Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
» Caramizile de sticla - reguli de mantare


Caramizile de sticla - reguli de mantare


Caramizile de sticla pot fi

clare (in­colore si transparente), colorate prin injectare (obtinute din caramizi clare in interiorul carora este injectat coloran­tul), colorate in masa (fabricate din sti­cla colorata in masa), satinate (obtinute prin sablarea fina a caramizilor din sticla clare sau colorate in masa) ori -modelele de lux - pot avea incastrate in masa mici decoratiuni.

Dimensiuni

Caramizile de sticla sunt fabricate, de regula, la dimensiuni standard, cele mai des intalnite fiind cele de 19 x 19 cm, 24 x 24 cm si 30 x 30 cm (lungime x latime). Cele uzuale au grosimea de 80 mm, dar se mai fabrica si modele cu o grosime de 98 mm, care ofera o izolare termica mai buna.Proprietatile caramizilor de sticla

Transmisia controlata a luminii

Peretii construiti din caramizi de sticla confera locuintei un aspect estetic distins, permitand transmisia luminii intr-o maniera care poate fi controlata, in functie de gradul de transparenta a modelului ales, difuzia luminii va fi diferita si adaptata spatiului in care sunt montate. Transmisia luminoasa prin caramizile clare este de 75% (din lumina cu incidenta perpendiculara pe suprafata), iar a celor colorate variaza intre 50 - 75%, bineinteles in functie de culoare si puritate.

Protectie/Rezistenta termica, fonica si mecanica

Din punctul de vedere al proprietatilor termice, caramizile de sticla sunt un material bun izolator, avand un coeficient termic de 2,8 - 3,2 Wm-2K-1. Acest efect se datoreaza spatiului din interiorul blocului de caramida, vidat sau umplut cu aer uscat, la o presiune mai mica. Caramizile de sticla sunt materiale de constructie care economisesc caldura, deoarece au proprietati de izolare termica apropiate de cele ale unui geam termopan standard. In plus, sunt un excelent material fonoizolant, care permite totodata transmisia luminoasa (indicele de izolare fonica este de 47 dB). Prin utilizarea acestora, zgomotul unei strazi circulate este redus la un nivel minim, in gama 125 Hz, si la un nivel mediu, in gama 2.000 Hz.

Protectie antiefractie si siguranta la foc

Peretii din caramida de sticla cu armaturi metalice sunt, practic, greu de penetrat. De aceea, constructiile realizate dintr-un astfel de material confera interioarelor un inalt nivel de siguranta. Atat peretii, cat si ferestrele rezista la socuri mecanice usoare, la vant sau la cutremur. Caramizile de sticla sunt un material excelent pentru pereti sau diverse compartimentari ce au exigente deosebite sub aspectul sigurantei la foc. Din punctul de vedere al integritatii si rezistentei la incendii, peretii din caramizi de sticla rezista la foc mai mult de 60 de minute.

Protectie impotriva condensului

Datorita proprietatilor de izolare termica deosebit de bune, caramizile ofera o protectie ideala contra condensarii umezelii in interior. De exemplu, intr-o incapere cu temperatura interioara de 20°C si umiditate relativa de 60%, pe suprafata caramizilor nu va aparea condens atat timp cat temperatura exterioara nu va scadea sub - 24° C.

Reguli de proiectare a unei structuri din sticla-beton

Caramizile de sticla nu indeplinesc functii de structura de rezistenta, fiind recomandate doar pentru construirea peretilor sau pentru compartimentari de spatii si cortine. Totusi, caramizile de sticla sunt capabile sa suporte propria greutate si sarcinile orizontale cauzate de vant sau de un impact mecanic usor. Este important sa se evite transmiterea oricaror incarcari si tensiuni care ar putea concentra solicitarile in structurile din sticla/beton, deoarece, spre deosebire de alte materiale de constructie, sticla nu trece de la faza rigida la o faza elastica, ci se sparge. Din aceasta cauza, blocurile de sticla nu prezinta proprietatile otelului si betonului armat, care le confera rezistenta la solicitari si distribuirea incarcarilor.

In proiectarea structurilor din sticla/beton, se vor avea in vedere performantele celor trei materiale primare (sticla, otel, ciment), pentru a se evita riscul utilizarii gresite a blocurilor de sticla. Din acest motiv, in cazul structurilor din sticla/beton, este ideal sa se proiecteze structuri izostatice.

Proiectarea unei structuri din blocuri de sticla care realizeaza o legatura de tip hiperstatic cu alte structuri mai mult sau mai putin rigide implica inducerea in structura a unor solicitari de tip deplasare si rotatie. Experienta acumulata in realizarea unor asemenea constructii recomanda ca ideale acele structuri din sticla/beton libere sa se dilate si sa se deformeze, astfel incat dilatarile si deformarile fiecarei componente a structurii sa poata avea loc independent. La o deschidere mai mare a zidului, este necesara introducerea unor armaturi metalice (inoxidabile) cu diametrul maxim de 8 mm, asezate astfel incat sa nu se atinga de caramida de sticla.

Tehnica de montaj

Construirea unui zid din caramizi de sticla se poate realiza in doua variante: demontabil sau definitiv (varianta clasica). Varianta definitiva este utilizata frecvent in cazul constructiilor moderne, mortarul de legatura fiind cel clasic. Pentru a se obtine rosturi in ton sau in contrast cu nuanta caramizilor folosite, se poate apela la oxizi de culoare in amestecul de mortar. Exista doua domenii principale de utilizare a caramizilor de sticla: pentru pereti liniari sau pentru pereti verticali curbi, in functie de acestea, montajul va fi specific.

In cazul peretilor liniari, montajul se poate realiza fie in sistem clasic de zidarie, fie cu ajutorul unui sistem modular alcatuit din rame sau profile metalice.

Sistemul clasic de zidarie este asemanator construirii unui perete din caramida obisnuita, cu diferenta ca pentru asamblare se utilizeaza distantieri speciali din plastic. Sistemul modular urmeaza in fapt acelasi principiu ca cel clasic, numai ca sunt folosite rame sau profile metalice care au rolul unui cofrag in care sunt inserate caramizile de sticla.Etapele construirii unui zid din caramizi de sticla

Se fixeaza rama din profile de aluminiu intre pereti sau se construieste rama dupa forma viitoarei constructii. Rama poate fi realizata din corniere prinse in nituri de o platbanda. Pentru fixarea ramei se folosesc stifturi de prindere de 8 mm.

Soclul peretelui poate fi realizat din blocuri de BCA cu dimensiuni similare caramizilor de sticla. Se prepara mortarul intr-o cantitate care sa poata fi aplicata inainte de intarire, astfel: 350 kg ciment Portland si l mc de nisip cu granulafie sub 3 mm se omogenizeaza cu apa pana cand se obtine un amestec cu o consistenta adecvata.

Intre elementele soclului se fixeaza o armatura verticala -osatura de tije de otel de 8 mm dispusa din loc in loc -, de regula o tija la trei caramizi de sticla.

4. Dupa fixarea tijelor in soclu, inainte ca mortarul sa se intareasca, acestea se vor prinde si la nivelul tavanului. Lungimea tijelor trebuie sa fie mai mare cu 20 mm decat inaltimea tavanului. Pentru montarea lor in tavan vor fi realizate gauri de peste 20 mm. Se introduc tijele in aceste gauri si se acopera cu mortar.

5. Cand mortarul aplicat pentru finisarea soclului este complet uscat, se adauga doua straturi de carton asfalt. Peste carton se pune mortar, iar deasupra lui se asaza primul strat de caramizi de sticla.

6. Pe partea superioara a fiecarui strat se preseaza mortarul cu mistria si se mai adauga o tija de armatura, dispusa orizontal. Tija orizontala se leaga de cele verticale cu starma de balot. Capetele tijelor se introduc in profilele ramei si se acopera cu mortar.

Se verifica cu nivela cu bula de aer daca fiecare strat este perfect vertical. De asemenea, in timpul montajului, se va avea grija ca rosturile verticale sa fie perfect drepte.

8. Pentru rostuire de folosesc distantiere/coltari din plastic. Acestea usureaza considerabil construirea peretilor din caramizi de sticla si ajuta la crearea unor rosturi egale. De regula, rostul minim este de 10 mm, dar poate varia intre 8 si 30 mm. Pentru ramele batante sau caramizile de dimensiuni mai mari (30 x 30 x 8 cm) sunt necesare rosturi de 16 mm.

9. Ultimul rand se realizeaza tot din blocuri de BCA, lasand un rost de dilatatie de 10 - 20 mm la nivelul tavanului. Rostul de dilatatie ramas sub tavan si rosturile dintre blocurile de BCA se umplu cu spuma poliuretanica.

10. Surplusul de spuma se inlatura cu un cutit, dupa minimum 48 de ore. Soclul si stratul de deasupra caramizilor de sticla se finiseaza cu placi de gips-carton fixate in suruburi.

11. Chituirea rosturilor se realizeaza numai dupa intarirea completa a mortarului de ciment folosit la montarea caramizilor. Pentru rosturile mari se utilizeaza chitul obisnuit, iar pentru placile de gresie - un chit special.

12. Ultima etapa consta in finisarea rosturilor si indepartarea urmelor de chit sau ciment de pe suprafata peretelui din caramizi de sticla. Se folosesc doar produse non-abrazive, pentru a nu zgaria sticla.

Montajul cu rame sau profile metalice

Pentru un montaj atipic se pot folosi rame care au forma caramizilor de sticla si dimensiuni mai mari cu 2 - 3 mm decat acestea. Ramele pot include un sistem de rotire (batant) a caramizii, astfel incat sa permita intrarea aerului din exterior.

Pentru realizarea unghiurilor de 90° se utilizeaza caramizi de colt (simple, patrate sau hexagonale). Caramizile hexagonale au o muchie usor rotunjita. In cazul peretilor din sticla, exista anumite limite dimensionale. Regula este ca acestia sa nu depaseasca 15 mp, deoarece pentru suprafetele mai mari sunt necesare calcule structurale specifice. Proiectantul trebuie sa prevada un rost de dilatare de 1 cm si solutii structurale intre aceste zone, solutii realizate din materiale elastice si care nu putrezesc.

La fel de important este sa se prevada un reazem lateral pentru stabilitatea peretelui. In timpul proiectarii si constructiei, blocurile de sticla nu trebuie sa intre in contact direct cu elementele metalice (armaturi, profile U etc.).

Cum se monteaza

Montarea definitivaConstructia unui zid din caramizi de sticla se poate realiza in doua variante: demontabil sau definitiv (varianta cla­sica), in cazul peretilor liniari, montajul in varianta definitiva se poate construi in sistem de zidarie clasica. Caramizile de sticla au pe latura lor ingusta, la inte­rior, scobituri protejate de material plastic. Dupa ce se asaza primul rand de caramizi, cu distantiere cu latimea de un centimetru fixate intre ele, structura se leaga cu ajutorul mortarului, prin turna­rea acestuia intre scobituri. Urmatoa­rele randuri orizontale se vor realiza prin acelasi procedeu. Dupa uscarea mortarului, cand structura este deja rigida (dupa 4 ore) rosturile sunt umplute cu chituri ce pot avea diverse culori. Distamtierele nu se scot, doar se rup capetele exterioare.

Pentru placarile care ocupa o supra­fata mai mare (un perete intreg spre exemplu) se foloseste, intre randurile de caramida, o armatura formata din tije orizontale sau verticale de otel-beton cu diametrul de 6-8 mm, fixate intre elementele de zidarie.

Tijele verticale se vor fixa in soclu, inainte de intarirea mortarului si in tavan prin realizarea unor gauri si introducerea lor in aceste gauri cu o adan­cime de 2,5 cm. Tijele orizontale se leaga de cele verticale cu sarma de balot.

Montarea demontabila

Sistemul de construire a unui perete modular de caramizi de stcla urmeaza in fapt acelasi principiu ca si cel clasic, numai ca foloseste rame sau profile me­talice care au rolul unui cofrag, in care sunt inserate caramizile de sticla.

In cazul peretilor din sticla, regula este ca acestia sa nu depaseasca 15 mp, deoarece pentru suprafetele mai mari sunt necesare calcule structurale specifice. O caramida de sticla simpla costa circa 6 RON, iar una colorata prin injectare poate ajunge la 20 RON.

Aplicatii:

. pereti de fatada;

. pereti despartitori - plini (pana la acoperis sau pana la anumite niveluri);

. ferestre de aerisire cu rame sau ferestre false;

. plansee luminate, arcade;

. balustrade;

. podele.

Caramizile de sticla permit multiple aplicatii, datorita gamei variate de modele, dimensiuni si forme. Sunt utilizate atat in constructii de interior, cat si de exterior, cu exceptia celor colorate prin injectie, care nu sunt recomandate la exterior. Caramizile de sticla se pot folosi in cazul ferestrelor fixe, constructiilor cu diverse raze de curbura, peretilor liniari, de compartimentare, peretilor intrerupti in scari sau in forme variate (forme pe rotund, in zigzag etc.). De asemenea, prin inserarea caramizilor intr-un zid care comunica cu exteriorul, se pot obtine efecte spectaculoase. Alte aplicatii pot fi balustradele sau arcadele realizate pe o structura metalica.

Intretinere

Caramizile de sticla pot fi curatate foarte usor. In cazul unei deteriorari, nu este nevoie sa se refaca intregul perete, fiind suficienta inlocuirea caramizilor degradate. In cazul in care peretele este supus actiunii directe a apei

(pereti exteriori sau interiori situati in proximitatea unui bazin sau a unor surse permanente de apa), se recomanda aplicarea unor tratamente de protectie, anti-infiltratii. O noutate in acest domeniu o reprezinta caramizile din policarbonat, care sunt rezistente la impact, nu se sparg si sunt disponibile intr-o paleta coloristica diversificata. Se monteaza usor, fara adezivi, prin clipsare in rame de plastic sau aluminiu.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate