Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
» FERESTRELE - De ce sisteme de geamuri si usi din PVC


FERESTRELE - De ce sisteme de geamuri si usi din PVC


FERESTRELE

De ce sisteme si usi din PVC

Practice, durabile, usor de intretinut, cu un design atragator, ferestrele din PVC raman si dupa ani de zile cele mai frumoase ferestre. Sistemele de profile din PVC destinate usilor si ferestrelor cu geam termoizolant pun accent atat pe aspectul estetic, cat mai ales pe cel tehnic, de indeplinire a tuturor cerintelor. Geometria profilelor, ajustata si prelucrata pana la cel mai mic detaliu de catre echipa 'Casa Voastra', indeplineste toate cerintele tehnice, indiferent daca este vorba de protectie termica, fonica, antiefractie, ventilatie etc.Folosirea acestui materi­al este potrivita constructiilor civile si chiar industriale, daca suprafata ferestrelor nu este mare. Coeficientul de transfer termic al PVC-ului variaza intre 1,1 si 1,4 W/mpK., mai mic atunci cand profilul are o cali­tate ridicata. Acest coeficient depinde de numarul camerelor si grosimea tamplariei. Cu cat acestea au o valoare mai mare, cu atat transferul termic este mai mic. In ultima vreme, profilele din PVC sunt prevazute cu protectie la incendii. Materialul nu se aprinde la temperaturi inalte si nu arde.

Folositi sticla Low-E (Low Emisivity)! Daca prin sticla obisnuita puteti pierde pana la 90% din caldura locuintei, utilizand acest geam veti reduce risipa pana la valoarea de circa 10%. In acest sens, coeficientii de transfer termic sunt edificatori: 5,4 W/mpK la sticla obisnuita si 1,4 W/mpK la cea Low-E, cu aer intre foile de geam. Prin tehnologia introducerii de argon sau kripton in interiorul ansamblului, veti ajunge la 1,1 W/mpK.

Sistemele de tamplarie din PVC au o istorie de aproximativ 50 de ani, fiind pro­duse pentru prima data in Bonn, Germania. Le-au trebuit cam zece ani sa ajunga la o calitate acceptabila, care sa justifice pretul, si inca zece ani pentru a incepe ascensiunea in clasamentul preferintelor proprietarilor de locuinte. Initial, succesul acestui tip de profil s-a datorat pretului scazut, compara­tiv cu al tamplariei din aluminiu, in timp, popularitatea lui a crescut si datorita pro­prietatilor termoizolante foarte bune.

"Pretentiile' au evoluat pana acum, astfel incat in cazul acestui tip de tamplarie au aparut norme, obligatorii pentru a putea-o considera "termoizolanta'. Cateva dintre ele, valabile pe piata romaneasca, mentio­neaza ca profilul are nevoie de minimum trei camere de izolare, iar latimea sa fie de cel putin 58 mm. Cu cat are mai multe asemenea compartimentari, cu atat coefi­cientul de transfer termic este mai mic, deci produsul are un nivel mai inalt de perfor­manta! in prezent, productia de serie nu prevede decat rareori un numar mai mare de 6 camere, deoarece surplusul nu se jus­tifica, cel putin pentru moment.

PVC onorabil sau poluant?

Daca la capitolul termoizolare PVC-ui "se comporta onorabil', nu acelasi lucru poate fi spus in ceea ce priveste rezistenta la incarcarile mari de greutate. De aceea, pentru ferestrele mai mari sunt folosite ranforsari sau armaturi din otel zincat. Chiar si asa, acestea nu ating performantele alu­miniului, intrucat otelul se deformeaza in timp sub propria-i greutate. Insesi­zabil, ce-i drept, dar, in cazul nos­tru, o mica deviere compromite serios calitatile izolante si ope­ratiunile de manipulare.

Procesul de obtinere este unul complex, care implica o tehnologie de varf, dar si emanare de gaze poluante. Unele variante pot avea in compozitia lor plumb sau cadmiu, fapt pentru care ecologistii au tras un semnal de alarma, sustinand ca ar fi poluant in exploatare. Pana acum nu s-a dovedit nimic concret, insa, pentru a fi evitate riscurile, la noi in tara s-a optat pentru PVC-ul care nu contine aceste elemente.

In privinta aspectului, va reco­mandam sa optati pentru modelele albe sau de nuante deschise, deoa­rece culorile inchise, ce absorb mai multa energie solara, cauzeaza deforma­rea prin supra­incalzire. Asa­dar, sa nu va mirati cand veti observa diferente de garantie la acelasi tip de profil, dar de culori diferite.

Problema condensului apare la ambele tipuri de tamplarie daca nu au gauri de aerisire. De asemenea, intretinerea are multe aspecte similare, in cazul PVC-ului, trebuie sa lustruiti periodic profilul cu o solutie speciala de curatare, pe care o puteti solicita furnizorilor, in nici un caz sa nu folositi substante pe baza de solventi care pot ataca integritatea materialului. Desi unii producatori pretind ca durata de viata ar putea ajunge la 50 de ani, o estimare de 35 de ani este mai realista. Acest aspect face ca aluminiul, care intr-adevar poate ajunge la venerabila varsta de o jumatate de secol, sa fie considerat mai "longeviv'.

Un avantaj clar al PVC-ului ramane pretul, care este in general cu pana la 30% mai mic decat al "oponentului' sau. Desi majoritatea producatorilor aleg sa realizeze numai un tip de tamplarie, sunt si cei care reusesc sa combine capacitatea termoizolanta a PVC-ului cu rezistenta aluminiului, obtinand un produs cu calitati superioare. Cand veti dori sa schimbati tamplaria, va recomandam sa lucrati cu firmele care au "vechime', eventual cu colaboratorii lor, si sa nu riscati inutil cu companiile fara expe­rienta si utilaje corespunzatoare. Luand in consideratie faptul ca producatorul profilu­lui este deosebit de important, furnizorii de tamplarie trebuie sa va ofere informatii detaliate in acest sens.

v     Intretinere:

Curatirea periodica a profilelor PVC se face cu o crema speciala. Aceasta da stralucire suprafetelor si, in acelasi timp, protejeaza tamplaria. Atunci cand nu avem la dispozitie o astfel de crema, putem folosi o solutie de apa cu sapun. Nu se vor folosi substante care ataca profilele PVC sau care sunt abrazive si pot duce la aparitia zgarieturilor pe suprafetele tamplariei. Periodic, se curata faltul tocului, pentru a evita obturarea gaurilor de evacuare a apei. Feroneria se va unge cel putin o data pe an cu ulei pentru angrenaje fine (asemenea celui pentru masina de cusut) sau cu vaselina speciala. Garniturile de cauciuc se vor unge, anual, cu substante pe baza de silicon, care conserva calitatile de etansare si elasticitate ale acestora. La orice societate care comercializeaza tamplarie PVC, trebuie sa gasiti setul complet de intretinere pentru tamplaria PVC (crema profile, ulei feronerie, silicon garnituri si hartie cerata pentru lustruit), in general, pretul acestui set este in jur de 50 RON.

P.S. Mecanismul de inchide­re/deschidere nu se va actiona atunci cand fereastra este deschisa.

Profilele albe trebuie sterse cu o carpa moale (lana sau bumbac), de culoare deschisa, cu care solutia de curatat se intinde de-a lungul profilului. Acesta se lustruieste cu miscari usoare. Se lasa solutia sa actioneze un timp scurt, dupa care se clateste cu apa curata. In timpul curatarii profilelor trebuie evitate miscarile circulare. Daca suprafata este foar­te murdara, se repeta operatiunea descrisa anterior.

Aceasta solutie curata eficient depunerile formate din gaze de esapament si industriale, reziduuri de ardere sau menajere, este antibacteriana, antistatica, neinfla­mabila, biodegradabila si nu ataca pielea.

Profilele nu vor fi curatate in niciun caz pe uscat, cu obiecte taioase sau care pot zgaria supra­fata. Curatarea uscata favorizeaza depunerea prafului, din cauza incarcarii statice.

Benzina, substantele acide, acetona sau alte substante care ataca PVC-ul sunt cu desavarsire interzise pentru aceste operatiuni. Pentru a rezista la radiatiile UV, profilele infoliate sunt acoperite cu un strat protector. Solutiile de curatare Schuco nu ataca acest strat.

Pentru curatarea sticlei se poate folosi si apa/solutii, dar in niciun caz alcool. Pe suprafata neteda a foliilor nu se poate aseza murdaria, curatarea realizandu-se deci foarte usor.

Garniturile dintre toc si cercevea si cele care prind geamul trebuie curatate la 6 luni cu o solutie adecvata si o tesatura foarte absorbanta. Astfel, garniturile raman maleabile, nu absorb umiditatea si asigura etanseitatea dorita. Acestea ar trebui verificate cel putin o data pe an. In cazul in care apar deteriorari, ele vor fi schim­bate.

Pentru buna si indelunga functionare a feroneriei, partile din mobile de otel si punctele de inchidere trebuie unse cel putin o data pe an. Controlul periodic al feroneriei si eventuala reglare a acesteia contribuie la prelungirea duratei de functionare.

Cel putin o data pe an vor fi controlate si curatate orificiile pentru drenarea apei, aflate in rama ferestrei. Locul trebuie aspirat cu grija si curatat cu un betisor subti­re, din lemn sau plastic.

Se verifica etanseizarea dintre cercevea si toc si se inlocuiesc de producator in cazul unor defecte.

v     Executate individual

Toate elementele de tamplarie se executa la comanda, potrivindu-se exact dimensiunilor din casa dumneavoastra. Daca doriti ferestre si usi de calitate, trebuie sa va adresati unui reprezentant abilitat, dupa care totul cade in sarcina specialistilor:

luarea dimensiunilor;

consilierea si indicarea unor solutii tehnice;

oferta de pret;

termenul de executie;

transportul, demontajul si montajul tamplariei;

receptia lucrarii. La toate acestea se adauga, bineinteles, garantia, service-ul si asistenta tehnica completa (dupa incheierea lucrarii, timp de 5 ani).

v     inlocuieste cu succes tamplaria din lemn

Iubitorii lemnului au acum posibilitatea sa obtina tam­plaria cu aspectul dorit,dar de calitate superioara, folosind profile ce imita furnirul. Avantajele acestei solutii:

- se asigura o curatare rapida si usoara datorita suprafetelor netede ale profilelor;

- etanseitate perfecta,

- aspect modern; conform testelor, durata de viata a profilelor din PVC este de 40 - 60 de ani;

- profilele PVC sunt ignifuge;

- nu necesita finisaje cu aplicare periodica (vopsire, lacuire, chituire etc.);

- o fereastra din lemn de calitate cu sticla, vopsea si chit este mai scumpa decat una din PVC, fapt necunoscut de majoritatea cumparatorilor.

v     Avantajele tamplariei din PVC fata de cea din aluminiu

aspect si senzatie de caldura;

imbinarea profilelor din PVC se face prin sudura termica, iar cele din aluminiu, prin imbinare mecanica;

sudura termica asigura o , mai buna rezistenta si etanseitate la caldura, neexistand posibilitatea ca, in cazul dilatarilor sau contractarilor, imbinarea la colturi sa fie afectata;

in aceleasi conditii de zolare termica si de calitate, pretul tamplariei din PVC este net inferior fata de tamplaria din aluminiu.

v     Protectie impotriva frigului, zgomotului si infractorilor

Componentele care asigura protectia sunt:

- profilele din PVC si armatura

- sistemul multicameral, precum si armarea acestora cu otel zincat (1.5 mm) protejeaza termic, pierderile de temperatura fiind reduse la minim (kr = 1.6W/(m2k)-1.2W(m2k)}

garniturile de cauciuc sudabile, gata incorporabile in cercevele, rame si montanti;

geamul termoizolant (termopan) este foarte important pentru calitatea tamplariei. Cel mai uzual geam este cel de 4 - 16- 4, ceea ce inseamna doua foi de sticla de 4 mm, lipite ermetic de o bagheta de 16 mm, in care este introdus silicagelul, creandu-se astfel un sandwich etans. Pentru o protectie termica deosebita se folosesc cu succes geamuri ce au in interior argon sau krypton. Astfel, coeficientul de transfer termic este minim, iar fata de un geam normal (de 4 mm), acesta poate scadea (de 2 - 4 ori);

feroneria - foarte importanta, deoarece da putere ferestrei prin inaltul grad de siguranta, dar si de functionalitate. Se foloseste cu succes feroneria G.U (Gretsch Unitas) - liderul mondial al pietei.

O feronerie de calitate este garantata la 15.000 cicluri complete de inchidere-des-chidere (aproximativ 7 ani).

Profilele din aluminiu

Nu folositi profite din alu­miniu fara bariera termica sau cu un numar mai mic de trei garnituri de etansare! Acest lucru va da un sens dorintei dumneavoastra de a va imbunatati confortul ter­mic si protectia fata de umiditatea exterioara.

Aluminiul are o istorie interesanta si con­troversata, in anii '60 au fost montate pri­mele modele de astfel de tamplarie. Din pacate, atunci nu se stiau prea multe despre cum ar trebui realizata si de aceea au fost vandute modele foarte slabe calitativ, fapt ce a dus la discreditarea lui. Un deceniu mai tarziu, solutia a fost oferita de sis­temele din PVC, care au "acaparat' piata. Totusi, aluminul a reusit sa recupereze din "handicap' datorita progresului tehnologic, astfel incat experienta nefasta a incepu­turilor a ramas o amintire.

Desi este mai "suplu' decat PVC-ul, pro­filul despre care vorbim ocupa aproape 20% din suprafata unei ferestre, asa ca rezistenta lui la transferul termic este un factor important. Aluminiul, ca orice metal, este un bun conductor termic, fapt pentru care multi trag concluzii pripite, crezand ca nu este potrivit pentru tamplarie. Desi producatorii autohtoni reprezentativi, impre­una cu institutiile de control al calitatii, au impus norme standard in domeniu, au ramas destule reticente vizavi de acest pro­dus, ceea ce face ca PVC-ul sa fie inca mai bine vandut in Romania.

Nu acelasi lucru se intampla in unele tari europene dezvoltate, unde situatia s-a inversat intre timp. Unul dintre argu­mentele "contra' este ca sistemele din alu­miniu pentru exterior pot fi numite termoizolante doar daca au rupere de punte termica, ceea ce presupune costuri supli­mentare. Aceasta imbunatatire este realiza­ta din materiale sintetice incorporate in profil, pentru a reduce conductivitatea ter­mica directa dintre interiorul si exteriorul imobilului. Totodata, temperatura din inte­riorul profilului creste si riscul aparitiei condensului este redus.

Un aspect important al productiei de materiale pentru constructii este impactul acesteia asupra mediului inconjurator. Ne referim aici la consumul de energie, resursele de materii prime si gradul de poluare pe care-l implica prelucrarea si exploatarea lor. Daca procesele de obtinere si prelucrare ale aluminiului genereaza cantitati importante de poluanti, exploatarea lui nu ridica nici un fel de probleme in ceea ce priveste nocivitatea.

Pentru ca aluminiul este oxidabil, proba­bil ca v-ati pus intrebarea daca "sufera' in urma procesului de coroziune. Raspunsul este: da, dar efectul este atat de mic, incat cel mai probabil ne vom plictisi de tamplarie si o vom schimba inainte ca acest fenomen sa poata fi observat.

Putem spune ca avantajul cel mai impor­tant al tamplariei din aluminiu e ca, in ciuda greutatii reduse, suporta incarcari de greutate mai mari decat cea din PVC. Din acest motiv, este solutia cea mai utilizata pentru ferestre de mansarda, luminatoare, pereti cortina sau ferestre cu deschidere mare. Ca sa intelegeti mai bine, va spunem ca trebuie sa fie de doua ori mai gros decat otelul pentru a avea aceeasi rezistenta, dar nu cantareste decat o treime din greutatea otelului. Un alt avantaj este capacitatea ignifuga pe care PVC-ul nu o are.

Sfatul nostru

Pentru ca au o rezistenta mai mare decat sistemele din PVC, pe cele din alu­miniu le puteti gasi cu jaluzele metalice incluse in profil. Tre­buie sa re­cunoasteti ca e o idee buna.

Ce vreti sa ofere?

Daca optati pentru profile nevopsite sau, cu timpul, va schimbati preferinta pentru culoarea aleasa, e bine sa stiti ca situatia poate fi remediata. Avand in vedere ca operatiunea implica aplicarea unor straturi de protectie, va recomandam sa lasati aceasta treaba in seama unui profesionist. Daca locuiti in zona litoralului, trebuie sa aveti mare grija la integritatea si intre­tinerea stratului de vopsea deoarece com­pozitia aerului mareste ritmul de oxidare.

Totusi, in conditii normale, masurile de siguranta sunt minime. E necesar sa apli­cati un ulei special pe garniturile din cau­ciuc de cateva ori pe an si sa ungeti semestrial feroneria. Un minus al tampla­riei din aluminiu este pretul, care, de obi­cei, e mai mare decat al celor din PVC. In general, este stabilit in urma unor analize tehnologice, in functie de modelul si cotele specificate de beneficiar, proces necesar in cazul tuturor tipurilor de profile.

Cu siguranta, fiecare tip de tamplarie are avantajele si dezavantajele sale. Faptul ca PVC-ul este mai ieftin si, de cele mai multe ori, un izolant mai bun, asta nu inseamna ca aluminiul nu trebuie luat in calcul mai ales pentru rezistenta lui la solicitari si longevitate, incercati sa va sta­biliti prioritatile in functie de ce anume "vreti sa va ofere' sistemul de tamplarie si numai atunci luati o decizie.

Montarea ferestrei cu geam termoizolant:

Se curata suprafata, se lasa un rost de 7-10 mm intre toc si perete, se prinde fereastra in pene, se verifica planeitatea, se da gauri in rama si perete si se prinde in suruburi speciale, se umezeste si se aplica spuma. Iarna se foloseste spuma de montaj pentru iarna. Se monteaza garnitura de umplere pentru canaluri.


Golul de fereastra in caz ca ramane spatiu golul se poate umple cu gips carton sau polistiren. In imagine, poza 3, golul a fost incar­cat in partea superioara cu patru placi din polistiren expandat, lipite intre ele cu ipsos adeziv, iar in partea inferioara - cu un rand de caramizi BCA.

GLAFURILE


La exterior se pun glafuri de Al cu margini la capete si cu marginea introdusa in rama ferestrei pentru a nu se infiltra apa in casa.

Glafurile de interior

Sunt realizate din PVC dur, rigidizate cu o structura extrudata si acoperite cu diverse furniruri.

. Glaful acoperit cu furnir din lemn natural

Acesta este alcatuit din mai multe straturi, dintre care stratul de la baza este din PVC dur, iar cel de la suprafata - din furnir. Pentru o mai mare rezistenta in timp, lemnul a fost tratat si apoi finisat cu o vopsea poliuretanica. Capetele de inchidere din lemn au nuante identice cu cele ale glafurilor pentru ferestre. Pentru a se asorta cu alte elemente din interior, cum ar fi parchetul sau mobila, sunt disponibile sortimente cu acoperiri din lemn de pin, fag, mahon si stejar. Glafurile sunt comercializate la dimensiunile standard, de 20 - 40 cm latime si l ,6 m, 2 si 3 m lungime.

. Glaful acoperit cu melamina

Baza acestui profil este, de asemenea, din PVC dur, iar stratul exterior - din melamina. Acest tip de acoperire ofera o rezistenta sporita la zgarieturi. Pot fi alese sortimente ce imita lemnul de fag, mahon sau stejar, dar si variante in alb imaculat sau cu imitatie de marmura. Modelul special al gamei este reprezentat de varianta numita Calacatta, ce imita un finisaj cu insertii de marmura colorata. Dimensiunile standard pentru fiecare varianta sunt 15 - 60 cm latime si 6 m lungime maxima.

. Glaful acoperit cu folie din PVC

Are aceeasi rezistenta ca si celelalte modele prezentate, datorita stratului de PVC dur, folosit ca baza pentru aceste profile. Folia din PVC permite o intretinere usoara.

Acest tip de glaf este disponibil in diverse culori si modele ce imita nuantele de lemn (fag, mahon si stejar auriu), de marmura si granit. Sunt comercializate la dimensiunile standard, de 15 - 60 cm latime si 6 m lungime maxima. Capetele de inchidere pot fi simple sau duble (cu doua margini), pentru a se adapta profilului ferestrei.

Glafurile de exterior din PVC

Glaful de exterior este rezistent la ultraviolete, ceea ce inseamna ca nu isi va schimba in timp culoarea, prin expunerea la exterior. Pot fi comandate in orice culoare de tip RAL (sistem german de clasificare a culorilor). Modelul PZ 606 are stratul extern durabil si stralucitor. Marginea profilului este in unghi de 35°. Dimensiunile profilelor variaza intre 15 - 35 cm latime si 6 m lungime maxima. Modelul PZ 607 are marginea exterioara la 90°, iar stratul extern este, de asemenea, durabil si stralucitor. Poate fi folosit si in interior, in locul celor cu structura camerala. Dimensiuni similare celor de la modelul PZ 606.

. Glaful unistrat pentru renovare

Reprezinta un tip de profile recomandat in situatiile in care se doreste imbunatatirea aspectului unui glaf mai vechi. Profilul se poate plia, practic, pe glaful vechi, acoperindu-l. Acest tip de glaf ofera posibilitatea de a monta si respectiv de a acoperi glafuri cu grosimea de peste 5 cm. Culorile disponibile sunt: alb, mahon, fag, stejar auriu, marmura si granit. Prin alegerea unor materiale si culori in ton cu cele ale peretilor sau pardoselii, se desavarseste aspectul placut al locuintelor - la interior si la exterior. Printre avantajele oferite de aceste tipuri de glafuri, se numara:

. designul atractiv;

. rezistenta la umezeala (pot fi aplicate in spatiile cu umezeala ridicata, inclusiv la exterior);

. sunt neinflamabile;

. se pot ajusta prin taiere sau lipire si sunt usor de instalat;

. nu se zgarie si nu se pateaza;

. se intretin usor si pot fi curatate cu produse obisnuite de curatare.

Plasele contra insectelor

Atasate ferestrelor sau usilor, sunt o solutie extrem de eficienta si se incadreaza foarte discret in decor. Cel mai des utilizate sunt plasele dispuse pe rame prinse in balama­le si plasele tip rulou. Ambele vari­ante au numeroase calitati: fiabili­tate ridicata (majoritatea sunt pro­duse din fibra de sticla), rezistenta mare in timp, permit schimbul permanent de aer intre interior si exterior, permit o vizibilitate buna spre exterior, in varianta pe bala­male, plasele sunt fixate de regula pe un cadru metalic din aluminiu, fixarea se face cu un sistem de in­chidere fiabil si comod (actionare printr-un maner), iar in sezonul rece, plasa tip cadru poate fi demontata cu usurinta si se poate remonta in sezonul urmator. Plasele tip rulou sunt construite cu caseta (unde se ruleaza plasa) si ghidaje de aluminiu. De cele mai multe ori, actionarea este facilitata de arcuri - ridicarea si coborarea se fac foarte usor prin tragerea unui snur de actionare. Plasele sunt prevazute cu mecanisme care impiedica ridicarea accidentala. In sezonul rece, plasa poate fi men­tinuta in loc (ridicata in caseta), nefiind astfel necesara indeparta­rea sa de la fereastra.

Fanta de aerisire montata in fereastra:

In numarul de fata ne vom referi la un mini-aparat economic de introducere a aerului proaspat in procesul de ventilare naturala a incaperilor.

Minii-aparatul de introducere este de fapt un dispozitiv care permite circulatia aerului, de la exterior spre interior, printr-o fanta care este tinuta mai mult sau mai putin deschisa de un senzor de umiditate. De aceea, acest dispozitiv este denumit higroreglabil si se monteaza in ra­ma fixa a ferestrei.

In fig, l este prezentata o sectiune printr-o fereastra termoizolanta, prevazuta cu un asemenea dispozi­tiv higro-reglabil.

Legenda: I - Zidul in care este mon­tata fereastra, 2 - Rama fixa a fe­restrei, 3 - Carcasa exterioara a dis­pozitivului, 4 - Amortizor de zgo­mot, 5 - Filtru de aer, 6 - Grila de protectie, 7 - Carcasa interioara a dispozitivului, 8 - Clapeta autore-glabila, cu senzor poliamidii:, 9 -Rama mobila a ferestrei, 10 - Fanta de circulatie a aerului de la exterior la interior (aceasta este executata in rama ferestrei), 11 - Garniturile de cauciuc ale geamului termoizolant.

In mod normal, la o umiditate a aerului interior sub 50%, clapeta este complet inchisa; aceasta se auto-deschide imediat ce valo­rile de umiditate relativa cresc peste 50%.

Deschiderea clapetet este pro­portionala cu cresterea umidita­lii relative, astfel ca, la 100% (sau, dupa dorinta, ceva mai jos), clapeta este deschisa complet. Senzorul care actioneaza asupra clapetei este realizat pe baza pro­prietatii unor materiale de a-si mari semnificativ dimensiunile o data cu cresterea umiditatii ae­rului care inconjoara, si in­vers.

Uzual, senzorul este executat dintr-o banda de poliamida, am­plasata astfel incat sa fie influen­tata exclusiv de nivelul umidita­tii relative a aerului interior. Grilele de introducere a aerului se monteaza, de regula, in profi­lul (rama exterioara) ferestrei, care poale fi din lemn, PVC sau Aluminiu.

La profilele ramelor geamurilor termoizolante, fanta de circula­tie a aerului (poza 10) nu perfo­reaza camerele de aer sau arma­tura, ci 'strapunge' doar 'huxa' ramei ferestrei.

Exista si cazuri (de exemplu, fe­restrele de patrimoniu) in care grilele se vor monta alaturi de fereastra, in perete.

Concluzii

Grilele prezentate au avantajul ca, intr-un apartament (casa in­dividuala, vila ele.) cu mai multe camere, permit intrarea aerului numai in incaperile caie au ex­ces de umiditate, din cauza pre­zentei ocupantilor sau a altor procese generatoare de vapori de apa.

in cazul in care evacuarea aeru­lui se face centralizat (prin bai si/sau bucatarii), fie pe cale naturala, fie mecanizat, giilele higroreglabile 'decid singure' pe unde este necesara introducerea cu prioritate a aerului proaspat. Si invers, acolo unde nu este ne­cesara ventilarea, se economises­te energie.

Datorita amplasarii grilelor in ferestre, aerul rece introdus in incapere (dirijat catre tavan) se va amesteca cu aerul cald, ema­nat de radiatoarele amplasate sub fereastra, evitandu-se astfel aparitia curentilor de aer.

Folii pentru geamuri

Geamurile usilor sau ale ferestrelor sunt mult imbunatatite datorita foliilor din poliester pentru protectie solara, decorative sau antiefractie.

O solutie ceva mai la indemana din punct de vedere al buge­tului alocat pe termen lung, cat si al usurintei in montaj o constituie folosirea foliilor din poliester aplicate pe sticla, in functie de tipul ales, acestea ofera protectie impotriva caldurii, privirilor, razelor ultraviolete (UV) si a lu­minii solare sau a furtului.

Alcatuite din diferite straturi metali­zate cu aluminiu (in cazul celor reflexi­ve), tratate UV, straturi poliesterice colorate chimic cu combinatie speciala de adeziv si un strat exterior rezistent la zgariere, ele pot fi montate pe geamurile usilor si ferestrelor, ale peretilor despar­titori din sticla, in general pe orice suprafata vitrata.

Prin utilizarea lor se pot exclude ne­numarate probleme, de la caldura excesiva din timpul verii, la decolorarea suprafetelor interioare (pereti, mocheta etc.) ca urmare a expunerii la soare.

In functie de material, foliile filtreaza lumina de la 12% la 93%, reflecta pana la 79% din energia solara si asigura o protectie de 99,9% la razele ultraviolete.

Exista folii pentru protectie solara, folii decorative si folii de securitate si antiefractie. Sunt rezistente si se monteaza usor pe geamurile aflate in rame saujpe cele care urmeaza a fi montate.

intretinerea geamurilor echipate cu astfel de folii se face in mod obisnuit, cu apa si detergent, evitandu-se folosirea produselor de curatare abrazive sau pe baza de solventi.

De protectie solara

Acestea filtreaza radiatia daunatoare a soarelui, diminueaza caldura, micso­reaza stralucirea soarelui, astfel incat vara temperatura din interiorul camere­lor poate sa scada cu 3 pana la 7 grade C.

Gradul mare de protectie impotriva caldurii usureaza functionarea aparaturii de climatizare. Pe timpul iernii, datorita izolatiei oferite, se realizeaza 9 economie de energie termica, ducand astfel la o scadere a cheltuielilor.

Acest tip de folie este disponibil in diverse variante: reflexiva, metalizata, sputerizata, pentru exterior, colorata (argintiu, auriu, bronz, cupru, albastru, gri, negru etc.).

Foliile reflexive protejeaza incaperile de efectele caldurii, transmitand totoda­ta lumina la interior. Cele nereflexive, colorate, asigura pe langa protejarea locuintei de caldura si lumina solara si un design nou geamurilor mai vechi.

Toate foliile sunt dotate cu un strat durabil antizgariere, pentru o curatare obisnuita a geamului fara deteriorarea lor si, de asemenea, sunt dotate cu un strat absorbant de raze UV, reducand astfel pericolul decolorarii prin geamuri.

Decorative

Acestea protejeaza impotriva priviri­lor nedorite, reducand totodata lumina orbitoare pe orice suprafata de geam, fara a opri trecerea luminii exterioare. Pot fi mate (opace), caz in care utilizarea rulourilor interioare devine inutila.

Pot fi utilizate in amenajarile interi­oare, la geamurile usilor interioare, la fe­restre, pe geamul unui glasvand, pentru a desparti doua spatii cu functiuni dife­rite etc. Sunt disponibile intr-o gama variata de modele, colorate (rosu, galben, albastru, verde), cu dungi inguste sau late, in patratele sau cu alte modele or­namentale, imitatie de sticla sablata etc.

Antiefractie

Se aplica pe interiorul geamurilor pentru a mari soliditatea acestora. Se asigura astfel protectia impotriva patrunderilor prin efractie, prin impie­dicarea spargerii totale a geamurilor.

In cazul in care geamul se sparge, provocat sau accidental, cioburile rezul­tate nu se vor imprastia. Acest tip de folie are principalul avantaj de a creste calitativ geamul plan deja existent, tinand cioburile lipite impreuna si lipite in siguranta de rama ferestrei. Foliile antiefractie pot fi clare, reflexive, non-reflexive sau chiar mate.

Se aplica pe interiorul geamului. Aceste folii sunt agrementate si testate conform standardelor interne si internationale. Ele reprezinta varianta moderna a geamurilor securizate de la autovehicule adaptata locuintelor.

USILE

USILE METALICE

Tocul usii ar trebui sa fie confectionat dintr-un material rezistent la deformare otel rectangular spre exemplu. Usa se fixeaza cu ciment nu cu spuma poliuretanica.

In locul unei usi ieftine, cu design frumos, dar usor de spart, e indicat sa achizitionati o usa rezistenta cu incuietori de inalta siguranta: yale si incuietori cu inchidere in trei sau patru puncte si cheie tip seif. Astfel, e bine sa cumparati o usa metalica fara butuc, deoarece acesta este usor de spart.

E bine de stiut ca tabla trebuie sa aiba o grosime de cel putin 1,5 mm pentru a nu fi decupata cu flacara. De asemenea, tocul usii ar trebui sa fie confectionat dintr-un material rezistent la deformare, otel rectangular - spre exemplu, iar intre balamale sa existe bolturi de siguranta.

Cilindrii sunt mai buni decat butucii

Sistemele de siguranta sunt extrem de importante pentru siguranta casei, iar impreuna cu usa formeaza un sistem eficient de protectie si de controlare a intrarii. Alegeti cilindri din materiale de calitate, cu stifturi din otel, anti-drill si insertii din otel tratat special, in general, specialistii recomanda achizitionarea unei usi metalice fara butuc, deoarece acesta poate fi spart usor. in cazul in care exista butuc, peste acesta e bine sa se monteze un sild de protectie din otel tratat special (nu din alt metal, alama etc.), gros de 5 mm sr prins prin interior astfel incat sa nu existe suruburi care sa poata fi scoase.

Cele mai performante incuietori sunt cele cu cheie tip seif cu schimbare de cod, recomandate si de autoritatile din politie. De asemenea, exista pe piata sisteme care incorporeaza doi cilindri intr-un singur butuc, astfel incat daca pierdeti una dintre cele doua chei disponibile, nu veti fi nevoiti sa schimbati cilindrul de la usa: veti introduce in acelasi butuc cealalta cheie, pe care, rotind-o la 360 de grade, veti reconfigura cilindrul pentru noul rand de chei.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate