Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
Montarea, exploatarea si demontarea cofrajelor


Montarea, exploatarea si demontarea cofrajelor


Montarea, exploatarea si demontarea cofrajelorArt.31. Panourile vor fi supuse mai intai impregnarii cu decofrol. Aceasta operatie poate fi executata si cu ajutorul unui utilaj special realizat in acest scop.

Art.32. Componentele cofrajelor pentru turnarea elementelor din beton si beton armat vor fi asamblate perfect si bine consolidate intre ele.

SECOM-urile se vor monta in conformitate cu indicatiile din proiecte sau cu cele din fisele de utilizare.

   

Art.33. Montarea, exploatarea si demontarea cofrajelor se poate face si de pe schele mobile, cu platforme fixe, extensibile sau telescopice, rigide si stabile, conforme cu cerintele legislatiei ssm in vigoare

Art.34. Montarea si demontarea cofrajelor la inaltime se executa de pe podine de lucru ale schelei de sustinere, cu parapeti de protectie reglementari.

Art.35. La montarea si demontarea cofrajelor pentru elementele de constructii cu inaltime mare, se vor monta podine de lemn la fiecare 1,8 m, pe toate fetele ce se cofreaza.

Art.36. Pentru cofraje montate pana la inaltimea de 5 m., se admite montarea lor si de pe scari care vor fi asigurate contra alunecarii sau rasturnarii, iar lucratorii vor fi echipati cu centuri de siguranta

Art.37. Se interzice decofrarea cofrajelor de pe scari, indiferent de inaltimea la care se lucreaza.

Art.38. Montarea cofrajelor la unele elemente in exteriorul constructiei, se vor executa schele in consola prevazute cu balustrada si bordura de margine.

Art.39. Podinele de lucru pentru cofrajele boltilor si cupolelor din beton armat se vor monta pe moaze orizontale fixate pe stalpii scelei de sustinere, la distante care sa permita lucrul in conditii normale.

Art.40. Pentru cofraj inclinat,podina de lucru pe care se monteaza cofrajul se va construi in trepte, cu latime de minim 40 cm.

Art.41. Decofrarea este admisa numai dupa intarirea suficienta a betonului, in urmatoarea ordine:

partile laterale ale elementului de constructii;

celelalte elemente de beton cofrate.

Timpul de intarire se determina in functie de:

marca cimentului;

temperatura medie exterioara;

deschiderea elementului de constructii,

pe baza rezultatelor incercarilor cuburilor de proba sau a unor incercari nedestructuve.

Art.42. La decofrare nu se admite    folosirea rangilor, si tarnacoapelor, fortarea sau izbirea sustinerilor.

Art.43. Cintrele vor fi coborate incet prin slabirea penelor, a preselor, scurgerea nisipului etc. Coborarea lor se va face treptat in doua - trei reprize, cu cate o jumatate sau o treime din sageata calculata, incat constructia sa poata prelua sarcina in mod treptat.

Art.44. La constructiile importante la care cofrajele se proiecteaza, proiectantul va da si indicatii asupra modului de decofrare.

Art.45. La decofrare se vor lasa sprijiniri (popi, esafodaje) in conformitate cu normativul C-140 pentru betoane.

Art.46. Toate operatiunile de cofrare si decofrare se vor executa sub supravegherea sefului formatiei de lucru. El va urmari desfasurarea operatiunilor in ordinea lor tehnologica.

Cofraje tipizate de inventar

Art.47. Utilizarea cofrajelor unificate de inventarse va face in conformitate cu recomandarile proiectantului.

Art.48. Lucratorii numiti sa execute operatiile de montare si demontare a acestor cofraje, vor fi instruiti in legatura cu detaliile tehnologice cat si cu masurile de securitate si sanatate ce se impun in timpul lucrului.

Art.49. Inainte de inceperea montarii se verifica existenta tuturor reperelor componente conform nomenclatorului insotitor si se va constata starea acestora din punct de vedere calitativ: Se mai verifica de asemeni daca sunt toate dispozitivele ajutatoare si sculele necesare operatiei de montaj.

Art.50. Dupa montarea cofrajelor se verifica:

respectarea integrala a instructiunilor de montare,

modul lor de consolidare si sprijinire,

existenta si modul de executie a podinelor de lucru, a parapetilor de protectie si a scarilor de acces.

Art.51. Deplasarea elementelor de cofraj cu mijloace de ridicat se executa prin folosirea dispozitivelor de prindere conforme cu prevederile de securitate a muncii si cu instructiunile I.S.C.I.R.

Art.52. In timpul ridicarii sau coborarii ansamblului de cofraj, se va interzice    stationarea pe sau sub acesta. In timpul deplasarii acestuia la urmatoarea pozitie de montare, se va urmari ca in fata lui sa nu se afle oameni. Desfacerea din carligul macaralei se va face numai dupa ce s-a asigurat stabilitatea sau fixarea elementului.

Art.53. La incarcare si descarcare, componentele pentru cofraj se vor manipula cu grija astfel incat sa nu fie supuse degradarii.

codul de semnnalizare.

Art.54. Legarea cofrajelor si a elementelor de cofraj in carligul macaralei va fi executata numai de legatorul de sarcina instruit, testat si abilitat pentru aceasta operatie. Legatorul de sarcina este singurul lucrator din echipa care va comunica cu macaragiul prin codul de semnalizare, pentru a nu deruta macaragiul.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate