Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
» Privire de ansamblu asupra domeniului „Domotica”


Privire de ansamblu asupra domeniului „Domotica”
Privire de ansamblu asupra domeniului „Domotica”

- exemple de folosire a sistemelor electronice destinate locuintelor

- prezinti conceptul de casa inteligenta

Aplicatii :

persoanele cu disabilitati

reglarea consumului de energie electrica
comandarea de la distanta a sistemelor din casa

Concepul de “domotica” a evoluat considerabil in ultimele doua decenii, in principal din cauza schimbailor rapide in tehnologie ce au dus la o modificare a nevoilor consumatorilor si implicit la necesitatea gasirii unor solutii noi din partea producatorilor de echipamente destinate “caselor inteligente”.

In anii ‘80 “viziunea de dezvoltare pe care cei mai multi dintre comercianti o impartaseau , si care a rezistat intr-adevar pentru mult timp, era cea a unei case caracterizata printr-o retea de acces, un gateway si o singura retea interna.”[1] Fig.1

Fig. 1

Modul acesta de abordare era justificat de un numar de factori: in primul rand, progresul in crearea de standarde pentru “magistralele de case”. In al doilea rand numarul mare de companii, care lucrand singure sau in aliante, erau gata sa instaleze astfel de gateways.

Dupa cum stim, integrarea produselor si serviciilor in mediul locuintelor nu a decurs dupa asteptari. Motivele tin de mai multe aspecte:

tehnologia a contiunat sa se dezvolte intr-un ritm accentuat, fiind marcata de neologisme precum: “Internet”, “multimedia”, “autostrazi informationale”, “banda larga”, etc. Noi idei apar incontinuu, surclasnd vechile idei si avand ca rezultat o lipsa permanenta de actiune, pentru ca toata lumea asteapta ca tehnologia sa se maturizeze;

cerintele din puctul de vedere al complexitatii afacerii au fost mult mai mari decat se astepta lumea in general, ceea ce a determinat o migrare a firmelor spre domenii de activitate mai facile;

cel mai important motiv este diversificarea majora a sistemelor ce au legaturi cu IT, in ultimii 20 de ani. In prezent este de asteptat ca o casa moderna sa aiba: un numar de aparate TV, sisteme audio, calculatoare, sisteme de alarma, sisteme controlate de la distanta, telefoane (fixe si mobile), PDA-uri, sisteme de management al energiei, etc.

Pe langa aceasta, dezvoltarea tehnologiilor de comunicatii „fara-fir”, ieftine si sigure, a determinat o crestere a serviciilor din interiorul casei: conexiuni de banda larga impartite, semnale audio-video distribuite in interiorul casei, dispozitive controlate de la distanta.

Avand in vedere motivele enuntate anterior, in prezent, realitatea integrarii produselor si serviciilor pentru case, este ilustrata mai bine in figura 2. Complexitatea mediului este crescuta de coexistenta a numeroase gateways (modemuri ADSL, de cablu sau satelit, sisteme de transmisie pentru alarme, sisteme de management al energiei de diferite complexitati, etc) care determina aparitia mai multor retele in interiorul casei, ceea ce duce la necesitatea gandirii unor solutii pentru probemele de interoperabilitate si compatibilitate a retelelor.

Fig. 2

La ora actuala conceptul de domotics cuprinde aplicatii precum: controlul luminii si al temperaturii, al accesului, sistemelor de securitate si supraveghere, sistemelor multimedia, udarea automata a plantelor de apartament si hranirea animalelor de casa,etc. Un aspect foarte important al domotici este cel de ergonomicitate. Avand in vedere interactiunea permanenta dintre diferitele sisteme si utilizatori, modalitatile de control trebuie sa fie cat mai explicite (bazate pe imagini) si usor de invatat.

O „casa inteligenta” trebuie sa poata „simti” prezenta unei persoane, modifica nivelul iluminarii , da drumul la muzica, porni televizorul, in functie de preferintele acesteia, ziua saptamanii, momentul zilei. Alte sarcini ale casei pot include setarea aerului conditionat pe „consum economic” cand nu este nimeni acasa si revenirea la o setare normala inainte de venirea ocupantilor acasa. Sistemele mai sofisticate pot mentine evindenta unor poduse (diferite obiecte) cu ajutorul tehnologiei RFID (tehnologie ce permite identificarea obiectelor cu ajutorul unor transpodere radio) si pregati o lista de cumparaturi si poate chiar comanda in mod automat cele necesare. Un aspect important este cel al sigurantei, un exemplu fiind momentul in care casa detecteaza un incendiu, anunta pompierii si aprinde si stinge luminile pentru a atrage atentia locatarilor.

Elementele componente ale unui sistem domotic sunt:

controleresenzori

sisteme de actionare

Din punct de vedere al localizarii „inteligentei” intr-un sistem domotic exista doua tipuri de sisteme :

centralizate

descentralizate

mixte

In sistemele centralizate exista un controler ce primeste informatii de la diferitii senzori, le proceseaza si transmite rezultatele la elementele de executie, pentru executarea actiunii necesare.

In sistemele descentralitzate puterea de decizie este distribuita in toate modulele, ce sunt si senzori si sisteme de executie. Legatura dintre dispozitive este realizata de obicei prin magistrale de date.

Sistemele mixte sunt cele in care exista cateva dipozitive capabile de achizitionarea si procesarea informatiei de la mai multi senzori si sa o retransmita restului de dispozitive prezente in casa.

Interconectarea dispozitivelor se face prin :

fire

xDSL

fibra optica

cablu coaxial sau torsadat

liniile de curent

fara fir

radio frecventa

Wi-Fi

GPRS sau UMTS

bluetooth

infrarosu
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate