Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
Caiet de sarcini retea canalizare


Caiet de sarcini retea canalizare


Caiet de sarcini retea canalizare

Prezentul caiet de sarcini s-a intocmit si este conform cu

Normativul pentru proiectarea si executarea instalatiilor tehnico - sanitare, tehnologice cu tevi PVC neplastifiat, I.1-78 STAS 4163/70 'Retele exterioare de distributie'

AMPLASAMENT

La amplasarea conductelor de canalizare s-au respectat prevederile STAS 8591/75 'Amplasarea in localitati a retelelor edilitare subterane executate in sapaturi'.Amplasamentele vor fi predate executantului de catre proiectant si beneficiar prin materializarea axului retelelor cu tarusi .

La incheierea trasarii se va incheia un proces verbal, care sa contina toate elementele, inclusiv bornele de reper.

Distantele minime prevazute de STAS - ul sus mentionat sunt:

- min 1,5 m fata de linia arborilor;

- min. 3,0 m fata de fundatiile cladirilor;

- min. 0,5 m fata de bordura sau rigola;

- min. 0,5 m fata de conducta de apa ingropata pana la 1,5 m adancime;

- min. 0,6 m fata de conducta de apa ingropata peste 1,5 m adancime;

TRANSPORTUL, MANIPULAREA SI DEPOZITAREA MATERIALELOR

Tuburile pentru conductele de canalizare , fitingurile si garniturile de de etansare trebuie protejate. In cazul transportului sau depozitarii improprii pot aparea deformari sau deteriorari ale acestora. La incarcarea si descarcarea tuburilor legate in manunchi se vor folosi utilaje de transport potrivite

Toate materialele vor fi depozitate in conditii adecvate pentru a evita murdarirea sau deteriorarea lor Tuburile se vor asigura pentru a evita avarierea prin rostogolire . Se vor evita inaltimile excesive de stivuire , ca sa nu fie suprasolicitate tuburile din partreab de jos a gramezii.

VERIFICAREA MATERIALELOR

La receptia tevilor se vor solicita certificatele de calitate a marfii, conform prescriptiilor in vigoare. Se examineaza cu ochiul liber aspectul. Suprafetele interioare si exterioare trebuie sa fie netede, lipsite de fisuri, crapaturi. Se vor verifica dimensiunile tevii, respectiv diametrul exterior si grosimea peretelui si ovalizarea absoluta

Trasarea si sablonarea

Orice lucrare de constructie (sapaturi, sprijiniri) incepe prin operatia de trasare care reprezinta transpunerea pe teren a planului.

Pe terenurile curate se traseaza prin procedee topometrice axele longitudinale si transversale ale lucrarilor de pamant ce urmeaza a se realiza( sapaturi, umpluturi). Sablonarea se realizeaza in profile transversale distantate la 25;50;100m . Pentru trasare se mai pot folosi sarme intinse intre tarusi, scanduri de trasare, etc.

Desfacerea pavajelor

Pavajele se pot desface cu ajutorul masinii de taiat asfalt si beton . Aceasta are un diametru al siscului de taiere de pana la 400mm si o adancime de taiere de pana la 180 mm. Cu acest utilaj se poate taia si betonul.

O alta tehnologie , foloseste indepartarea stratului de bitum manual , cu ajutorul tarnacopului sau a rangii, dupa care se executa desfacerea stratului de beton cu ajutorul picamerului .

Pavajele se desfac pe latimea sapaturii plus 20 cm de o parte si de alta.

Materialele pavajelor se depoziteaza pe trotuare sau pe o parte a transeei , pe cealalta parte pastrandu-se loc pentru pamantul din sapatura.

Sapaturi. Etapele de realizare

Lucrarile de sapatura a transeelor se executa in conformitate cu prevederile proiectului. Lucrarile se ataca intotdeauna din aval spre amonte. Metodele de executare a sapaturilor sunt determinate de volumul lucrarilor, de caracteristicile solului, precum si de adancimea si forma transeelor.

Etapele de realizare

- defrisarea terenului;
- curatirea completa a terenului prin incarcarea mecanizata si evacuarea tuturor materialelor rezultate;
- trasarea si i inceperea executiei sapaturilor mecanizat   

- sapaturile se vor opri deasupra cotei finale cu aproximativ 5 cm, pentru ca terenul de fundare sa nu sufere degradari pana la inceperea betonarii; acest ultim strat se va excava numai in momentul premergator turnarii betonului de egalizare;

- metoda de sapare si forma sapaturii se allege printr-o analiza tehnico
economica in functie de:
-volumul de sapatura

-natura terenului (tare, mijlociu,usor)

-unghiul de frecare interna a paminturilor
-mijloacele de care dispune executantul.

Sapaturile cu taluz vertical se pot executa mecanizat cu excavatorul cu cupa intoarsa prin retragere.
Pamantul rezultat din sapatura se depoziteaza pe o singura parte lasandu-se o bancheta de siguranta de 50 cm. Sapatura se adanceste in mod potrivit in dreptul imbinarilor dintre tuburi pentru a permite executarea etanseitatii imbinarii si a se evita rezemarea tubului numai pe mufe

Pe toata durata executiei se va analiza ce cantitate de pamant se poate depozita lateral transeii, astfel incat pe toata lungimea strazii pe care se executa sapaturi sa se asigure o fasie suficienta accesului . .Pentru circulatia pietonilor peste transei se prevad la distante de 30 50 m podete de acces dotate cu balustrade de protectie.

Depozitarea pamantului rezultat din sapatura in lungul transeii va avea in vedere si asigurarea scurgerii apelor din precipitatii astfel incat sa se evite inundarea sapaturilor sau terenurilor invecinate.

Executarea sapaturilor transeelor cu pereti verticali se face cu sprijinirea peretilor

Sprijiniri

Sprijinirile se executa cu dulapi distantati.

Dulapii camasuielii ( avand 4-5 cm grosime ) sunt asezati orizontal pe ambii pereti , distantati sau alaturati, tinand seama de natura terenului.

In camasuiala alcatuita din dulapi distantat, acestia se sprijina cu montanti asezati vertical , fata in fata si mentinuti in pozitia necesara cu ajutorul spraiturilor.

Dulapii se innadesc cap la cap, sprijinindu-se cu cate un montant de o parte si de alta a innadirii. In acest caz se pun spraituri la fiecare montant in parte.

Montajul tuburilor din PVC

Pentru etansarea imbinarii dintre tuburi se vor folosi numai garniturile de etansare montate de pe acestea de producartor . Inainte de fiecare procedura de imbinare capatul tesit al piesei se va curata de impuritati cu ajutorul unei carpe . In cazul in care garnitura de etansare este livrata neambalat, aceasta se va scoate inainte de procedura deimbinare . In cazul conductelor ingropate in pamant , capatul tesit se va introduce pana la baza mufei in mufa. Impingerea tubului in mufa se va realiza centrat in directia axei tubului .

Tuburile se taie la dimensiune cu ajutorul unui fierastrau cu dinti fini sau a unui aparat de taiat tuburi .

Imbinarile prin sudura se vor realiza de personal calificat pentru acesta operatie

Se vor respecta directivele relevante .

Racordare :

- sudura cap la cap prin termofuziune

- electrofitinguri

a. In cazul acestui procedeu capetele de tub se incalzesc cu un element de incalzire si se sudeaza cap la cap prin presare.

b. In cazul sudarii prin electrofitinguri , tuburile si fitingurile sunt incalzite si sudate cu ajutorul firelor de rezistenta din mufa de sudura.

Tuburile se pozeaza pe un strat suport

Alegera tipului de strat suport se face in functie natura terenului , a calculului satatic al conductei .

Strat suport din nisip pregatit conform prevederilor (10 cm + Dinterior /10 )

Strat suport din beton de grosime ≥ 5cm + D interior/10

Stratul suport trebuie astfel realizat incat tubul sa sprijine cu toata suprafata pe strat.

Montarea caminelor

Baza caminului se asaza pe un strat suport din pietris bine compactat de 10 cm grosime.

Montarea elementelor care compun caminul de vizitare se face cu macaraua .

La asamblarea elementelor de camin se folosesc garnituri pre-lubrifiate care permit centraraea cu usurinta a elementelor. Garnitura se potriveste pe cepul elementului de camin( baza sau elemente drepte )si se fixeaza prin tragerea in cateva puncte . Se centreaza elementul urmator si se asambleaza .

Racordarea tuburilor din beton la baza caminului se face cu garnituri turnate in baza caminului in timpulprocesului de fabricatie .

Racordarea tuburilor din PVC la baza caminului se face cu garnituri. Garnitura se preseaza in golul bazei capatul tubului care urmeaza a se monta in camin se lubrifiaza cu lubrifiant si se introduce in baza. .

Verificarea tuburilorIncercarea la presiune se va face dupa terminarea lucrarilor de montaj. Toate imbinarile vor fi vizibile si usor accesibile examinarii in timpul incercarii. Inaintea efectuarii incercarilor interiorul conductelor se va curata. Umplerea conductelor cu apa, se va face din punctul cel mai jos pentru asigurarea evacuarii aerului prin punctul cel mai ridicat, iar la sfarsitul incercarii, evacuarea lichidului se va face concomitent cu introducerea aerului pentru a nu se produce presiune in sistem.

Ridicarea si scaderea presiunii se face treptat fara socuri. Presiunea de incercare va fi crescuta uniform si continuu pana la 50 % din presiunea de incercare, dupa care cresterea pine la presiunea de incercare se va face in trepte de cca. 10 % din valoarea acesteia.Durata de mentinere a presiunii de incercare nu va fi mai mica de 10 minute, dupa care presiunea va fi redusa la valoarea de 0,8 din presiunea de incercare.Aceasta presiune se mentine pina la examinarea completa a retelei.

In cazul descoperirii unui defect la conducte, incercarea se intrerupe si se reia dupa inlaturarea defectului.Tevile cu defect in corp se inlocuiesc in intregime.Inceputul incercarii hidraulice se considera in momentul atingerii presiunii de incercare, iar rezultatul este satisfacator daca nu s-au prevazut scurgeri, picaturi sau scaderea presiunii.Pe toata durata incercarii manometrul se va tine sub observatie. Dupa efectuarea incercarilor executantul va intocmi un proces verbal.

Realizarea umpluturilor

Dupa tragerea pe pozitie, tubul se fixeaza cu o umplutura bine compactata

Umplerea transeelor se face cu pamantul rezultat din sapatura , dupa controlul nivelmentului. Pana la jumatatea dimetrului tubului, umplerea se face simultan pe ambele parti. In straturi compactate separat. Umpluturil se executa manual sau mecanizat , in straturi de 10- 15 cm grosime pe primii 30 de cm.deasupra tubului , fara a impinge direct cu buldozerul pamantul de umplutura deasupra santului.

Fiecare strat se compacteaza separat.

Restul umpluturii se face in straturi de 20-30 cm grosime , bine compactate pana la suprafata terenului.

In cazul caminelor de vizitare, , umplutura se executa cu pamantul rezultat din saparea gropii.

Umplutaura se realizeaza in straturi de maxim 15 cm grosime , pe tot conturul caminului, compactarea realizanmdu-se pe fiecare strat , astfel ioncat sa se realizeze un grad minim de compactare de 85% .

Refacerea covorului asfaltic

Sistemul propus pentru refacerea covorului asfaltic se compune din :

balast 25 cm

balast stabilizat 20 cm

binder de criblura BA25, 6 cm

Strat de uzura BA 16, 4 cm

Lucrarile se vor executa in doua etape ;

I - balastare ( umplerea santului, compactare, nivelare si strat balast 25 cm).

II- asfaltare ( balast stabilizat , binder de criblura , strat de uzura).

Protectia muncii

Protectia muncii

La executie se vor respecta din specifice activitatii de Normele de protectia muncii constructii-montaj.
Executantul se va ingriji sa se asigure
. imbracaminte speciala de protectie cizme de cauciuc, manusi de cauciuc, casti de protectie etc.
. sa existe o trusa farmaceutica de prim ajutor cu toate accesoriile necesare pentru operatiile de salvare
. muncitorii care prezinta rani, taieturi, stare avansata de oboseala nu vor fi admisi in munca de executie si exploatare
. sapaturile vor fi prevazute cu sprijiniri
. pentru a se evita accidentele, elementele verticale de sprijinire vor depasi cu cel putin 15 cm, marginea superioara a sapaturii
. santurile se vor semnaliza cu parapete si podete de inventar
. tuburile se vor aseza la o distanta de minimum 3 m fata de marginea santului
. depozitarea tuburilor se va face orizontal
. se interzice descarcarea tuburilor prin cadere libera, manipularea tuburilor agatate prin trecerea cablului longitudinal prin tub sau cu carlige la capetele tubului, ciocnirea tuburilor intre ele sau de alte obiecte
. coborarea in sant a tevilor, tuburilor, avand greutatea < 50 kg se poate face manual, iar cele cu greutatea > 50 kg se va face cu mijloace mecanice
. coborarea in sant a muncitorilor se va face numai cu mijloace specializatPolitica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate