Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
ADEZIVI SI CHITURI DE ETANSARE


ADEZIVI SI CHITURI DE ETANSARE


ADEZIVI SI CHITURI DE ETANSARE

A d e z i v ii

Adezivii sunt materiale de lipire ce se folosesc sub forma de straturi subtiri la imbinarea unor materiale sau elemente de constructie.

Îmbinarile cu adezivi prezinta unele avantaje fata de imbinarile clasice (cuie, nituri, suruburi, sudura etc.) si anume:

fortele care actioneaza sunt distribuite pe suprafete mai mari decat in imbinarile clasice;se pot asambla materiale de natura diferita;

se pot lipi pulberi, fibre, folii subtiri, care pe alta cale nu pot fi lipite;

se umplu golurile dintre suprafete creandu-se o adeziune continua a acestora.

Compozitia unui adeziv consta in general din substanta de lipire, solventi sau corectori ai vascozitatii, ingrediente, eventuali catalizatori de intarire, antioxidanti.

Întarirea adezivilor se face prin procese fizice (evaporare, rigidizare prin racire) sau chimice (intarire ireversibila). Întarirea trebuie sa fie insotita de ancorarea adezivului pe suport. Viteza de intarire este variata.

Adezivii trebuie sa aiba o vascozitate optima pentru a putea fi intinsi pe suport.

Adezivii utilizati in constructii pot fi pe baza de gelatina (cleiuri), de caseina sau de polimeri.

Adezivii se livreaza sub forma de pulberi, lichide, solutii, paste, masticuri sau sub forma de componente distincte ce se amesteca inainte de utilizare.

Adezivii lichizi se aplica la rece sau la cald. Se intaresc fie prin procese fizice ca: racire (pe baza de bitum), prin transformari reversibile sol-gel (adezivii colagenici), evaporare (cei pe baza de rasini sau cauciucuri), fie prin procese chimice de oxidare (rasini in uleiuri sicative) sau policondensare (pe baza de rasini epoxidice si de alte tipuri si intaritor).

Chituri de etansare

Chiturile sunt mase compuse din lianti (bitum, adezivi) si materiale de umplutura (ocru, ghips, deseuri fibroase, silicioase etc.) utilizate in stare fluida sau cu mase de spaclu. Prin intarire formeaza produse de elasticitate variabila.

Se utilizeaza la etansari (geamuri, instalatii sanitare, rosturi ale lucrarilor din beton), pentru egalizari etc.

Alte tipuri de betoane : betoane armate cu fibre, betoane de inalta rezistenta, betoane usoare - Subiectul 37

Compozite armate dispers cu fibre

Materialele compozite armate dispers structural pot fi asimilate sistemelor disperse in care dispersoidul este fibra sau whiskers-urile, iar mediul de dispersie o matrice solida, ce poate fi alcatuita dintr-un singur component (polimeri), sau din mai multe componente (ciment-apa, ipsos-apa, ciment-agregat-apa, ciment-polimer-apa, etc).

Azbocimentul

Este material compozit, armat dispers cu fibre scurte de azbest, cu matrice formata din ciment si apa.

Amestecul omogen de ciment, fibra de azbest si apa, se vacuumeaza (prin absorbtia apei pe o banda de pasla) si din masa virtoasa obtinuta se fasoneaza produsele finite (presare, extrudere, centrifugare) care se autoclavizeaza ingrijit, pentru a nu se deforma.

Betoane armate cu fibre de otel (BAO)

Utilizari ale BAO

pentru elemente monolit: constructia, repararea imbracamintilor rutiere rigide, piste de aerodrom, tablieri poduri (SUA, Anglia, Canada, Japonia), lucrari de tuneluri (SUA, Anglia), acoperisuri industriale, cupole (SUA, Anglia, Italia);

pentru prefabricate: tuburi de beton, dale parcari, pontoane plutitoare, bolti subterane, etc.

Betoane de inalta rezistenta

Betoanele de inalta rezistenta fac parte din conceptul mai general de betoane de inalta performanta, la care, pe langa rezistentele mecanice ridicate se remarca si o durabilitate mult sporita. De asemenea si celelalte performante ale acestor betoane sunt superioare celor ale betoanelor obisnuite.

Proprietatile betoanelor de inalta rezistenta depind de materialele componente utilizate, de tehnologiile folosite dar si de conceptia de proiectare si chiar de tipul de constructie la care urmeaza sa fie folosite.

Betoanele de inalta performanta sunt impartite in patru clase (dupa Rc28).

clasa I - 75N/mm2 12N/mm2

clasa II - 100N/mm212N/mm2

clasa III - 125N/mm212N/mm2

clasa IV - peste 150N/mm2

În definirea betoanelor de inalta rezistenta (BIR) si a celor de foarte inalta rezistenta (BFIR) este important sa se aiba in vedere si compozitia lor:

BIR este un beton in care se introduc aditivi cu rolul principal de reducere a cantitatii de apa de amestec si sporirea rezistentelor mecanice (Rc intre 50 si 80N/mm2).

BFIR este un beton in care pe langa aditivi se introduc si adaosuri cu granulatie foarte fina

Betoanele de inalta performanta se impun cu necesitate la lucrari speciale de constructii si isi extind utilitatea la lucrari de arta si la constructii civile.

Folosirea cea mai raspandita a betoanelor de inalta rezistenta este la poduri, la cladirile inalte, la lucrari hidrotehnice maritime, la platformele marine de foraj si extractie a petrolului, fundatii la lucrari cu deschideri mari (supermagazine, garaje).

. Betoane usoare

Betoanele usoare prezinta unele caracteristici tehnice care le fac deosebit de apreciate: densitate aparenta redusa (ra < 2000 kg/m3), capacitate de izolare termica ridicata si rezistenta la foc sporita, in comparatie cu betoanele grele. Aceste caracteristici conduc la elemente de beton (simplu, armat sau precomprimat) cu greutate proprie redusa, bune termoizolatoare, usor de prefabricat.

În ansamblul unei constructii, betoanele usoare se utilizeaza pentru realizarea structurii de rezistenta putand avea in acelasi timp si rol de izolare termica sau numai pentru izolare termica.

Dupa modul de realizare, betoanele usoare se impart in urmatoarele categorii:

betoane usoare compacte;

betoane macroporoase (semicompacte);

betoane celulare;

betoane cu agregate vegetale.

Betoane usoare compacte

Betoanele usoare compacte se executa cu agregate minerale usoare naturale sau artificiale, golurile dintre granule fiind complet umplute cu mortar. Greutatea redusa a acestor betoane se datoreste exclusiv porozitatii agregatelor, care in general creste odata cu cresterea dimensiunilor acestora.

Deoarece aceste betoane pot fi utilizate si ca elemente portante pentru peretii cladirilor, cat si ca elemente armate se mai numesc si betoane usoare de rezistenta sau de structura.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate