W09/84

BISOTHERM-Vollblocke SW-Plus, Besch.W09/84

BISOTHERM-Vollblocke SW-Plus, Besch.W09/84

BISOTHERM-Mauerblocke, Besch. W 09/84

Yton-Planblock, 0,4 Zul. 17.1-1250

Yton-Planblock, Zul. 17.1-1250

Yton-Planblock, Zul. 17.1-1250

Yton-Planblock, Zul. 17.1-1250

Yton-Planblock, Zul. 17.1-1250

Vollblocke S-W aus Bims, DIN 18152/4108

Vollblocke S-W aus Bims, DIN 18152/4108

Vollblocke S-W aus Bims, DIN 18152/4108

Vollblocke S-W aus Bims, DIN 18152/4108

Vollblocke S-W aus Blahton, DIN 18152/4108

Vollblocke S-W aus Blahton, DIN 18152/4108

Vollblocke S-W aus Blahton, DIN 18152/4108

Vollblocke S-W aus Blahton, DIN 18152/4108

Gasbeton-Block DIN 4165

Gasbeton-Block DIN 4165

Gasbeton-Block DIN 4165

Deisendorfer Klimaton Leichthochlochziegel, Zul. 17.1-286

Pumix-Leichtbausteine aus Leichtbeton, Zul.

Pumix-Leichtbausteine aus Leichtbeton, Zul.

Pumix-Leichtbausteine aus Leichtbeton, Zul.

Thermopor - Leicht - HLz, Zul.17.1-282

Pori-Klimaton SB, Besch. W 14/83

KLB-Klimaleichtblock, Zul. 17.1-184

KLB-Klimaleichtblock, Zul. 17.1-184

Liapor-Vollwarme Block, Zul. 17.1-168

Liapor-Vollwarme Block, Zul. 17.1-168

Liapor-Systemblock, Zul.17.1-205

Poroton - HLz, Zul. 17.1-248

Poroton - HLz, Zul. 17.1-248

Poroton - Plan - HLz, Zul. 17.1-261

Poroton - Plan - HLz, Zul. 17.1-261

Leicht-HLz 4,6 und 12, DIN 105, Typ W₁ R 0,09

Leicht-HLz 4,6 und 12, DIN 105, Typ W₁ mit LM R 0,09

Materiale de constructie (Germania)

Densiatate

Kg / dmģ

Conductivitate termica de calcul

(W / m K)

Coeficient de transfer termic

24 cm

30 cm

36,5 cm

Grosime pentru zidarie k

(W / mē K)

Leicht-HLz 4,6 und 12, DIN 105, Typ A und B mit LM R 0,09

Leicht-HLz 4,6 und 12, DIN 105, Typ A und B mit LM R 0,09

Ansbacher - Klimaton - Ziegel, Zul. 17.1-287

Leichtziegel Thermopor 60, Besch. W 17/82

Unipor - Leicht - HLz, Zul. 17.1-276

Hohlblocksteine aus Leichtbeton DIN 18151 3-K-Steine

Hohlblocksteine aus Leichtbeton DIN 18151 3-K-Steine

Hohlblocksteine aus Leichtbeton DIN 18151 3-K-Steine

Hohlblocksteine aus Leichtbeton DIN 18151 3-K-Steine

Hohlblocksteine aus Leichtbeton DIN 18151 4-K-Steine

Hohlblocksteine aus Leichtbeton DIN 18151 4-K-Steine

Hohlblocksteine aus Leichtbeton DIN 18151 4-K-Steine

Hohlblocksteine aus Leichtbeton DIN 18151 4-K-Steine

Vollblocke aus Leichtbeton DIN 18152

Vollblocke aus Leichtbeton DIN 18152

Vollblocke aus Leichtbeton DIN 18152

Vollblocke aus Leichtbeton DIN 18152

Leichthochlochziegel DIN 105 Teil 2 Typ W₁

Leichthochlochziegel DIN 105 Teil 2 Typ W₁

Leichthochlochziegel DIN 105 Teil 2 Typ A und B

Leichthochlochziegel DIN 105 Teil 2 Typ A und B

Vollsteine (V) aus Leichtbeton DIN 18152

Vollsteine (V) aus Leichtbeton DIN 18152

Vollsteine (V) aus Leichtbeton DIN 18152

Vollsteine (V) aus Leichtbeton DIN 18152

Isobims-Hbl aus Leichtbeton, Zul. 17.1-262

Isobims-Hbl aus Leichtbeton, Zul. 17.1-262

Lochsteine aus Leichtbeton DIN 18149

Lochsteine aus Leichtbeton DIN 18149

Lochsteine aus Leichtbeton DIN 18149

Kalk-Silikat-Leichtsteine Yali, Zul. 17.1-163+Besch. W 3/83

Diatherm Z-Leicht-HLz, Zul. 17.1-289

Diatherm Z-Leicht-HLz, Zul. 17.1-289

Kalksand-Blocksteine aus Fluasint, Besch. W 6/80

Ytong - Planblocke D = 25 cm

Comportarea la inghet

al elementelor ARGISOLŪ de perete

Exterior    Interior

+ 20°

 6,2 cm 14 cm 4,8 cm


25 cm

Descrierea elementului Argisol normal 100 x 25 x 25 cm

Grosimile diferite ale suprafetei elementilor de pereti exteriori si interiori conduc la o foarte buna adaptare psihica a constructiei.

Prin partea interioara in forma de coada de randunica, betonul face priza perfecta cu placile.

Alveolele (nodurile) plasate la o distanta egala de 2,5 cm fac perfecta asezarea elementilor fara goluri (sistem lego).

Coastele despartitoare, permit etansarea perfecta si totodata impiedica scurgerea laptelui de ciment si prin aceasta elimina pericolul producerii in timp a unor goluri de pierderi de caldura.

Santurile permit o simpla debitare a elementelor de constructie.

Elementii se pot inchide sau desparti dupa dorinta si necesitate.

Opritoare de distanta pentru fierul beton.

Scheletul de zinc din interior este adanc fixat in elementul de polistiren.

Tipuri de elemente Argisol

Element normal 100 x 25 x 25 cm

Element de timpane 100 x 25 x 25 cm

Terminatii (element de capat) 14 x 25 cm

Elemente de reglare a diferentelor de inaltime (de completare) 50 x 5 x 5 cm

Buiandrug 75 x 25 x 25 cm

Element inchidere tavan (de centura) 75 x 10 x 20 cm

Element cu balama 30 x 25 x 25 cm

Element de colt unghiular 45° 50 x 25 x 25 cm exterior

Element de colt 90° 60 x 35 x 25 cm

Element de colt rotund 60 x 35 x 25 cm

Placi completare timpane acoperis - exterior 100 x 6,2 x 25 cm

- interior 100 x 4,8 x 25 cm

T - Element - 50 x 62,5 x 25 cm scurt

- 100 x 37,5 x 25 cm lung

Placi separate de polistiren 100 x 75 x cm diferite grosimi

Eurorip element pentru tavan 60 x 60 x 19 cm

Dibluri Argisol pentru greutati de pana la 25 kg / diblu

Dimensiuni:

Lungime x Latime x Inaltime

(reprezentate in cm)

DATE TEHNICE PERETI ARGISOLŪ

 • Grosime zid

- 25 cm netencuit

 • Greutatea zidului

- 380 kg / mē tencuit pe ambele parti, 350 kg / mē netencuit

 • Cantitatea de beton

- 135 l / mē (0,135 mģ / mē) suprafata de zid. Beton B 250 de consistenta obisnuita, cu granulat de ø 0-16, ideal de ø 8.

 • Material

- Spuma solida de polistiren extrudat EPS, greu inflamabil (cifra de calcul pentru incendii V.1. conform constatarii si regulamentelor BVD Zürich, cu o densitate de 30 kg / mģ, cu schelet metalic incorporat din tabla zincata de format special.

 • Greutatea elementelor

- Element normal; 1 m lungime, 25 cm inaltime, 25 cm latime, cca. 1.300 g.

 • Coeficient de permeabilitate termica

- k = 0,25 kw / mēk

 • Valoare inmagazinare caldura
- W = 160 kj / mēk
 • Timp de racire

- Z = 145 h

 • Izolatie fonica

- Material atestat EMPA Dübendorf Rīw = 49 dB

 • Defazaj

- η = 9 h

 • Comportarea la incendii

- Aprobat pana la inaltimea maxima de 22 m (8 etaje), clasificare F 90, acordata de catre Institutul de control Braunschweig.

 • Valoare de dilatare

- 0,20 mm / m intre vara si iarna

 • Formarea condensului:

- La    +20°C interior si - 10°C exterior, in conditia unei umiditati de 93%.

 • Condens

- Nu face condens, calculatii la +20°C / 50% umiditate relativa in interior, - 10°C / 80% umiditate relativa in exterior.

 • Rezistenta la difuzare:

. s = 14 m.

 • Comportarea la cutremur:

- Scala 10 Richter

LICENTIAT DISTRIBUTIE EXECUTIE ARGISOLŪ BRASOV

500008 BRASOV, str. MATEI BASARAB, nr. 12

Tel./Fax: 0268 - 414 633 / 414 357

MOBIL 0745 021 906

ARGISOLŪ - Eurorip - Cofraj pierdut din spuma de polistiren extrudat

Cel mai simplu montaj din lume !

Cofraje pierdute pentru tavane, din spuma de polistiren extrudat, livrate pe dimensiuni la comanda, stabilizate prin grinzi duble T din otel.

Montaj manual, usor, fara macara si fara cofrare.

Cofrag pierdut confom DIN 1045

Armarea tavanului se obtine prin calcul individual executat de inginerul de rezistenta.

Suprafata de interior a planseelor se tencuieste si sau gletuieste normal. Pe mijlocul fiecarui element puteti introduce o sipca de lemn in cazul in care preconizati aplicarea de tavane false, sau pentru montarea usoara a candelabrelor etc.

 

ARGISOLŪ - Eurorip - Elemente pentru tavane, pot fi folosite la orice tip de constructie, indiferent unde doriti sa construiti ieftin, drept, termic si eficient.

De exemplu: constructii noi, civile sau industriale, renovari generale, blocuri, hale, scoli, fabrici, birouri, spitale sau case, economisind timp si bani .

Cu ARGISOLŪ - Eurorip - Elemente pentru tavane, dispare izolarea termica suplimentara la acoperisuri plane, tavane sau la pardoseli.

 

Dupa cum vedeti cel mai rapid tavan de montat. Cca. 1 minut / mē (2 persoane).

(Din punct de vedere al rezistentei, ne referim la Argisol-Eurorip-Elemente de tavan, reprezentand un cofrag pierdut conform normativului DIN 1045)

 • Latimea elementelor:

- 60 cm

 • Inaltimea elementelor:

- 19 cm (fara beton)

 • Lungimea elementelor:

- se livreaza la lungimea comandata conform planului. Lungime standard pana la 6 m. Peste 6 m, comanda speciala posibila.

 • Distanta pana la aplicare armatura:

- 20 cm

 • Distanta armare intre elemente:

- 15 cm

 • Greutate:

- cca. 4,8 kg / ml

 • Material elemente:

- Spuma de polistiren extrudat, greu inflamabil, la o densitate de 22 kg / mģ

 • Material grinda T dubla:
- Otel ST 52    d = 1 mm
 • Rezistenta de incarcare in timpul montatului, (inclusiv 6 cm beton + greutate om):

- Maximum 3,00 m

 • Necesar beton la 6 cm grosime

- 95 l / mē = (0,095 mģ / mē)

 • Tip de beton:

- Beton B 250 de consistenta obisnuita, cu granulat de ø 0-16, ideal de ø 8.

 • Armatura necesara:

Orizontala si verticala:

Plasa de armare:

- BST 420 / 500

- BSTG 500 / 500

 • Grosimea placii de beton:

- 6 cm standard, sau conform calculelor de rezistenta necesare.

 • Comportarea la incendii:

- Normativ DIN 4102

 • Izolatie fonica:

- Normativ DIN 4109

 • Izolatie termica:

- Normativ DIN 4108

Ce va oferim

Executie de case la cheie, indiferent de tipul de partiu.

Calcule de rezistenta executate prin colaborare cu ingineri de rezistenta.

Executarea planului de montare a tavanelor conform suprafetei din proiect cu numerotare.

Elemente de tavan 'Eurorip' cofraje pierdute din spuma de polistiren extrudat, cu grinda - T - dubla din otel avand rol de punte de legatura intre elemente.

Calculatia necesarului de beton, executat de specialisti Argisol.

METODA DE CALCUL AL ELEMENTELOR ARGISOL

CALCULUL ELEMENTELOR NORMALE

Dimensiune: 100 x 25 x 25 (cm)

Pentru a obtine cantitatea necesara de elemente normale trebuie calculata suprafata completa in mē a zidurilor. Se calculeaza suprafata totala a peretilor exteriori fara sa extragem golurile calculand pe inaltimea unei caramizi de Argisol de 25 cm.

Diferentele de inaltime intre 5 - 20 cm vor fi complectate cu elemente de reglare a diferentelor. De exemplu la o inaltime a peretilor de 2,60 cm se calculeaza elemente normale pana la inaltimea de 2,50 m (multiplu de 25 cm), la care se completeaza diferenta de 10 cm cu elemente de reglare a diferentelor.

Dupa ce s-a aflat suprafata totala incluzand peretii exteriori si interiori se trece la faza de scoatere a golurilor (geamuri, usi) dupa care urmeaza scoaterea elementelor speciale (elemente unghiulare 45 , elemente T, elemente colt rotund, buiandrugi).

CALCULUL ELEMENTELOR DE COLT; UNGHIULARE 45 ; T

Dimensiuni:

Element colt 60 x 35 x 25 cm

Element unghiular: 50 x 25 x 25 cm

Element T: 50 x 62,5 x 25 cm

100 x 37,5 x 25 cm

Pentru calculatia acestor elemente mai intai se depisteaza punctele cu elemente speciale. Se calculeaza apoi dimensiunile de lungime (inaltimea) se inmulteste cu 4 (cantitatea de elemente pe ml.) apoi se imparte la 2 (pentru ca aceste elemente se comanda pereche (stanga - dreapta).

Exemplu:

Planul unei case patrate (4 colturi) la o inaltime de 2,75 m are in total 11 ml de colturi (4 x 2,75) acestea dau o suma de 22 elemente perechi adica: (11 ml x 4 elem. /ml : 2 pereche = 22 perechi)

La fel se calculeaza dupa plan suma punctelor unghiulare si a punctelor T. Deoarece aceste elemente sunt speciale trebuie sa tinem cont de suprafetele elementelor speciale care trebuie scazute din elementele normale.

Suprafetele sunt date pe pereche de elemente.

Elemente de colt / pereche = 0,475 mē

Elemente unghiulare / pereche = 0,375 mē

Elemente T / pereche = 0,5 mē

Elemente de colt rotund / pereche = 0,475 mē

CALCULUL BUIANDRUGILOR

Dimensiune: (75 x 25 x 25)

Pentru a calcula buiandrugii, se calculeaza cu simplitate toate deschiderile (usi, geamuri), adaugand 0,20 m in plus la fiecare deschidere, apoi se imparte lungimea totala obtinuta la 0,75 (ce reprezinta lungimea unui buiandrug) rezultand astfel numarul de bucati de buiandrugi.

Se va tine cont ca din suprafata de perete construit din elemente normale, se vor scadea elementele de buiandrugi.

Exemplu: Din 62 buiandrugi rezulta o suprafata de 11,63 mē, adica: 62 x 0,75 lungime x 0,25 inaltime = 11,63 mē.

CALCULUL TERMINATIILOR

Dimensiune: 14 x 25 cm

Pentru a calcula terminatiile se tine cont de toate golurile existente (geamuri, usi, deschideri libere, pereti liberi la capete). Pentru fiecare metru linear fiind necesare 4 bucati de terminatii. Pentru a obtine bucatile totale se socoteste lungimea totala in metru linear si se multiplica cu 4 (50 ml x 4 buc/ ml) = 200 buc.

CALCULATIA ELEMENTELOR DE REGLARE A DIFERENTELOR

Dimensiune: 50 x 5 x 5 cm

Sunt necesare pentru a completa diferentele rezultate din inaltimea tavanului, o bucata de element are 50 cm lungime si 5 cm inaltime. Pentru un metru linear este nevoie de 4 bucati adica 2 int. si 2 ext.

Exemplu:

Diferenta de 5 cm necesita 4 buc pentru 1 ml

Diferenta de 10 cm necesita 8 buc pentru 1 ml

Diferenta de 15 cm necesita 12 buc pentru 1 ml

Diferenta de 20 cm necesita 16 buc pentru 1 ml

Pentru a afla suma totala a elementelor de reglare se efectueaza suma metrilor lineari inmultita cu diferenta de inaltime multiplicata.

Exemplu:

La o suprafata de 44 ml perete, cu o inaltime de 2,65 m sunt necesare 528 elemente de reglare.

2,65 m - 2,5 m = 0, 15 m T la diferenta de 15 cm 12 buc. x 44 ml = 528 buc.

CALCULUL ELEMENTELOR DE INCHIDERE TAVAN

Dimensiuni: 75 x 10 x 20 cm

Pentru a afla elementele trebuie sa facem calculul perimetrului tavanului din care se scade perimetrul balconului (lungimea balconului care intersecteaza tavanul) rezultand valoarea in ml la care este necesara calculatia (se scot toate elementele care ies in perimetrul exterior al tavanului; terasa, scari, etc); acest perimetru rezultat se imparte la 0,75 (reprezentand lungimea elementului de inchidere tavan)

Exemplu

La 44 ml (peretele exterior) si 3 ml latime balcon sunt necesare 45 buc. elemente inchidere tavan.

44 ml - 3 ml = 41: 0,75 = 54,67 buc., se rotunjeste la 55 buc.

CALCULATIA ELEMENTELOR DE COMPLETARE TIMPANE ACOPERIS

Dimensiuni: 100 x 4,8 x 25 cm interior

100 x 6,2 x 25 cm exterior

Acestea se folosesc pentru inclinatia acoperisului, o placa are dimensiunea de 1 ml, ea putand fi taiata in doua si folosita pe cealalta parte a inclinatiei acoperisului.

Pentru obtinerea lor se calculeaza inaltimea triunghiului acoperisului si se inmulteste cu 4 (pentru fiecare ml sunt necesare patru perechi de placi individuale avand doua grosimi diferite pentru int. si ext.)

Exemplu:

O casa a carui acoperis care se aseaza pe pereti cu inaltime de 1 m si cu o inaltime la varful acoperisului de 5 m sunt necesare 32 perechi placi.

5 m - 1 m = 4 m x 4 = 16 perechi x 2 (deschideri) = 32 per.

Placile individuale se pot folosi de asemenea la izolarea directa a acoperisurilor pentru a folosi spatiul integral construit.

ELEMENTE CU BALAMA

Dimensiune: 30 x 25 x 25 cm

Pentru a obtine pereti rotunzi (bazine, turnuri, in toate marimile) se calculeaza suprafata peretelui curb la exterior dupa care se scot toate golurile din constructia peretelui si se multiplica cu 16, obtinandu-se numarul de elemente.

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate