Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Comunicatii


Index » inginerie » Comunicatii
Particularitati ale televiziunii color


Particularitati ale televiziunii color
Particularitati ale televiziunii color

Televiziunea in culori (TVC) pentru marele public s-a dezvoltat pe infrastructura existenta in cadrul retelei de difuzare a televiziunii alb-negru (TV-AN), ca singura solutie posibila la acea data, datorita existentei sutelor de emitatoare si a milioanelor de televizoare monocrome functionale in cadrul unor norme internationale.

Din acest motiv, sistemul de TVC trebuie sa corespunda cerintelor impuse in TV-AN. In televiziunea alb-negru se transmite un singur semnal de imagine, semnal care poarta informatia referitoare la variatia de luminanta. In televiziunea color este necesar sa fie transmise trei semnale care sa poarte direct sau indirect informatiile referitoare la cele trei culori primare (Red, Green, Blue) folosite in analiza si sinteza imaginii. Modul in care se aleg si mai ales cum se transmit aceste semnale trebuie sa asigure ceea ce se numeste compatibilitate cu sistemul de televiziune alb-negru.

Imaginea reprezinta o distributie de energie radianta variabila in timp si color [NIC03]. Acest tip de imagine intereseaza in transmisiunile de televiziune.

Imaginea poate fi caracterizata de un vector luminanta B(x,y,t), dependent de doua dimensiuni spatiale (x,y) - imagine plana - si o dimensiune temporala (t) - imagine in miscare. Vectorul B(x,y,t) poate fi descris prin trei componente, care reprezinta un set arbitrar de culori primare (R, G, B) alese astfel incat sa egaleze subiectiv senzatia de culoare produsa de culoarea originala:
B(x,y,t) = [BR(x,y,t), BG(x,y,t), BB(x,y,t)]

Canalele de transmisiune existente sunt canale unidimensionale, in sensul ca pe canal se transmit semnale de o singura variabila - timpul.

In toate standardele de televiziune se utilizeaza modulatia de amplitudine (MA) pentru transmiterea semnalelor corespunzatoare imaginii alb-negru. Pentru transmiterea sunetului insotitor, toate standardele, cu exceptia celui francez si englez    utilizeaza modulatia de frecventa.

Pentru transmiterea informatiei de crominanta (culoare), se utilizeaza modalitati diferite pentru purtatoarea de culoare, in functie de tipul sistemului de televiziune color, astfel:

-Modulatia de amplitudine in cuadratura (QAM - Quadrature Amplitude Modulation) in sistemele de televiziune NTSC (National Television System Colour) si PAL (Phase Alternation Line);

-Modulatia in frecventa a doua subpurtatoare de crominanta in sistemul de televiziune SECAM (Sequentiel a Memoire).
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate