Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Comunicatii


Index » inginerie » Comunicatii
» PRACTICA DE SPECIALITATE - portofoliu- postului de televiziune TELE M Iași


PRACTICA DE SPECIALITATE - portofoliu- postului de televiziune TELE M Iași
PRACTICA DE SPECIALITATE

-portofoliu-
A.Prezentarea postului de televiziune TELE M Iași

TELE M reprezinta postul de televiziune care ilustreaza viața orașului Iași in toate coordonatele sale, fiind preocupat in egala masura de evenimente culturale, ca și de cele sportive, de probleme sociale, ca și de cele politice, de realitațile economice, ca și de cele științifice. Este un post de televiziune echilibrat, puternic si modern, orientat cu precadere spre analizarea și rezolvarea problemelor comunitații, cu accent pe producția de știri, reportaje și anchete.

Echipa TELE M este alcatuita din 63 de persoane fiind structurata in 5 departamente:

departamentul programe

departamentul ștri,

departamentul vanzari și marketing,

departamentul tehnic,

departamentul administrativ.

Pe toata perioada transmisiei, TELE M incearca sa-și contureze imaginea unei televiziuni active, care se implica in toate probelemele și evenimentele existente in comunitate, cautand și oferind raspunsuri publicului telespectator.

Pe platoul televiziunii, poosesc ca protagoniști ai emisiunilor difuzate toți cetațenii și oaspeții de seama ai Iașului, fie ei lideri politici, oameni de afaceri, universitari și oameni de cultura, miniștri sau presedinți de stat. Din programele TELE'M nu lipsesc oameni obișnuiți - cu preocuparile și opiniile lor - si, mai ales, persoanele aflati in dificultate.

Din grila de programe TELE'M sunt nelispite jurnalele, emisiunile tip show și talk-show, concursurile și emisiunile-magazin, in cadrul carora este menținuta preocuparea de a media relația dintre cetațeni și factorii de raspundere la nivel local, cautarea de soluții pentru persoanele aflate in dificultate. Emisiunile 'Sport show', 'Marile Sperante' si 'Noi, iesenii' ofera publicului satisfacția vizionarii unor producții interesante și bine realizate.

Opiniile și problemele ieșenilor sunt reflectate, in mod constant in talk-show-urile 'Dialog cu edilii orasului', 'La ordinea zilei' și 'Parlamentul la Iasi'.

Emisiunile 'Clubul Sanațatii', 'Casa și gradina', 'AutoExpres', 'Identitate in unitate' ofera ieșenilor posibilitatea de a afla sfaturi practice pe care le pot aplica in viața de zi cu zi.

Emisiunea 'Martor incomod', mezina grilei de programe a realizat in scurt timp, un adearat record de audiența. Anchetele realizate de echipa Tele'M au vizat aducerea in lumina opiniei publice a unor fapte care vizeaza corupția și eludarea legii. Personaje importante din Iasi sunt aduse in boxa acuzaților, fiecare ieșean devenind astfel un martor incomod pentru cei care ignora legea.

Echipa de știri este o echipa profesionista, ce a fost selectata pe criterii exclusiv valorice, propune ieșenilor cel mai complex buletin de știri difuzat de televiziunile locale ieșene: 45 de minute de știri, reportaje și anchete zilnic. Principalul jurnal al zilei, cu o durata de 30 de minute aduce publicului ieșean informații de ultima ora de la cele mai importante evenimente petrecute in comunitate.

Cu ezitarile și imperfecțiunile inerente oricarui inceput, cu ambiții și deziderate uneori mai inalte decit puterile - si tocmai de aceea seducatoare, TELE'M Iasi și-a inceput lungul drum catre inima și mintea telespectatorilor sai, raspunzand in decursul timpului unui singur comandament: dorințele publicului ieșean.B. Prezentarea Redacției de știri

In urma realizarii practicii de specialitate la TELE M Iași, am realizat adevaratul sens pe care-l deține o știre și cat de important este demersul informației intr-o redacție.

Redacția de stiri poate fi asemanata cu un lanț, a carui veriga este reprezentata de cate o persoana profesionista, alcatuit pe baza unor criterii exclusiv valorice.

In redacția de știri sunt intalnite urmatoarele posturi: redactor șef, editor știri, reporteri, cameramani, asistent producție, care contribuie in egala masura la realizarea buletinului de știri.

Printre resonsabilitațile redactorului șef se numara:

1.coordonarea activitații redactiei

2.coordonarea sedințelor redacționale

3.coordonarea echipei de redactori.

conceperea, realizarea si raspunderea de emisiunile repartizate in cadrul redactiei,

5.redactarea textelor necesare realizarii emisiunilor,

6.realizarea de stiri si reportaje de actualitate,

7.redactarea si editarea stirilor corespondentilor din teritoriu.

Fiecare persoana ce lucreaza in redacție iși cunoaște foarte bine drepturile și indatoriile, astfel incat munca sa nu le fie compromisa in nici un fel. In acest sens, reporterii sunt imparțiți pe cate un domeniu de activitate:

1. Mariana Mutu - reporter Administratie
2. Consuela Stratulat - reporter Infractional
3. Cezar Floristeanu - reporter Sport
4. Raluca Secara -reporter Sanatate
5. Andreea Marocico -reporter Economic
6. Diana Paladescu - reporter Invatamant

Incepand de la reporteri și pana la redactorul șef, fiecare persoana este conștienta ca demersul știrii este foarte important pentru telespectatori, nepermițandu-și sa faca erori.

Redacția este locul in care o știre „se naște” . In momentul in care reporterul afla o noutate considerata a fi de interes general, vizand o anumita categorie de public acesta se hotaraște sa o transforme in știre, cu scopul de a informa publicul cu privire la ceea ce se intampla in jurul lor.

Tot aici, fiecare reporter se documenteaza inainte de a se deplasa pe teren, pentru ca in momentul in care va lua un sincron, sau un vox, sa nu dea dovada de neinformare.

Dupa ce s-a deplasat pe teren pentru a culege informații, reporterul revine in redacție pentru a realiza decupajul știrii, și pentru a o redacta intr-un mod cat mai propriu, pentru a putea capta atenția publicului.

Dupa ce va fi verificata de editor și de redactor, știrea va fi trimisa la montaj.

C. Prezentarea principalelor activitați de comunicare

Pentru ca un buletin de știri sa fie difuzat intr-un mod cat mai credibil și mai coerent este necesar ca echipa de știri sa respecte anumite etape, pentru ca rezultatele sa fie pe masura așteptarilor.

Fundația unei știri se cladește in redacție unde are loc pregatirea acesteia, de catre reporterul responsabil pentru domeniul fiecarei știri.

Primul pas este reprezentat chiar de stabilirea subiectului de catre jurnalist, urmat apoi de documentarea teoretica referitoare la subiectul in cauza. Familiarizarea cu subiectul este necesara pentru reporter, deoarece acesta trebuie sa fie foarte bine informat, pentru ca apoi sa poata construi intrebarile pentru interviu. Aceste intrebari trebuie sa fie formulate astfel incat jurnalistul sa obțina raspunsurile satisfacatoare.In cazul unei știri, imaginile și cuvintele dețin un rol important, deparece concretizeaza informația. De aceea, urmatorul pas este reprezentat de deplasarea unei echipe de doua persoane pe teren, respectiv reporterul și operatorul de imagine care ia toate cadrele.

Pentru o informație bazata pe cuvinte, reporterul se folosește de martori, in calitate de participanți și de oficialitați, colectarea informației se bazeaza pe interviu, iar in unele cazuri doar pe informație.

Reporterul, insoțit intotdeauna de un pix și o agenda, incepe sa ia anumite sincronuri sau vox-uri necesare, pentru ca materialul sa devina o știre credibila.

Alegerea imaginilor este o chestine atat de inspirație, dar și de profesionalism, de aceea alegerea ungiului de filmare este in concordanța cu mesajul.

Același material cules de pe teren poate duce la constuirea unor știri diferite datorita unghiului de abordare. Din materialele avute la dispoziție, jurnalistul poate favoriza un anumit aspect pe baza caruia sa construiasca intregul mesaj.

Odata ce materialul a fost filmat, reporterul trebuie sa aiba grija de pastrarea și conservarea informațiilor obținute, pentru a se intoarce cu acestea in redacție.

In momentul revenirii in redacție, reporterul trebuie sa realizeze decupajul sincroanelor, sau vox-urilor ceea ce presupune transcrierea informațiilor spuse de catre cei intervievați.

Este foarte important ca decupajul sa conțina cu exactitate secundele la care au fost afirmate cele mai importante ideii. Aceste secunde trecute pe decupaj ajuta echipa tehnica in momentul in care fac montajul.

Pentru ca, dupa ce s-a redactat știrea de catre reporter, și a fost verficta de editor și de redactor șef aceasta va ajunge in montaj.

Dupa ce a fost finalizata știrea in redacție sa face o verificare atenta pentru ca orice mica greșeala strecurata poate compromite reputația TELE M.

Dupa ce s-a realizat montajul, știrile vor ajunge in platou, pentru a fi inserate pe promter. Inainte de a fi prezentate, cei doi prezentatori, le citesc de cateva ori, pentru a evita balbaielile.

In spatele buletinului de știri pe care il vizionam in fiecare seara timp de 45 de minute, se regasește o munca asidua a multor persoane, care fac tot posibilul sa ne informeze corect in legatura cu ceea ce se intampla in jurul nostru.

De la reporteri pana la producatori, in echipa TELE M IAȘI se regasesc persoane foarte responsabile, care ne asigura noua telespectatorilor ieșeni informațiile necesare pentru a afla și lua masurile specifice rezolvarii problemelor deja existente.

D.Prezentarea principalelor instrumente de comunicare folosite

Pe tot parcursul perioadei de practica mi s-a oferit oportunitatea de a observa adevaratul mod in care decurg lucrurile intr-o redacție.

Primul pas pe care a trebuit sa-l fac, a fost acela de a studia articole de pe newsiasi.ro , pentru a putea identifica posibile subiecte.

Pentru a mai putea invața cate ceva despre jurnalism, am avut ocazia de a insoți o echipa formata din reporter și cameraman pe teren pentru a obține un material pentru realizarea unei știri.

Am ales sa insoțesc echipa ce activeaza pe domeniul sanatații și tot in acest domeniu am ales sa-mi realizez și o știre.

Aceasta s-a numit „Tentative de sinucidere prin intoxicație”, și are ca subiect 3 tinere de 15, respectiv 16 ani, care au inghițit medicamentele pe care le-au gasit in casa.

Pentru realizarea știrii, sub indrumarea reporterului, am considerat a fi necesar sa iau sincron atat purtatorului de cuvant al Spitalului de Copii „Sfanta Maria” cat și pshihologului.

Dupa luarea interviurilor am revenit in redacție pentru a realiza decupajul, apoi redactarea știrii care e fost verificata de catre editor și modificata acolo unde a fost cazul.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate