Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
Plafoane suspendate din gips-carton pe structura metalica


Plafoane suspendate din gips-carton pe structura metalica


Plafoane suspendate din gips-carton pe structura metalica simpla

Se folosesc profile la interaxe de 40, 50 sau 60 cm pozitionate pornind de la o distanta maxima de la perete de 10 cm in absenta ghidajului perimetral, cu o interaxa a elementelor de suspensie de 125/150 cm. Placile cu margini subtiate (BA) se insurubeaza in sens perpendicular pe cel al structurii metalice asezate simetric, cu suruburi la fiecare circa 30 cm.

Plafoane suspendate din gips-carton pe structura metalica dubla

Sistemul garanteaza o rigiditate mai mare a structurii portante a plafonului. Este prin urmare indicat pentru deschideri ample sau in cazuri de solicitari speciale. Interaxa intre elementele de suspensie creste fata de sistemul precedent, la 90/150 cm. Modalitatile de montare a placilor (perpendiculara pe structura, placi asezate simetric etc.) sunt aceleasi ca la sistemul precedent. Scheletul primar (cel sustinut direct de elemente de suspensie) si secundar (cel pe care se insurubeaza placile de gipscarton) creeaza doua retele ortogonale suprapuse si legate cu elemente speciale de incrucisare, 'racorduri de imbinare'.Plafoane suspendate din gips-carton pe structura metalica dubla 2PLUS

Sistemul PREGYMETAL 2 PLUS pentru suprafete mari, permite diminuarea punctelor de montare a suspensiilor in cazul ambientelor de dimensiuni considerabile (sali de cinema, centre comerciale, auditorii, edificii industriale, etc). Interaxa maxima utilizabila este de 330 cm in cazul aplicarii unei placi cu grosimea de 13 mm.

Sistemul PREGYPAN 2 PLUS este constituit din:

ghidajul 2PLUS instalat pe cant
racord imbinare 2PLUS, pus calare pe ghidajul 2PLUS pe care se aplica profilele secundare
profile S47 sau S55 pe care se insurubeaza placile
elementele de suspensie plate SC50, inserate in ghidajul 2PLUS, pe care se insurubeaza barele filetate cu diametrul de 6 mm, pentru fixarea in planseu cu ajutorul unor dibluri potrivite

Plafoane casetate

Plafonul casetat este constituit dintr-un schelet metalic format din profile 'T' din otel zincat cu fata de aluminiu colorat, pe care sunt asezate placile. Placile sunt, prin urmare usor de pozitionat si de deplasat pentru eventuale inspectii. Acest sistem de placi este sustinut de un complex de elemente de suspensie fixat pe tavan.

Modularea obisnuita pentru plafoane casetate este de 600x600 mm.

Integrarea instalatiilor

E cat se poate de oportun ca proiectarea tavanului fals sa fie corelata cu cea a instalatiei, determinand pozitia diferitelor axe de distributie a diferitelor utilitati instalate, a pozitiilor, suprapozitiilor, integrandu-le cu pozitiile modulare ale eventualelor membrane acustice ale peretilor mobili, cu punctele de accesibilitate / inspectie etc.; totul intr-o optica a posibilelor expansiuni si modificari.

Plafonul fals nu se configureaza ca un simplu element de ascundere al instalatiilor, ci joaca un rol de baza in proiectarea intregului sistem al instalatiei.

Rosturi de dilatatie

In prezenta rosturilor structurale ale cladirii, cand plafonul fals s-ar afla fixat pe suporturi diverse, cu importante miscari reciproce sau pe suporturi evident elastice care pot avea sageti importante, e oportun sa se realizeze rosturi de dilatare.

In prezenta rosturilor structurale ale cladirii, cand plafonul fals s-ar afla fixat pe suporturi diverse, cu importante miscari reciproce sau pe suporturi evident elastice care pot avea sageti importante, e oportun sa se realizeze rosturi de dilatare.

Sarcini suspendate

Orizontale. Greutati mici (mai mici de 3 kg)

    Se pot utiliza dibluri ancora sau fluture sau dibluri Molly direct pe placa de gips-carton.

Greutati medii (de la 3 la 10 kg)

Trebuie sa fie agatate direct pe profilul metalic al structurii plafonului fals, prin insurubare.

Greutati mari (peste 10 kg)

    In cazul greutatilor mari e necesara legarea directa pe structura portanta a cladirii (tavan, grinzi, etc.) cu trecerea transversala prin placa plafonului fals a elementului de suspensie.

   

Plafoane suspendate pe structura metalica simpla

Cantitati medii pentru m de plafon stabilite pe baza unui plafon pe un singur rand de placi: pierdere de 5%.

Produs

Cantitate

PREGYPLAC - FLAM - YDRO BA13 - BA15

1,05 m

Structura metalica (interaxa 60 cm) S4915 - S4927

2 m

Eventuale ghidaje perimetrale

dupa necesitate

Suruburi TF 212x25 (BA10 - BA13) - TF 212x35 (BA15)

12 buc

Elemente de suspendare, functie de:
tip planseu
profile
inaltime 'plenum'

Distanta intre suspensii in m

1,80 buc
1,50 buc
1,10 buc
0,85 buc
0,75 buc

Ipsos P35 - P45 - P75
sau
P85 (pasta)

0,35 Kg

0,5 Kg

Banda pentru imbinari

1,6 m

Eventuale panouri izolante

1,05 m

Fixarile elementelor de suspendare

Suruburi TF 212 sau dibluri

4 U

Bara filetata de 6 mm diametru si dibluri potrivite tipului de suspensie

Potrivit distantei

Imbinari cu banda de intarire

Se intinde un strat de ipsos de-a lungul imbinarii dintre placi.

Se traseaza axa imbinarii pe toata inaltimea.

Se aplica banda de-a lungul imbinarii.

Banda se apasa usor cu spaclul eliminandu-se ipsosul in exces, pentru obtinerea aderentei intre banda si ipsos. Se lasa sa se usuce.

Se umple complet imbinarea cu ajutorul fierului de glet si se lasa sa se usuce.

Se finiseaza cu acelasi fier de glet aplicind un ulterior strat de ipsos.

In cazul in care se foloseste banda adeziva din fibra de sticla, finisarea imbinarilor se reduce la pasii 3, 5 si 6.

Imbinari fara banda de intarire

Imbinarea se umple in profunzime cu ipsos P95. Eliminarea ipsosului in exces si eventualele rectificari trebuie efectuate in maxim o ora de la aplicare; dupa intarirea ipsosului aceste operatii sunt mult mai dificile.

Dupa o ora si jumatate se aplica o a doua mana de finisare.

Finisarea capetelor suruburilor

Capetele suruburilor trebuie verificate pentru o pozitionare corecta (A), dupa care se acopera cu doua sau trei straturi de ipsos (B). Se lasa sa se usuce dupa fiecare mana.

Finisarea colturilor externe

Aceasta operatie se realizeaza folosind banda armata pentru protectia colturilor sau profilele metalice cu acelasi rol si are ca scop protejarea coltului de lovituri.

    Aplicarea benzii armate pentru protectia colturilor

    Se aplica ipsosul pe ambele laturi ale coltului. Banda armata se plaseaza de-a lundul axei pre-marcate, astfel incat lamele de otel sa vina in contact cu placile de gips-carton. Cu ajutorul spaclului se elimina surplusul de ipsos.

    Banda armata se acopera cu un strat de ipsos intai pe o parte si apoi pe cealalta. In cazul colturilor vii se aplica un strat aditional finisare cu ipsos.

Montarea profilului metalic pentru protectia colturilor

    Este recomandata utilizarea ipsosului P45 sau P95. Ipsosul se aplica pe cele doua laturi ale coltului (1), apoi se plaseaza profilul metalic (2) dupa care se trece la urmatoarele etape de finisare ca si in cazul benzii armate (3).


Finisarea colturilor interne

Se aplica un strat de ipsos pe fiecare latura a unghiului format intre placi.

    Se aplica banda pentru imbinari de-a lungul axei pre-marcate. Printr-o apasare usoara cu spaclul se realizeaza aderenta benzii la ipsos eliminandu-se cantitatea in exces, avind grija de umezi banda pentru a evita deteriorarea ei.

Banda pentru imbinari se acopera cu un strat de ipsos intai pe o latura si apoi pe cealalta.

Cornise

Cornisele se plaseaza in coltul dintre perete si plafon pentru obtinerea unui efect decorativ. Pozitia cornisei se traseaza pe suprafata peretelui sau a plafonului la 63 mm de colt in cazul cornisei cu raza mica si la 80 mm de colt in cazul cornisei cu raza mare.


Cu ajutorul unui spaclu se intinde un strat de 3 mm de ipsos de-a lungul ambelor laturi ale cornisei, ca si pe marginile din capete

Cornisa se fixeaza pe colt cu mici cuie de otel ce urmeaza a fi eliminate dupa uscarea completa. Adezivul in exces se elimina cu un spaclu sau cu o carpa umeda.

Profile decorative

Gama Profils este constituita din doisprezece profile diferite din aluminiu extrudat prevopsit. Fiecare profil prezinta o parte unghiulara sau rotunjita si aripi ingustate perforate pentru fixarea pe suport. Dupa finisarea cu ipsos, care se realizeaza similar cu finisarea imbinarilor, aripile de fixare devin invizibile confundindu-se cu lucrarea in care au fost incorporate.

Profil shadow Profil shadow pentru tablouri Profil tranzit Profil cornise Profil colt interior Profil racord simplu Profil racord dublu

Profil echer Profil echer flexibil Profil arc exterior Profil arc interior Profil semicerc Profil carter drept Profil carter rotund

Controale si tolerante de aplicare

Aspectul suprafetelor

    Suprafetele trebuie sa fie netede si fara praf pentru a permite aplicarea lucrarilor de finisaj.

    Planeitatea generala

    Se aplica un dreptar cu lungimea de 200 cm pe suprafetele finite miscandu-l in toate directiile: diferenta intre punctul cel mai proeminent si cel mai adancit nu trebuie sa fie mai mare de 5 mm.

    Planeitatea locala pe imbinari

    Se aplica un dreptar cu lungimea de 20 cm pe suprafetele finite corespondente imbinarilor. Diferenta intre punctul cel mai proeminent si cel mai adancit nu trebuie sa depaseasca 1 mm.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate